De halve maan – een mooie, diepgaande en meeslepende roman

Toen ik de cover van De halve maan zag, was ik nog niet direct verkocht. Ik zag twee halve manen met een blauwachtige achtergrond, waardoor de cover als simpel op mij over kwam. Ze zeggen altijd dat je een boek niet op zijn cover moet beoordelen, dus ik ben de flaptekst gaan lezen. Misschien zou het boek wel interessanter en mooier zijn dan ik dacht. En inderdaad, na de flaptekst te hebben gelezen werd ik toch wel nieuwsgierig. Wil je weten wat ik uiteindelijk van De halve maan vond? Lees dan snel verder!

Dit boek is tevens ook door Noëlle uit ons team gelezen. Dus hoog tijd voor weer een dubbele recensie voor jullie.

De halve maan voorkant

Flaptekst De halve maan

Malcolm en Jess lijken het goed voor elkaar te hebben. Hij, een knappe en sociale barkeeper, heeft net de kans gekregen het café van zijn baas over te nemen. Zij, intelligent en zelfverzekerd, werkt al jaren ambitieus aan haar advocatencarrière. En toch… Malcolm komt erachter dat de trouwe klanten van café De Halve Maan niet op vernieuwing zitten te wachten en dat winst maken moeizaam is. Jess worstelt met haar kinderwens, terwijl Malcolm en zij er niet jonger op worden. Langzaamaan begint Jess zich af te vragen of dit wel het leven is dat ze wil leiden.

De halve maan achterkant

Mijn leeservaring van De halve maan

In het begin van De halve maan moest ik erg wennen aan de schrijfstijl van Keane. Zij heeft namelijk een hele heldere, beschrijvende schrijfstijl. De beschrijvingen waren ook erg uitgebreid, naar mijn idee eigenlijk net iets te. Hierdoor verliep het verhaal wat trager en het las daardoor ook niet zo vlot. Ik moest bij dit boek echt doorzetten om verder te lezen. De halve maan bevat ook lange zinnen. Sommigen waren zo lang, dat ik de zin meerdere keren opnieuw heb moeten lezen.

Wat zou hij ontzet zijn als hij in haar herinneringen kon gluren en haar ouderlijk huis kon zien ten tijde dat zij nog op de middelbare school had gezeten, waar de noppen van haar broer een spoor van geperforeerde stukjes gras en opgedroogde modder door het hele huis achterlieten en waar het aanrecht altijd vol lag met etensresten die haar moeder oppakte met haar vingers tot een klauw gebogen.”

Wat wel mooi is aan de uitgebreide beschrijvingen, is dat het verhaal hierdoor wat meer diepgang krijgt. De hoofdstukken waren ook erg lang, die hadden naar mijn idee wel iets korter gekund.

De personages in De halve maan waren allemaal uniek en zijn stuk voor stuk goed neergezet. Elk personage had eigen gevoelens en emoties die Keane met haar schrijfstijl erg mooi naar voren heeft gebracht. Ook het onderwerp ‘kinderwens’ is best groot in De halve maan. Dit drukt ook erg op hun relatie en het neemt hun leven in beslag. Een mooie, meeslepende roman dus.

Conclusie

De halve maan is helaas niet mijn soort boek, mede door de uitgebreide beschrijvingen heeft het er voor gezorgd dat het geen match is. Maar als je houdt van verhalen met uitgebreide beschrijvingen, diepgaande verhalen en hoe er langzaam meer achtergrond informatie bekend wordt van de hoofdpersonages, dan is De halve maan zeker een boek voor jou!

bladzijde h1

Over Mary Beth Keane

Mary Beth Keane (1977) brak internationaal door met haar bestsellerroman Vraag me nog eens. Keane werd door de National Book Foundation tot een van de vijf talenten onder de 35 jaar benoemd. Ook heeft zij een Guggenheim Fellowship voor schrijven ontvangen. Keane woont buiten New York City met haar man en twee zoons. Keane studeerde af aan Barnard College, Columbia University, met een B.A. in Engelse literatuur in 1999. Later ging ze naar de Universiteit van Virginia. De halve maan is mijn kennismaking met Mary Beth Keane.

