Heks in het groen; een boek over natuurmagie en oerkracht

Hoewel hekserij bij veel Nederlanders ver-van-mijn-bed-show is, ligt het eigenlijk dichter bij onze natuur en onze voorouders dan we denken. Een van de bekendste heksen van eigen bodem Lunadea legt in Heks in het groen uit hoe je de natuurlijke beleving en verbinding terugvindt. Lekker nuchter en boordevol tips. Mooi boek om op momenten dat je je opgesloten voelt (hallo lockdown!) erbij te pakken.

Heks in het groen

Wat kun je verwachten van Heks in het groen?

De magie van de natuur is groot en symbolisch, dus door je te verbinden met het groen ervaar je die magie steeds meer en merk je dat je leven steeds rijker wordt. In de natuur schuilt een enorme kracht en in het wisselen van de seizoenen zit symboliek verborgen. Met magie en rituelen kun je die kracht leren aanvoelen.

Lunadea legt uit in Heks in het groen hoe je de beleving en verbinding met de natuur weer terugvindt en vasthoudt. Dat doet zij op haar eigen heldere en sympathieke no-nonsense manier, vol eigen ervaringen en tips om zelf toe te passen.

Heks in het groen inhoud

Do no harm..but take no shit!

Het eerste boek van Lunadea De weg van de heks was voor mij al een mooie introductie met een moderne vorm van hekserij. Vooral het motto ‘do no harm but take no shit’ is mij bijgebleven. De heks in het groen kan ook prima als op zichzelf staand boek gelezen worden, maar heeft wel dezelfde structuur als het eerste boek én dezelfde look in een ander jasje. Ik houd ervan als er aandacht aan is besteed. Zo komen de symbolen op de cover van De Heks in het groen ook in de hoofdstukken weer terug. Ook het uitgangspunt is hetzelfde gebleven. En dat vind ik het grootste pluspunt; je kijkt zelf wat bij je past en er zijn geen voorgeschreven regels.

De hoofdstukken van Heks in het groen beginnen met een eigen ervaring van Lunadea uit haar jeugd of nog niet zo lang geleden. Ze neemt ons vervolgens mee op reis wat natuurmagie voor haar betekent. Deze ervaringen worden vergezeld door een stuk (historische) context en bruikbare tips. De oefeningen tussendoor helpen je op weg. Ik heb veel aan de hoofdstukken gehad over landschapsmagie, tradities en volksgebruiken. Tot mijn verbazing staat in Overrasselt (vlakbij Nijmegen) een koortsboom, waar in tijden van ziekte al eeuwen lapjes stof van zieke mensen worden gehangen. Zo dichtbij en nog nooit van gehoord. Ik ga ‘m zeker opzoeken in deze Corona tijden!

Emy in het groen

Ik heb mijn lievelingsbos om de hoek beter leren kennen door het boek Heks in het groen. Al jaren loop ik een paar keer per week door dit kleine landgoed, maar ik heb me nog nooit verdiept in de geschiedenis en de natuur. Eigenlijk heel gek. Het is echt mijn favoriete plek in de omgeving; een zee van groene rust.

We zijn in onze moderne wereld helaas de natuurlijke ritmes van de natuur kwijtgeraakt. Het is goed om je hiervan meer bewust te zijn. Het hoofdstuk met de jaarfeesten in Heks in het groen is daarom heel prettig. Vandaag 2 februari is het de periode van Imbolc; de tijd van de afronding van de winter en klaarmaken voor de lente. En waar kan ik daar beter bij stilstaan dan in mijn eigen “bossie”! Ik heb mijn favoriete plek bedankt met een bergkristal die voor zuivering en afronding van de winter staat.

Bonus minitraining

Bij aanschaf van het boek krijg je ook nog de zeven-daagse minitraining cadeau. Een week lang ontvang je elke dag een e-mail vol informatie en tips om jezelf meer te verbinden met de natuur. Hoe fijn is dat!

Muziek in Heks in het groen

Max Richter heeft een bewerking van de vier jaargetijden van Vivaldi gemaakt. Tijdloos mooie muziek voor in de natuur of tijdens het lezen van De Heks in het groen! Mijn favoriet is Summer 3 (ook mijn favoriete periode in het jaar nazomer/herfst).

Meer lezen van Lunadea? Ze heeft in 2020 het boek De Weg van de Heks geschreven. Een mooie inleiding op de hekserij waarin ze aan de hand van persoonlijke ervaringen en anekdotes vertelt over hoe je magisch kunt denken.

Een andere aanrader over hekserij in Nederland is de Heks van Limbricht van Susan Smit. Anouk schreef afgelopen zomer haar recensie over het boek. Lezen dus!

Specificaties Heks in het groen

Auteur: Lunadea | Uitgever: AnkhHermes | September 2021 | 9789020217575 | 208 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.