Wanneer de zon ondergaat – Patricia Hegarty, een magisch moment

Tijdens de donkere dagen zijn we ons meer dan ooit bewust van dag en nacht. De dagen beginnen en eindigen sneller in het donker. Het is een periode van veel thuiszitten, ook zonder corona. Boeken sluiten perfect aan bij dit gevoel. Dat wij in het donker geneigd zijn om in ons schulpje te kruipen, wil niet zeggen dat dieren dit ook doen. In de nacht en in het donker komt er juist heel veel tot leven en dat laat ‘Wanneer de zon ondergaat’, prachtig zien.

wanneer de zon ondergaat

Wanneer de zon ondergaat

Beleef het magische moment wanneer de zon achter de horizon verdwijnt, in de zee zakt en de maan stralend aan de hemel verschijnt. Het moment dat het donker wordt. Wanneer de zon ondergaat is een prentboek met kijkgaten vol wonderlijke en prachtige dieren. Het is een geweldig cadeau voor jong en oud.

wanneer de zon ondergaat

Gluur je mee?

De voorkant nodigt al uit tot gluren en voelen. Het kijkgat op de kaft laat ons een prachtige boom zien. Eromheen zijn veel dieren. Dieren die in de nacht lekker actief zijn. Het schutblad laat de zon zien die ondergaat. De stralen komen door de prachtige cut out van de boom. We zien de dieren in de schaduw staan. We komen daarna bij de titel en die staat in de stralende zon.

Het verhaal start en ik lees dat het op rijm is. Daar hou ik van! Zeker bij dit soort boeken waarbij opmaak en illustratie ook een belangrijk onderdeel is. Het op rijm lezen en voorlezen zorgt voor een aangenaam voorleesritme. Door de kijkgaten zien we dieren loeren, waar andere dieren hun nestje opzoeken.

De dieren komen bij elkaar,
want het is al laat.
Het wordt gevaarlijk in het bos
wanneer de zon ondergaat.

In het holst van de nacht

We kruipen dieper de nacht in wanneer de zon ondergaat en zien dat de temperatuur afneemt, de kleuren veranderen en er andere dieren komen. Het begint een beetje griezelig te worden en dat komt door het gehuil van de coyotes. Mijn geliefde maan laat zich zien en doet intrede in het verhaal. De maneschijn verlicht de donker geworden oceaan. We gaan nog voorbij het regenwoud en een bos en sluiten het boek af met een schutblad met daarop 40 dieren die we in het boek hebben gezien. Met illustratie en naam.

Dag en nacht

Het is een prachtig boek. Elke keer lees je een bepaald stukje op een andere locatie. Het moment wanneer de zon ondergaat. Rechts zit je een kijkgat en daarmee kan je al gluren naar de volgende pagina. Want als de pagina omgaat zitten we in de nacht en zie je wat er op diezelfde locatie gebeurd. Het contrast is heel leuk gedaan in wanneer de zon ondergaat. Het op rijm schrijven en het effect van de kijkgaten is erg leuk om te zien bij kinderen. Daarbij maakt het de pagina’s tot een kunstwerkje. Dit boek krijgt een mooi plekje in onze boekenkast!

Specificaties Wanneer de zon ondergaat

wanneer de zon ondergaat

Auteur: Patricia Hegarty | Illustrator: Yas Imamura | Uitgever: Veltman | September 2020 | 9789048318902 | 28 pagina’s | Meer informatie vind je hier

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.