Alle boeken van Mary Beth Keane

Leeservaring Noëlle – De halve maan

Toen het boek ‘Hazeltje’ uitkwam was ik direct betoverd door de magische zin: ‘Ik hou van jou tot de maan en terug’’. En wie niet? Het werd bij ons zelfs het onderwerp van het geboortekaartje van onze eerstgeborene. Bij het zien van de voorkant van het boek ‘De halve maan’ moest ik daar, gek genoeg, dan ook direct eraan denken. Dan alleen wel op een trieste manier: een gebroken maan, een gebroken liefde.
De synopsis op de achterkant van het boek bevestigt dat: een echtpaar lijkt het goed voor elkaar te hebben. Maar achter de schermen blijkt toch het een en ander tegen te zitten en daar is vooral de grote kinderwens die maar niet vervult wordt debet aan. Dit hangt als een grote donkere wolk boven hun relatie.
Dit belooft een verdrietig verhaal te worden.

Mijn leesbuddy Cindy van StoerLeesVoer las ook het boek ‘De halve maan’. In haar mening heeft ze het vooral over de schrijfstijl van Mary Beth Keane. Deze noemt ze helder en beschrijvend. Dat kan ik alleen maar beamen. Ook het feit dat er te vaak uitgeweid wordt naar minder belangrijke onderwerpen of dingen te veel worden uitgemolken. Daardoor raak je de draad van het verhaal, en in haar en mijn geval, ook je interesse kwijt.

bladzijde h2

Feelgood roman

Het verhaal van ‘De halve maan’ begint met een scène uit het leven van Malcolm. De teleurstelling over dit moment is zijn leven is duidelijk naar voren gebracht en dat is goed gedaan door de schrijfster. Wel valt direct op dat dit hoofdstuk vrij lang duurt. Dan volgt er een hoofdstuk in het verleden van Jess en Malcolm. Hierin blijkt inderdaad dat het hun niet zomaar gegeven is om zwanger te raken. Tevens worstelt Malcolm met de vraag of het wel haalbaar is het café over te nemen. Ze hebben namelijk door alle zwangerschapsbehandelingen heel wat schulden opgelopen. 

So far so good. Schakelen op deze manier tussen heden verleden, en tussen verschillende personages, kan vaak diepte aan een verhaal even. Echter werkt dat bij het boek ‘De halve maan’, naar mijns inziens, geheel averechts. Wellicht ook omdat de schrijfstijl van Mary Beth Keane te luchtig is hiervoor. Met alle respect voor de schrijfster, want schrijven kan ze, is het meer de schrijfstijl voor een feelgood roman. 
De complexiteit van een huwelijk in crises wordt ondergesneeuwd doordat ze juist te veel vertelt, zonder ergens diep op in te gaan. Zelfs de personages hebben geen sterk karakter meegekregen. Terwijl dat voor de onderwerpen die ze gekozen heeft wel echt nodig is. Het is een lange klaagzang van zelfmedelijden geworden, het verhaal kabbelt maar wat voort en als ik eerlijk ben vind ik de onvervulde kinderwens niet eens het hoofdonderwerp.

Verwachtingen

Het boek ‘De halve maan’ gaat, naar mijn gevoel, meer over de mislukte overname van het café en hoe die te redden. Het plot dat hierop volgt heb ik echt tandenknarsend gelezen. Ik zal er niet verder op ingaan, want dan geef ik een spoiler weg. Al snap ik ook wel weer dat de schrijfster dit plot zo gemaakt heeft omdat de uitkomst hiervan uiteindelijk de oplossing blijkt. Maar het staat wel heel ver af van de werkelijkheid.

Het komt misschien ook wel door de aanbevelingen die zowel op de voorkant als op de achterkant van het boek ‘De halve maan’ staan. Het boek wordt zo enorm opgehemeld. Daar moet je denk ik als uitgever ook wel een beetje mee oppassen. Lezers hebben dan bij aanvang al een bepaalde verwachting, en ja die kan ook wel eens minder zijn. Gelukkig zijn er zoveel lezers en dus zoveel meningen. Daardoor zullen er nog genoeg zijn die dit verhaal geheel anders ervaren hebben of zullen ervaren dan ik. Dat is het fijne aan lezen en zeker aan het bespreken van boeken zoals we dat bij StoerLeesVoer doen.

Specificaties De halve maan

Auteur: Mary Beth Keane | Uitgeverij: Signatuur | Vertaald (vanuit het Engels) door: Anna Livestro | juni 2023 | Originele titel: The half moon | 384 pagina’s | 9789056727376 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

2 reacties

  1. Ik doe graag mee! Na de recensie ben ik nieuwsgierig geworden naar dit verhaal, maar weet ik ook dat ik niet té hoge verwachtingen moet koesteren. Dus bedankt voor die nuance 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.