Heks & Jager, een magische wereld vol liefde, verraad en strijd

Heks & Jager kwam onverwachts op mijn pad. Het is niet per se een genre waarmee ik bekend ben of waar ik snel voor zou kiezen. Alhoewel ik toch wel gevallen ben voor de ‘Vervloekt‘ trilogie, wat ik in hetzelfde genre vind vallen. Heks & Jager is een zwijmelboek vol magie, liefde, verraad en strijd. Reken op een wereld waarin je je helemaal kan onderdompelen. Een wereld die je helemaal inpakt of juist een wereld die afstoot…

heks & jager

Heks & Jager

Twee jaar geleden ontvluchtte Louise le Blanc haar heksenkring en vestigde zich in de stad Cesarine. Omdat niemand mag weten wie ze is, laat ze sindsdien alle magie achterwege en leeft ze van wat ze kan stelen. Want in Cesarine worden heksen als Lou opgejaagd. Ze worden gevreesd. En verbrand… Reid Diggory, een beëdigd heksenjager van de kerk, heeft altijd maar één principe gehad: gij zult geen heks in leven laten. Het is puur toeval dat zijn pad dat van Lou kruist. Maar nadat Lou hem een gemene streek heeft geleverd, dwingt de kerk hen tot iets wat ze geen van beiden voor mogelijk hadden gehouden: ze moeten trouwen. Lou is doodsbang dat men erachter zal komen wie ze werkelijk is, en ondertussen heeft ze nóg een probleem: haar groeiende gevoelens voor Reid…

Er is een lot dat erger is dan de brandstapel

Inpakken of afstoten?

De paardenhoeven, gelach en gevechten klinken al voordat het boek Heks & Jager geopend wordt. Ik ruik en zie de rook van de brandstapels door de dichte bladzijdes omhoog kronkelen. Zodra ik de eerste bladzijde opensla valt de wereld van Shelby Mahurin als een bom bij mij binnen. Ik land keihard middenin een drukke en bombastische wereld. Het is meteen vele karakters en geschiedenis rijk. Het verstikt me, ik heb vaak een vol en moe hoofd en op de één of andere manier voel ik me soms niet capabel genoeg voor ingewikkelde en gelaagde werelden. Ik wil alles snappen, alles voor me zien als beelddenker en dan is een wereld zoals deze overweldigend.

Toch ga ik door ondanks het verstikkende gevoel en de eerste bladzijdes lees ik dubbel. Eigenlijk kan ik al vrij snel wat meer ademhalen door de aangename humor en ondeugendheid die het verhaal bezit. Heks & Jager begint als een warm bad te voelen en vanaf bladzijde 30 is de temperatuur van dit bad de perfecte temperatuur. En vanaf dat punt heb ik het boek niet meer weg kunnen leggen. Ik word de wereld ingezogen van Reid, Lou en Coco. En laat ik Ansel niet vergeten en de vele andere fijne karakters.

Zwijmelen

Heks & Jager is in de basis voor mij een klassiek zwijmelboek. Ik was vroeger gek op die bouquet romannetjes. De typische voorkant, de hunkering die van de bladzijdes afspat, en niet zozeer het goede verhaal maar dat maakte niet uit. Het ging om de algehele beleving. Met hier en daar soms rode wangen. Ja lieve lezers, dit was nog in een tijd voordat internet echt zo groot was haha. Verder ben ik als persoon niet per se romantisch en al helemaal niet de standaard vrouwenzwijmeldingen. Maar een zwak voor dit soort verhalen heb ik wel en ik schaam me niet om dit toe te geven (oké een beetje misschien). Boven alles geloof ik in liefde, niks romantischer dan een zinderende en intense liefde. En als je dat kan voelen in een verhaal dan is voor mij goed. En ik heb dat gevoeld in dit boek.

Zoals gezegd had ik het al met de magische zwijmelboeken van de Vervloekt trilogie, met name Een hart zo vurig. En nu heb ik Heks & Jager ontdekt! Het verhaal volgt redelijk het klassieke patroon van een onmogelijke liefde, afstoten, aantrekken tussen een starre man en een vrije vrouw. Het niet samen willen zijn maar wel moeten door omstandigheden. En dan maar wachten tot die liefde gaat knallen. Want dat dit gaat gebeuren knettert keihard door het boek heen. Deze rollen worden goed vervult door Reid en Lou en het is een aangenaam spel van afstoten en aantrekken. Het boek is opgebouwd uit 3 delen.

Magie

Zoals gezegd speelt magie ook een grote rol. Heks & Jager speelt zich af in een wereld waar heksen op de brandstapel gegooid worden. In een wereld waar magie een geur heeft. Waar chasseurs jagen op de heksen uit naam van de kerk en de koning. Een wereld waarin koffiebroodjes goddelijk lekker klinken. Mooie jurken en capes gangbaar zijn en de paardenhoeven door de met klinkers beklede straten klinken. Magie is voor sommigen zichtbaar met gouden patronen maar kost altijd iets. Er zijn verschillende groepen en er valt dus veel te ontdekken.

Ik vind de humor en ondeugendheid leuk in Heks & Jager. Dat heeft me echt door het begin geholpen en zorgt ervoor dat ik met plezier dit boek gelezen heb. De naakte dames die een diepe reverence maken, de schunnige liedjes van Lou en meer. Ik heb het echt met veel plezier gelezen. Zwijmelen met magie is een goede combinatie en mijn nieuwe guilty pleasure. Ah weet je, dat guilty kan er wel vanaf. Het eindigt met een bang en gelukkig heb ik Bloed & Honing, het tweede deel ook klaar liggen! Ik vermoed dat we overgaan naar meer Coco en daar heb ik zin in!

Shelby Mahurin

De auteur is de Amerikaanse Shelby Mahurin. Heks & Jager is haar debuut. Ik vind dat echt knap hoe auteurs zo’n hele wereld vol karakters en geschiedenis kunnen bedenken. Het is maar liefst 443 pagina’s dik en er is een vervolg. De originele Engelse titel is ‘Serpent & Dove’, best wel een verschil vind ik. Een serpent is een slang of een gemene slechte vrouw. Dove is een typische witte duif, een tamme duif ook wel vredestichter. Slang & duif zou letterlijker zijn maar misschien voor de Nederlandse markt toch niet passend. Heks & Jager klinkt stoerder en het is meteen duidelijk waar dit boek over gaat.

Ik heb wel het idee dat ik kleine foutjes tegenkwam in het boek. Zo meen ik me te herinneren ergens de naam Celine gelezen te hebben terwijl dit volgens mij over Célie ging. En nog wat kleine, niet storende dingen. Leuk vind ik de Franse charme van het boek. Veel woorden, uitdrukkingen en beeldkenmerken. Frankrijk is niet mijn favoriete land, maar de dingen die in het boek gebruikt zijn met deze invloed zijn wel de leuke dingen. Mooie woorden, Moulin Rouge achtige vibe. Ja het was geheel passend en gaf het boek wat meer “joie de vivre”.

Het was een nogal vreemd gezicht, naakte vrouwen die een reverence maakten.

Blz 13

Specificaties Heks & Jager

Auteur: Shelby Mahurin | Vertaald door Marjolein Meinderts | Uitgever: HarperCollins | januari 2020 | 9789402704440 | 443 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.