Wildzoekers in het bos – een boek vol ontdekkingen

Wij gaan met onze kinderen graag naar het bos. Wildzoekers in het bos gaat wat mij betreft de volgende keer zeker mee in onze rugzak. We hebben nieuwsgierige kinderen die graag van alles willen weten over het bos. Helaas zijn zowel mijn man als ik niet gezegend met veel natuurkennis, dus het blijft altijd een beetje hetzelfde wat we kunnen vertellen. Gelukkig hebben we nu dit leuke boekje, zodat onze kinderen echte Wildzoekers kunnen worden!

Wildzoekers in het bos

Wildzoekers in het bos

Kim Merel en Maartje Kouwen bedachten de Wildzoekers. Een Wildzoeker is een kind van alle leeftijden dat graag naar buiten gaat, en waar het ook komt rondkijkt, ontdekt, speelt, leert en zich verwondert.

Wildzoekers in het bos is het eerste boek in de serie, waarmee iedere Wildzoeker in elk seizoen het bos in kan gaan. Leer vogels, planten en dieren herkennen en leef je uit met de meer dan honderdzestig activiteiten in het boek waarbij je steeds meer over het bos ontdekt. Van het maken van katapulten, je richting bepalen aan de hand van de zon en het zoeken naar zaden tot racen met echte slakken, regenwormen voelen en bomen nadoen. Een boek dat ieder weekend en iedere vakantie in je tas moet zitten, zodat je je nooit meer hoeft te vervelen.

Wildzoekers in het bos

Een handzaam boekje

Ideaal aan Wildzoekers in het bos is het formaat van het boekje. Het is erg handzaam en het kan in iedere rugzak. Het boek is erg kleurrijk geïllustreerd, een genot om in te bladeren. De illustraties spreken meteen aan en zijn natuurgetrouw op een speelse manier. In Wildzoekers in het bos staat de informatie gerangschikt per seizoen. Dit maakt het heel informatief en handig te gebruiken, je pakt gewoon het goede seizoen erbij en gaat op pad.

Elk seizoen wordt in Wildzoekers in het bos ingeleid met een prachtige illustratie. Hierop zie je het bos afgebeeld op een mooie gedetailleerde manier. Er valt van alles te zien en te bespreken met je kind, alleen al naar aanleiding van deze plaat. Het is bijvoorbeeld leuk om die plaat voor je bosbezoek met je kind te bekijken, zodat je al wat woorden en begrippen toevoegt aan de beleving in het bos. Misschien herkennen je kinderen wel dingen in het bos die op de plaat staan.

Na de startplaat zijn er meerdere bladzijdes gevuld met informatie en activiteiten. Wildzoekers in het bos bevat originele en praktisch uitvoerbare activiteiten die je zonder voorbereiding in het bos kunt doen. Dit maakt je bosbezoek nog meer een gezamenlijke activiteit. Er staat ook heel wat inhoudelijke informatie in, waar ik zelf ook nog wat van heb geleerd. De combinatie van de informatie en de activiteiten maakt het een speels en leerzaam boekje.

Dennenappels

Wildzoekers in het bos bevat korte teksten

Eenmaal in het bos heb je echt geen zin om hele teksten te lezen. Je kinderen willen lekker actief zijn en geen boek voorgelezen krijgen of zelf lezen. Het leuke aan Wildzoekers in het bos is dat de teksten heel kort en to the point zijn. Je kunt dus tijdens je bosbezoek korte weetjes met je kinderen delen of ze zelf de weetjes laten voorlezen. ook kun je gemakkelijk op onderwerp zoeken.

Heel praktisch, en mooi geïllustreerd, vind ik de overzichtspagina’s. Zo zie je op 1 bladzijde een overzicht van veelvoorkomende vogels, bladeren, kak (ja echt), zaden en sporen. Dit zoekt lekker gemakkelijk op, zonder uitgebreide stroomschema’s of zoekbladen.

De opdrachten zijn de ene keer heel serieus en onderzoekend en de andere keer juist heel grappig. Vooral die laatste categorie heb ik nu al zin in om uit te voeren. Zoek de vier meest vieze dingen in het bos en zoek de grootste plas om er op 3 manieren overheen te gaan. Heerlijk!

Expeditie bos

Goed voor de natuur en veilig

Op de laatste twee bladzijdes hebben de auteurs heel overzichtelijk belangrijke tips weergegeven voor echte Wildzoekers in het bos. Een tekencheck, goed je handen wassen, geen bloemen plukken, oppassen bij water en met onweer gauw naar huis. Het is mooi om te zien dat de auteurs het belangrijk vinden dat je heel vrij en ongeremd kan spelen in het bos, maar dat het wel veilig moet blijven. Geen betutteling, ze zeggen waar het op staat.

Tussen de opdrachtjes door staat regelmatig aangegeven hoe je als Wildzoeker goed voor de natuur kunt zijn. “Je mag best beestjes laten kriebelen over je hand, maar zet ze altijd op dezelfde plek weer terug” is daar een voorbeeld van.

Maartje Kouwen en Kim Merel

Kim Merel is een bioloog die schrijft en illustreert. Dat doet ze al jaren voor onder meer de tijdschriften Roots Magazine, Buitenleven Magazine en National Geographic Junior. Ze wil heel graag haar passie voor natuur doorgeven in haar werk. Dat is zichtbaar in het werk. Stoerleesvoer-collega Kelly heeft twee van haar eerdere boeken bekeken en was hier ook heel erg enthousiast over.

Maartje Kouwen is bioloog. Jarenlang werkte ze als journalist en eindredacteur bij Bionieuws. Ze schrijft als wetenschapsjournalist voor diverse tijdschriften en maakt podcasts en boeken over wetenschap. Ook gaf ze (kinder)lezingen, workshops voor het basisonderwijs en maakte ze een onderwijsblad. Ze schreef en illustreerde Een glutenvrij feestje. Daarnaast is ze auteur van Eksters houden van bling bling en Plassen over kwallenbeten.

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Dit geweldige boekje gaan wij thuis allemaal lezen! Wildzoekers in het bos is geschreven voor kinderen van 6 jaar en ouder. De teksten zijn al gauw zelf te lezen door kinderen (vanaf een jaar of 8), maar zijn absoluut ook nog voor oudere kinderen geschikt. De illustraties zijn ook voor een brede leeftijdsrange geschikt.

Iedereen die graag actief het bos in wil kan dit boekje goed gebruiken. Vind jij naar het bos gaan soms een beetje saai? Met dit boekje in je hand absoluut niet meer. Echt een aanrader dus!

Specificaties Wildzoekers in het bos

Auteurs: Maartje Kouwen en Kim Merel | Uitgever: Lemniscaat | september 2022 | 77 pagina’s | 9789047714576 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.