Ik praat als een rivier – een indringend boek over stotteren

Soms ben je van een boek gewoon even stil. Dat had ik na het lezen van het prentenboek ‘Ik praat als een rivier’. Dit boek gaat over een jongen die stottert, hoe hij dit ervaart en de steun die hij hierin vindt van zijn vader. Een indringend prentenboek, anders dan alle andere boeken.   

Ik praat als een rivier

Wanneer het even moeilijk is: ik praat als een rivier

Elke ochtend word ik wakker met de geluiden van woorden overal om me heen.
En ik kan ze niet allemaal zeggen.

Een jongen worstelt elke dag, omdat hij woorden heeft die vast blijven zitten in zijn mond. Hij houdt zich dus stil als een steen, en zegt het liefst de hele dag niets.
In de klas is hij niet op zijn gemak, omdat kinderen hem uitlachen. Zijn vader neemt hem na schooltijd mee naar de rivier, en laat hem zien dat zijn woorden zijn als het stromen van het water. En dan komt de jongen tot de conclusie: ik praat als een rivier.   

Een aangrijpend boek over stotteren

Ik praat als een rivier is een aangrijpend boek over stotteren. Een must-have voor iedereen die zelf stottert, een kind heeft dat stottert, of om voor te lezen in de klas. Dit boek geeft een inkijkje in de gevoelens van een jongen die stottert. Het boek biedt troost, voor iedereen die het af en toe moeilijk heeft met zichzelf, zich anders voelt of buitengesloten. Hoe mooi is het als iemand je helpt om jouw ‘probleem’ om te denken, en je anders naar jezelf laat kijken?

De boodschap is heel goed uit de tekst van het boek te halen. Deze tekst is poëtisch, er wordt niet meer gezegd dan nodig en gekozen voor mooie vergelijkingen. Achterin het boek is het persoonlijke verhaal van de auteur te vinden. Dit vond ik heel indringend: dit geeft nog nét een andere kijk op het verhaal van ‘Ik praat als een rivier’.

ik praat als een rivier

Prachtige illustraties

Wat een prachtig boek! Als je het boek in handen krijgt en de kaft bekijkt, zie je al dat dit een boek is, dat anders is dan alle andere boeken. Het jongetje op de voorzijde lijkt zo weggelopen uit een schilderij van Monet. De tekeningen in ‘Ik praat als een rivier’ zijn stuk voor stuk kleine schilderijtjes. Mijn favoriete bladzijde uit het boek is absoluut de grote uitklappagina. Wanneer je deze openvouwt, zie je de jongen zich onderdompelen in de rivier. En wanneer je hiernaar kijkt, voel je ook echt dat je er naar staat te kijken. Het zonlicht schittert op het water, en dat je dan je ogen tot spleetjes moet knijpen.  Bij het kijken naar deze plaat lijkt het net alsof je er zelf bij bent.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ‘Ik praat als een rivier’ echt een prachtig boek is. Een boek over stotteren om stil van te worden…

Specificaties Ik praat als een rivier

Auteur: Jordan Scott | Illustraties: Sydney Smith | Vertaling: Edward van de Vendel | Uitgever: Querido│ 9789045126524 │10 augustus 2021│48 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel, of klik hier

kaft
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.