Volbloed; een boek met vier misdaadverhalen

Vier nooit eerder gebundelde misdaadverhalen van Pieter Aspe maken het boek Volbloed. Deze (inmiddels overleden) Vlaamse schrijver trakteert zijn fans hiermee op een bundel korte verhalen vol spanning en plottwisten. Ik kijk op voorhand al uit naar één verhaal specifiek; De laatste rit. Maar ik ben daarom niet minder benieuwd naar de andere verhalen. Wat heeft Pieter Aspe in petto voor mij met de verschillende verhalen in Volbloed?

hoofd kader Volbloed; een boek met vier misdaadverhalen

Grof wild

Grof wild is de titel van het eerste korte verhaal in deze bundel genaamd Volbloed. In dit verhaal gaat een echtpaar een weekje op vakantie naar een huisje in de Ardennen. Tijd om even samen te relaxen en even geen werk, aangezien de man echt een workaholic is. Hun weekendje weg loopt echt heel anders dan gepland. De rust wordt al snel verstoord en op het eerste gezicht lijkt het mee te vallen. Er is spanning maar het duurt niet lang voordat die spanning omslaat in onrust en vooral een gevoel van onveiligheid. Al snel gaat het allemaal een beetje te ver en komen complotten en geweld om de hoek kijken..

De Japanse tuin; tweede verhaal in Volbloed

Inspecteurs Lies en Rudi van de politie gaan aan de slag met het onderzoeken van een moord. Er is een lichaam gevonden in een rivier en dit lijk draagt een lidkaart van de bibliotheek bij zich. Natuurlijk richten de inspecteurs zich op de bibliotheek en gaandeweg komen ze erachter dat ook het zakelijke milieu niet buiten schot blijft. Na deze moord volgen er meerdere en allemaal zijn ze aan elkaar te linken. Zullen de inspecteurs dit web van leugens, misdaden en onrust ontrafelen?

Kat en muis

Het derde verhaal in de bundel Volbloed is genaamd Kat en muis. Dit verhaal laat me kennismaken met Lidewij; een harde tante die vooral gericht is op haar werk als hoofdredactrice van een roddelblad. Ze is een pittige tante die niet in de wieg is gelegd om vrienden te maken maar vooral te laten zien dat zij de baas is en daarmee ervoor te zorgen dat mensen haar soort van intimiderend vinden. Lidewij krijgt bedreigingen vanwege het werk wat zij doet. De dingen waarover zij schrijft, zorgen niet bij iedereen voor een goed gevoel. Wie is er duidelijk niet van gecharmeerd en heeft het op Lidewij voorzien? Het gaat zelfs zover dat haar kat verdwijnt en meegenomen wordt in dit spel van macht. Langzaam maar zeker valt de schil ‘pittige tante’ van haar af en komt het menselijke naar boven. Maar zal dit te laat zijn?

De laatste rit; het laatste verhaal in Volbloed

De laatste rit, een verhaal met als setting wielrennen. De Tour de France staat op het punt van beginnen als een wielrenner wordt bedreigd. Twee commissarissen, Van In en Versavel, worden op deze zaak gezet. Eerst snappen ze niet helemaal waarom, maar na een uitleg en een verzorgde reis met alles erop en eraan naar de Tour de France, zijn ze overtuigd van het feit dat zij daar aanwezig moeten zijn. Ze pakken hun spullen en vertrekken. Samen duiken ze in de wereld van het wielrennen. Is er veel rivaliteit en waarom wordt deze wielrenner bedreigd? De commissarissen komen langzamerhand wat meer te weten over deze wereld en vooral de mensen die erin leven. Sommige mensen zijn zich raar gedragen; misschien komen Van In en Versavel te dichtbij?

Een bundel van vier verhalen erin; Volbloed heeft me wel een beetje verrast. Eerlijk gezegd; mijn aandacht voor dit boek was vooral getrokken door het laatste verhaal. Een sport die mij aan het hart gaat is wielrennen. Ik vind het prachtig om naar te kijken en heb het geluk gehad dat ik een paar jaar geleden live de renners heb mogen aanschouwen tijdens een rit van de Tour de France die in Nederland was. De liefde voor wielrennen heb ik van mijn vader doorgekregen, die het op zijn beurt weer door heeft gekregen van zijn vader.

