Jij mag alles zijn, een prachtig boek over parentificatie

In Jij mag alles zijn van de bekende schrijfster Griet op de Beeck kruip je in het hoofd van Lexi die negen wordt gedurende het verhaal. Ze heeft vakantie, maar heel gezellig is die vakantie niet. Ze heeft lieve ouders, maar haar moeder ligt veel op bed en wil niet eten. Lexi probeert er alles aan te doen om haar moeder op te vrolijken, maar dat wil niet echt lukken. Haar moeder is depressief, door onder andere onverwerkte rouw. Een opname in een psychiatrische kliniek volgt. Omdat Lexi’s vader gewoon moet werken, gaat Lexi ergens logeren. Ook daar kruipt zij weer in de rol van helper.

Een lief meisje en KOPP-kind

Lexi groeit dus op met een moeder met psychische problemen en is daarmee een KOPP-kind (kinderen van ouders met psychische problemen). Ieder kind gaat daar anders mee om. Lexi kruipt steeds in de zorgrol. Je leert haar steeds beter kennen in Jij mag alles zijn. Naast dat ze erg zorgzaam en behulpzaam is voor haar leeftijd, is ze slim, nieuwsgierig en dapper. Ze denkt veel na en maakt graag lijstjes. Dat zijn mooie eigenschappen natuurlijk, maar je ziet ook hoe het ten koste gaat van Lexi zelf. Ze voelt zich vaak schuldig en veel te verantwoordelijk voor de problemen van de volwassenen in haar leven, waardoor ze niet echt meer kind kan zijn.

Lexi wou dat ze stilaan eens volwassen was. Dan wist ze tenminste gewoon alles. Wat ze moest doen. Wat ze moest zeggen, en wanneer.

Blz. 22

Jij mag alles zijn is een echte pageturner

Je leeft je helemaal in Lexi in, of je nu ook negen jaar bent of al volwassen. Als lezer gun je Lexi meer lichtheid en minder verantwoordelijkheidsgevoel. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes in het verhaal en zie je dat er altijd wel weer afleiding, troost en hulp op ieders pad komt. Een lieve buurvrouw bijvoorbeeld. En het blijkt wel weer hoe veerkrachtig kinderen kunnen zijn. Tegelijkertijd doet het hopelijk meer volwassen lezers beseffen hoeveel kinderen voelen en weten. En dat volwassenen kinderen vaker mogen wijzen op de dingen die niet de verantwoordelijkheid van kinderen zijn.

Een boekpareltje

Griet op de Beeck heeft met Jij mag alles zijn weer een prachtig boek geschreven over een belangrijk thema en mooie boodschap. Ik was al fan van haar boeken en dit boek is weer een bewijs van haar schrijverskwaliteiten. Maar net zo goed van haar ervaringskennis en levenswijsheid. Non-fictie is een prachtige manier om die kennis door te geven. Zowel jonge als volwassen lezers kunnen herkenning vinden en dat kan helend zijn. Het boek is spannend en fijn geschreven, met mooie vergelijkingen. Het eindigt ook met een mooie boodschap van onder andere de psycholoog van Lexi’s moeder.

Het is druk in Lexi’s hersenen. Hevig druk. Zoals in files wanneer je op vakantie gaat en zo graag door wil kunnen rijden.

Blz. 132
Jij mag alles zijn

Een boek voor jonge en oudere lezers

Ondanks de pittige thema’s is het toch een mooi, fijn en liefdevol boek. Dus voor zowel kinderen, jong volwassenen als volwassen is Jij mag alles zijn een echte aanrader. Ik typte net per ongelijk ‘aanraker’ en vind dat eigenlijk ook wel passend. Dit boek raakt je aan. Het raakt je hart, maar het tikt volwassenen hopelijk ook aan in hun verantwoordelijkheid om kinderen kind te laten zijn. En dat allemaal ondersteund door de prachtige tekeningen in de mooiste kleuren van Linde Faas. Dit boek is zowel qua inhoud als vormgeving een waar pareltje.

Specificaties Jij mag alles zijn

Auteur: Griet op de Beeck | Illustraties: Linde Faas | Uitgever: Prometheus | September 2021 | 9789044649192 | 210 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.