Jouw kleur hoort erbij – een kleurrijk prentenboek over diversiteit

Het is ontzettend belangrijk om kinderen te leren over diversiteit. Bijvoorbeeld in religie, cultuur, gender, relaties en huidskleur. Want dat geeft kinderen een breed perspectief op de wereld en ook meer respect voor hun medemens. Daarom werden wij heel blij van dit boekje Jouw kleur hoort erbij! Een prentenboek over die prachtige variëteit aan huidskleuren die onze wereld rijk is. Een leerzaam boek over trots zijn op jezelf en je huidskleur.

Jouw kleur hoort erbij

Divers, uniek en bijzonder

Het klinkt natuurlijk vanzelfsprekend dat iedereen uniek is en dat je trots mag zijn op hoe je eruit ziet. Maar helaas gebeurt het nog te vaak dat iemand zich niet geaccepteerd voelt of dat er vooroordelen zijn vanwege hun huidskleur. Of bijvoorbeeld vanwege hun cultuur of religie. En dat is voor volwassenen moeilijk, maar zeker voor kinderen die opgroeien kan dat heel kwetsend en schadelijk zijn. Het is zo belangrijk dat ze zich geaccepteerd voelen en dat ze trots op zichzelf zijn.

Daarom is het goed om te lezen en leren over diversiteit. Over al die verschillen die er zijn tussen mensen, en hoe bijzonder dat eigenlijk is. En het is ook goed om daar al vanaf jonge leeftijd mee te beginnen. Dan is dit prentenboek Jouw kleurt hoort erbij echt een goed begin! Kijk samen met je kind naar allerlei verschillende kinderen en hun huidskleuren.

De wereld is vol kleuren
Rood, groen, roze en blauw
Alle kleuren zijn bijzonder
Ook die van jou

jouw kleur hoort erbij

Een reis over de wereld

In dit kleurrijke en interactieve boekje gaan we op reis over de wereld. Met een draaischijf op de eerste bladzijde kun je verschillende type kinderen uit allerlei werelddelen tevoorschijn toveren. En dan is er ook een bladzijde waarmee kinderen in de uitsparing hun eigen huidskleur kunnen vergelijken met al die varianten – van lichtbeige tot donkerbruin.

En daar ligt echt wel een sterke boodschap van dit boek. Want de tegenstelling zwart-wit waar het zo vaak over gaat, bestaat eigenlijk helemaal niet. Al die verschillende teinten in bruine huidskleur, dat is waar het om gaat! Een regenboog van huidskleuren zie we dus in dit boek, en de belangrijke boodschap: jouw kleur hoort erbij!

regenboog

Jouw kleur hoort erbij! Een mooie boodschap

Doordat het visueel wordt gemaakt, krijgt deze boodschap extra zeggenschap. Echt een heel leuk prentenboek voor jonge kinderen van ongeveer 2 tot 6 jaar. Kleine rijmpjes die makkelijk voorlezen, en aanvullende vragen om het samen met je peuter of kleuter over te hebben. Zoals Wat is bijzonder aan jouw huid?

Gelukkig komt ook het hebben van een huid met littekens, vlekken of sproeten aan bod in dit boek. Want ook dat hoort erbij en is heel normaal. Het boekje sluit af met een rijmpje over samen spelen en trots zijn op jezelf. Mooie en sterke thema’s. Wij werden er blij van!

  • een leerzaam prentenboek voor jonge kinderen, met draaischijven
  • belangrijke thema’s: zelfbeeld, zelfvertrouwen, verbinding en respect
  • lees meer over diversiteit in de opvoeding bij MamaScrapelle
  • De dag dat jij begint is ook een mooi prentenboek over diversiteit en verbinding
  • Bekijk het boekenthema Zelfbeeld voor meer tips plus activiteiten

Specificaties Jouw kleur hoort erbij!

Oorspronkelijke titel: The colour of us | Auteur: Christie Hainsby & Lezette Rivera | Illustraties: Edward Miller | Vertaling: Studio Bos | Uitgeverij: De Witte Leeuw | 9789493236691 | juni 2023 | 12 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.