Vosje – een beeldschoon prentenboek over de droom van een vosje

Als er op een prentenboek staat dat het bekroond is met een Zilveren Griffel en een Zilveren Penseel, dan weet je al dat je iets goeds in handen hebt. En ‘Vosje’ is niet zomaar goed, Vosje is geweldig! Dit is echt een beeldschoon prentenboek. En zeker heel bijzonder, je blijft gewoon naar de prachtige prenten kijken.

Vosje

De droom van Vosje

Vosje droomt. Hij droomt over de tijd dat hij nog maar zo klein als een appeltje was. Over de eerste keer dat hij samen met zijn zusjes en broertjes naar buiten ging. Hij droomt over het grote hert, en over de mensenjongen. En dan droomt hij over wat er gebeurde toen hij achter de paarse vlinders aan rende….

Een verhaal met een ondertoon

Hoe mooi, lief en leuk dit boek er ook uitziet, als je het leest voel je wel een soort ondertoon. Als je tussen de regels doorleest, merk je dingen op die de hoofdpersoon (het jonge, speelse en soms wat naïeve vosje) nog helemaal niet doorheeft.
Want terwijl Vosje speelt en jacht maakt op de paarse vlinders, maakt hij een akelige smak, en heeft hij eigenlijk een soort bijna-doodervaring. Zijn leven gaat in een droom aan hem voorbij. Ook aan de belangrijke les van zijn ouders denkt hij terug. Hij moet namelijk niet altijd zo nieuwsgierig zijn: ‘nieuwsgierig is doodsgierig‘. Maar dat begrijpt Vosje niet helemaal. Op het eind van de droom ziet Vosje zichzelf liggen, heel stil, met zijn ogen dicht. Alsof hij uit zijn lichaam getreden is ziet hij zichzelf liggen en wat er dan met hem gebeurt. Dat geeft dit boek toch wel een extra laag, het is namelijk een bijzonder verhaal, wat je niet zo snel in andere kinderboeken ziet terugkomen.

Een beeldschoon boek

Beeldschoon. Een ander woord kan ik niet voor dit boek bedenken. Het eerste wat opvalt is het prachtige kleurgebruik. Vosje is met een soort neon oranje ingekleurd, wat maakt dat hij eruit spring bij elke bladzijde. De omgeving is weergegeven door gebruik te maken van foto’s, die geprint zijn in een groentint. Deze foto’s van de duinen en bossen geven het natuurlijk leefgebied van Vosje weer. Als Vosje droomt, is zijn omgeving juist getekend en wordt er wat meer kleur gebruikt. Ik vind vooral de combinatie van foto’s en tekeningen heel mooie gedaan en echt prachtig! In dit bijzondere boek blijf je gewoon bladeren. Je waant je echt in de duinen! Voor mij dus echt een terechte bekroning met de Zilveren Griffel en een Zilveren Penseel. En dat vinden meer mensen, aangezien dit boek nu al zijn achtste druk heeft.

Specificaties ‘Vosje’

Auteur: Edward van de Vendel | Illustraties: Marije Tolman | Uitgeverij: Querido | 9789021414348 | 18 september 2018 | 88 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.