We zijn vaak geneigd om als volwassene verdrietige en zware zaken weg te stoppen. We hebben het er niet graag over, als we al weten hoe we het erover moeten hebben. En hoe ga je hiermee om met kinderen? Vertel je ze de koude waarheid? Of moet je het mooi inpakken? Boeken met thema overlijden, rouw en afscheid kunnen heel behulpzaam zijn hierin. Thuis, op school of op het kinderdagverblijf. Vergis je niet in de kracht van boeken, ook voor ons volwassenen is het heel behulpzaam. Door samen een verdrietig onderwerp bespreekbaar te maken, geef je je eigen hart ook een stukje verlichting uiteindelijk.

Boeken thema overlijden rouw en afscheid

Op StoerLeesVoer hebben we een mooie selectie van deze boeken thema overlijden, rouw en afscheid. In deze blog verzamel ik ze en voeg ik nog activiteiten toe die je kan gebruiken thuis of in de les.

Boeken thema overlijden, rouw en afscheid

de begrafenis

1. De begrafenis van Matt James

Dit is begin in boeken thema overlijden met een hele rustige sfeer. De Begrafenis is zeer bruikbaar voor ouders en verzorgers om kinderen voor te bereiden op een uitvaart. Ook door oudere kinderen is dit zelf prima te lezen. De prenten vertellen met de woorden samen het verhaal. Aangeraden voor de leeftijden van 3 – 12 jaar.

2. Woezel en Pip – Dag lief muisje

dag lief muisje

Deze vertrouwde dierenvriendjes hebben ook een boek wat troost kan bieden en binnen dit boeken thema overlijden past. Het verwoord prachtig de denkwijze van kinderen en bespreekt verschillende emoties die ze kunnen ervaren. Tegelijk geeft het goede voorbeelden over wat kinderen zouden kunnen doen om afscheid te nemen van een dierbare. Aanbevolen leeftijd van 2 – 6 jaar.

  • Ellen schreef een review over dit boek met foto’s erbij

3. Nog een allerlaatste kusje van Marianne Busser & Ron Schröder

Boeken thema overlijden

Allemaal toepasselijke versjes en gedichtjes die perfect passen binnen boeken thema overlijden. Alle gedichten zijn op verzoek gebundeld in dit boek van het bekende schrijversduo. Aanbevolen leeftijd 6 tot 9 jaar.

4. Dag opa Henk van Monica Maas in Boeken thema overlijden

Boeken thema overlijden

Dag opa Henk is een boek wat gaat over afscheid nemen van een zieke opa. Dit is lastig te begrijpen voor kleinkinderen. Een goed boek met thema overlijden in deze lijst. Het heeft prenten en wordt aanbevolen voor peuters.

5. Mijn lieve ster en ik van Larissa van Gurchom- Colijn in Boeken thema overlijden

Boeken thema overlijden

Dit is een speciale in boeken thema overlijden want het is een interactief verhaal. Het prentenboek heeft eigen inbreng en er is een jongens en meisjes variant. Aanbevolen voor kinderen tussen de 4 en 9 jaar.

  • Tanja schreef een uitgebreide blog en legt dit concept uit met foto’s. Via die review zijn er ook downloads die bij het verhaal horen en lees je hoe je dit boek kunt bestellen

6. De ontmoeting – Michèl Admiraal

Boeken thema overlijden

Voor oudere leeftijden is dit een autobiografisch sprookje. Michèl Admiraal beschrijft hoe hij en zijn kinderen omgingen met het verlies van zijn vrouw. Aanbevolen vanaf 13 jaar tot 99 jaar. AVI plus boek.

7. Prentenboek vader en dochter voor volwassenen

Boeken thema overlijden

Dit prentenboek Vader en Dochter is voor volwassenen. Het vertelt een verhaal op een poëtische manier over verlies en verlangen waarin je troost kunt vinden. Boeken thema overlijden is niet alleen voor kinderen maar voor volwassenen net zo belangrijk!

8. Alles wat was van Stine Jensen

Boeken thema overlijden

Hoe ga je om met afscheid? Boeken thema overlijden is niet compleet zonder dit boek. Het omschrijft alle facetten van afscheid. Doodgaan maar ook een scheiding of afscheid van dingen. Aanbevolen vanaf 8 jaar.

9. Hoe de kleine roze Olifant eens heel verdrietig was van Monika Weitze

boeken thema afscheid

Een afscheid van een vriend kan heel veel indruk maken. De emoties die daarbij komen worden in dit lieve verhaal besproken. Dit is een boek in thema afscheid. Aanbevolen van 4 tot en met 6 jaar.

10. Ik ga je missen juf van Annemie Vandaele

boeken thema afscheid

Dit boek valt in het thema afscheid. Een school of kinderopvanggroep is heel intensief voor kinderen. Ze zien de juf of meester vaker dan andere familieleden of vrienden. Afscheid nemen kan een hele impact hebben. Speciaal daarvoor is dit mooie boek. Aanbevolen in de leeftijd 4 – 6 jaar.

