Films die nergens draaien, een intrigerend verhaal

Tijdens het congres van Stichting Lezen 2022 werd er voorgelezen uit Films die nergens draaien. Ik kende het boek niet. Maar na het zien en horen van de eerste bladzijde was ik het liefst opgestaan, weggelopen uit het Beatrixtheater en bij de dichtstbijzijnde boekenwinkel het boek gaan kopen. Ik deed het niet (het congres was veel te interessant), maar in de trein bestelde ik het boek en zo kon ik toch al gauw beginnen met lezen.

hoofd Films die nergens draaien

Films die nergens draaien samenvatting

Op de dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Haar vader is sindsdien alleen maar stil en afwezig. Als Cato een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop, besluit ze te gaan kijken, en ze ontdekt dat er iets vreemds met de bioscoop is. In de oude bioscoop van mevrouw Kano begint er een reis vol herinneringen en ontmoetingen. Het is geen gewone bioscoop, maar een verlaten plek waar ‘films die nergens draaien, maar die je altijd al had willen zien’ vertoond worden.

schutblad

“Dit is echt het allermooiste kinderboek”

Dit zeg ik regelmatig, maar na het lezen van Films die nergens draaien kan ik dat met volle overtuiging uitspreken. Wat een allerprachtigst boek. Het boek zit vol lagen en aan het eind moest ik het echt even laten bezinken. Tot aan het laatste hoofdstuk was het voor mij onduidelijk hoe het ging aflopen. Ik had het dan ook binnen een paar uur uit. Het boek wegleggen was geen optie, ik wilde weten hoe het verder ging. 

Om mij heen hoor ik veel mensen die dit boek Films die nergens draaien hebben gelezen. Het boek stond dan ook op de shortlist voor de Boon 2022 (Vlaamse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur) en won een Zilveren Griffel 2022. Wat mij betreft absoluut terecht en een goede kanshebber voor de Gouden Griffel.

schaduw

Yorick Goldewijk

Yorick Goldewijk heeft een aantal andere kinderboeken geschreven. Een prentenboek ‘Hier zijn draken’ en de serie ‘Billy Extra Plankgas’. Deze boeken heb ik nog niet gelezen, maar dat ga ik zeker doen! De illustraties zijn gemaakt door zijn vrouw, Yvonne Lancet. Het was niet alleen de tekst op de eerste pagina die mij zo aansprak in Films die nergens draaien, maar ook de illustratie waar de tekst zo prachtig in valt heeft mij aangezet tot het lezen van dit boek. Een topcombinatie!

Films die nergens draaien

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Ik heb Films die nergens draaien direct aangeraden aan een jongen uit groep 6. Hij houdt van magische boeken, maar vindt het lastig om in een ander genre een boek te vinden. Ik wilde hem graag een beetje uitdagen om iets buiten zijn comfortzone te lezen. Dit boek schuurt tegen magie aan, maar het gaat niet over draken, feeën en andere magische figuren. 

Films die nergens draaien

Na het lezen vertelde hij mij:

Ik begon in Films die nergens draaien en toen dacht ik ‘waarom vindt juf dit iets voor mij?’ Het begin is totaal anders dan de boeken die ik normaal lees, maar ik wilde toch wel weten wat er in die bioscoop zou gebeuren. Over het einde moest ik wel echt nadenken en nog steeds weet ik denk ik niet alles. Ik denk er nog steeds wel eens over na, het blijft in mijn hoofd zitten. Dat is wel een goed teken denk ik, dit boek vergeet ik niet snel meer.

Daarnaast heb ik Films die nergens draaien aangeraden aan onze leerkrachten van groep 7/8. Het is een boek om je met de hele klas in te verliezen. Zo’n boek waarbij je de tijd vergeet en je per ongeluk te laat met de klas naar buiten gaat om pauze te houden. Het is heel passend bij onderwerpen als ‘tijd’, ‘dromen’, ‘rouw’, en ‘eenzaamheid’.

Specificaties Films die nergens draaien

Auteur: Jorick Goldewijk | Illustrator: Yvonne Lancet | Uitgever: Ploegsma | September 2021 | 9789021681825 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.