Ieder verhaal heeft wel iets bij mij losgemaakt. Grof wild, het eerste verhaal, heeft mij vooral doen beseffen dat wij mensen kwetsbaar zijn. Het echtpaar dat verblijft in een afgelegen huisje in de Ardennen, geen connectie kan maken met de buitenwereld en zich erg bedreigd voelt. Ik zou mij ook erg bang en radeloos voelen. Kwetsbaar omdat je veiligheid in handen van andere mensen ligt..

De Japanse tuin is niet echt een match geweest voor mij qua verhaal. De verhaallijnen qua personages waren voor mij wat onduidelijk soms. Op het einde kwam heel veel samen wat het voor mij niet logischer of duidelijker maakte. Raakvlak is wel de bibliotheek, maar dat is meer omdat ik van boeken houd en heel graag ook in de bibliotheek hier in Tilburg kom. De link met de titel De Japanse tuin kwam helemaal op het einde van het verhaal.

Kat en muis & De laatste rit

Kat en muis; het vrouwelijke hoofdpersonage deed mij vrijwel meteen denken aan Miranda van the Devil Wears Prada. Pittige tante en dat kan in het zakenleven echt wel goed zijn, vooral als je in een mannenwereld werkt. Maar wat gevoel en empathie kan geen kwaad denk ik dan. Niet helemaal mijn verhaal, op het feit van de ontvoering / verdwijning van de kat na. Ik ben zelf echt een kattenmens en ik zou het verschrikkelijk vinden als iemand mijn kat zou meenemen. Gevoel van onmacht en verdriet had bij dit aspect van het verhaal wel echt de overhand bij mij. Jammer dat ik helemaal in het verhaal zat en benieuwd was naar het einde en er toen ineens heel plotseling al een einde was. Voor mijn gevoel was het verhaal nog niet klaar en was het ook nog niet de tijd voor een einde.

De laatste rit is tevens ook het laatste verhaal in de bundel Volbloed. Ik als wielerliefhebber vond dit het beste verhaal uit de bundel. Niet alleen vanwege het aspect dat het om wielrennen draait, maar vooral de opbouwende spanning, de kronkels in het verhaal en natuurlijk de omgeving. De ambiance, het gevoel dat er hangt is voor mij altijd wel heel belangrijk tijdens het lezen van een verhaal. En De laatste rit had dit zeker.

Feiten en geen fabels..

Wat ik vooral erg tof vind, is dat de feiten die benoemd worden in het verhaal ook echt kloppen met de werkelijkheid. Een verhaal kan gebaseerd zijn op een waargebeurde gebeurtenis, maar in dit geval wordt een zware valpartij benoemd op de Passage du Gois die in 1999 is voorgevallen in de Tour de France. Een zoekactie op Google leert mij dat dit ook echt gebeurd is in 1999. Mooi dat dit soort feiten meegenomen worden in een verhaal, net als de andere grote rondes die vaak voorkomen in de wielersport; de Ronde van Vlaanderen, Parijs – Roubaix en de Giro de Italia.

Volbloed

Pieter Aspe; de schrijver achter Volbloed

De (inmiddels overleden) Vlaamse schrijver Pieter Aspe is een schrijver uit Brugge, België. Sinds 1996 mocht Pieter Aspe zich schrijver noemen. Hij schreef vooral in het genre misdaadroman. Pieter van In, de commissaris uit het laatste verhaal uit Volbloed, is een personage dat in meerdere boeken van Aspe terug komt. Je kunt zelfs stellen dat Van In het hoofdpersonage is van een groot aantal boeken, verschenen tussen 1995 en 2021. Er zijn zelfs stripverhalen gemaakt van het personage Van In.

De vier korte verhalen Grof wild (1998), de Japanse tuin (2002), Kat en muis (2010) en De laatste rit (2011) zijn samen met nog twee titels de andere werken die Pieter Aspe heeft geschreven. De andere zijn genaamd De oxymorontheorie* (2015) en Blankenberge blues* (2017).

Deze man heeft als bekroning op zijn werk ook een paar prijzen in de wacht mogen slepen, waaronder in 2010 de Hercule Poirot Oeuvreprijs voor zijn gehele oeuvre. Dat laat toch wel zien dat zijn werk geliefd was en nog steeds is.

Specificaties Volbloed

Auteur: Pieter Aspe | Uitgever: Manteau / Aspe NV | Omslagontwerp: Wil Immink Design | 2022 | 352 pagina’s | 9789022339329 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing

Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.