11. Papa draak wordt niet meer beter van Sacha Groen in Boeken thema overlijden

Boeken thema overlijden

Op een dag wordt papa draak ziek en hij wordt niet meer beter. Een prentenboek over het verdriet wat dit met zich meebrengt. Boeken thema overlijden en rouw. Aanbevolen leeftijd 3 – 4 jaar.

12. Vos wil naar de maan van Floor Tinga

Boeken thema overlijden

Bij boeken thema overlijden, rouw en afscheid hoort dit mooie prentenboek. Vos mist zijn papa en denkt dat hij hem misschien wel op de maan kan vinden. Het boek gaat over verdriet en missen maar tegelijk ook over het vinden van iets anders moois. Aanbevolen leeftijd 4 – 6 jaar.

13. Altijd dichtbij van Mark Jansen

altijd dichtbij

Dit prentenboek is geheel in zwart – wit en is echt een indrukwekkend geïllustreerd boek. Het thema hiervan is gemis en gaat dieper in op wat er nou wordt bedoelt met er niet meer zijn, maar toch dichtbij zijn. De aanbevolen leeftijd is voor jong en oud.

14. Rouwen met kinderen van Kathleen Amant

Bij StoerLeesVoer houden we van de boeken van Kathleen. Je vind dan ook menig review van haar terug. Ze heeft heel veel mooie boeken al uit haar pen weten te toveren. Ook heeft Kathleen een fijne website en daar staat een kopje over rouwen met kinderen. Ze bied een prachtig boek en troostpakketten aan in verschillende opties. Neem eens een kijkje op de website van Kathleen bij ‘Rouwen met kinderen‘.

Activiteiten bij boeken thema overlijden, rouw en afscheid

afscheidsdoosje

1. Een herinneringsdoosje maken

Kies een doosje naar keuze uit. Je hebt bijvoorbeeld kartonnen cadeau doosjes of brievenbus doosjes. Versier het doosje en kies items uit die je erin wilt stoppen. Neem de tijd om de items te bespreken en neem de tijd om het met aandacht en zorg te versieren. Je kan spullen van degene die overleden is erin doen of zelf dingen maken. Niks is fout en alles is goed. Het gaat om het proces. En het gaat om iets tastbaars te hebben wat je erbij kan pakken, of juist weg kan stoppen. Voor een groep zoals in een klas kan je iedereen een eigen herdenkingsdoosje laten maken of juist om als klas te geven wat de herinneringen van een ieder aan een bepaald persoon zijn.

2. Stenen stippen / dotting

mooie stenen maken

Een creatieve manier van versieren wat heel rustgevend is, is dotting. Je hoeft hiervoor niet te kunnen tekenen en dat is heel fijn. Het werkt therapeutisch om met kleuren bezig te zijn. Je kan het op verschillende materialen doen. Voorkeur heeft een steen. Ga deze zoeken buiten of haal ze bij een tuincentrum. Dan kan je kiezen om ze te versieren met acrylverf stippen of met nagellak. Let op met kinderen, nagellak heeft nogal een heftige geur en droogt snel. Dus zorgt telkens voor een klein drupje en goede ventilatie! Ik gebruik “dottingtools”. Hiermee zet je stippen van verschillende formaten. Als de steen af is heb je een mooi aandenken, cadeau en een mooi proces doorgemaakt.

3. Afscheidshandjes knutselen

afscheidshandjes

Een mooie simpele en budget activiteit is om afscheidshandjes te maken. Dit kan je wederom voor jezelf doen maar ook perfect voor een groep. Omtrek je eigen hand, knip deze uit en versier naar eigen behoefte. Schrijf woorden erop die je kwijt wil. Of maak een boodschap in beeld. Wederom is niks fout en alles is goed. Verzamel de handjes en geef ze aan de personen die dit kunnen gebruiken als troost en teken van medeleven, of hang ze op. Het is wederom weer een goede activiteit om bewust te worden van je emoties en medeleven te laten zien.

Boeken thema overlijden, rouw en afscheid waar we geen recensie van hebben

Uiteraard zijn er nog veel meer mooie boeken thema overlijden, rouw en afscheid. Van onderstaande boeken kreeg ik een goede indruk maar we hebben ze niet gelezen.

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken is een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

2 Responses

  1. Het lijkt me inderdaad een goede manier om dit thema wat luchtiger te maken voor kinderen. Ook hebben zij vaak veel vragen. Het onderwerp overlijden komt nu eenmaal voor in het leven en deze boeken zie ik dan ook als een ondersteuning.

    • Boeken zijn zo belangrijk, en zeker een diversiteit in het aanbod. Met zulke heftige onderwerpen is het fijn om hulp te hebben als de woorden of gevoelens even niet gevonden kunnen worden.Bedankt voor je reactie Vincent, groetjes Selena

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.