Gered! Een prentenboek met een belangrijke boodschap over de aarde

Bij sommige prentenboeken word je gelijk al een beetje verliefd op de voorkant. Zo is dit zeker ook met Gered! Dit mooie prentenboek is naast een lust voor het oog ook een boek met een belangrijke boodschap. Namelijk over de opwarming van de aarde. Het verhaal gaat over een jonge arend, die met lede ogen aanziet hoe het ijs onder hem smelt. Terwijl hij in de lucht vliegt, ziet hij een ijsbeer op een losgeslagen rots. Hij probeert alle andere dieren te waarschuwen dat het ijs smelt. Maar willen ze hem geloven? Dit meeslepende verhaal is geschreven door Bette Westera en de illustraties zijn van Mattias de Leeuw. Een gouden combinatie! Een mooi voorleesavontuur voor kinderen vanaf 3 jaar oud.

Gered hoofd

Gered! Help onze aarde

Op een warme dag kruipt een jonge arend uit zijn ei. Hij bewondert de zon en het landschap. Maar na een poosje begint het ijs op zijn berg te smelten en de arend glijdt met nest en al het koude water in. Gelukkig blijkt hij tot zijn verrassing te kunnen vliegen! Maar dan ziet hij onder zich allerlei andere dieren in nood. De ijsbeer, walrussen en zeehonden hebben steeds minder plek. 

Wat een ramp dacht arend, straks verdrinken alle dieren. Iemand moet iets doen, maar wie?

Gered!

Gelukkig blijkt arend heel dapper en beseft hij dat hij iets zal moeten doen. Langs de bossen en woestijnen vliegt hij om iedereen te waarschuwen. Maar snappen ze wel hoe ernstig de situatie is? Willen de dieren wel gered worden? 

Inzet, moed en samenwerken

Gelukkig begrijpt arend dat het niet goed gaat en gaat hij direct over tot actie. Maar alleen is het toch wel heel lastig om iedereen te overtuigen. Juist als hij het bijna op wil geven, komt er hulp. Want samen kun je alles aan. En dat is een boodschap waar we graag over lezen.

In deze tijd waarin de aarde zo snel opwarmt, is Gered! een prentenboek dat de juiste snaar weet te raken. Dat we moeten zorgen voor onze aarde en de dieren. Dat je moet luisteren en samenwerken. En zoals op de prachtige prenten goed te zien is: dat rommel en plastic niet in de zee thuishoort.

Het kleurgebruik in de illustraties van Mattias de Leeuw in Gered is wel echt indrukwekkend. We hebben met bewondering gekeken en gebladerd. Mooie luchten in geel, oranje, blauw en rood. De arend heeft het mooiste uitzicht van iedereen! De tekst en illustraties passen erg mooi bij elkaar door de combinatie van het verhaal en perspectief van de eenzame arend.

Kinderboekenweek 2022

Dit jaar vindt van 5 t/m 16 oktober de Kinderboekenweek 2022 plaats. Het thema is Gi-ga-groen. Daar past dit prentenboek Gered! natuurlijk goed bij. Kinderen enthousiast maken voor de natuur, dat kunnen we doen door veel buiten te spelen maar ook over de natuur te lezen. Dat we met elkaar goed moeten zorgen voor alle dieren en bossen!

Specificaties Gered!

Auteur: Bette Westera | Illustraties: Mattias de Leeuw | Vormgeving: Studio Lannoo | Uitgeverij: Lannoo | 9789401485036 | augustus 2022 | 32 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.