Atlas van de aarde – een reis om de wereld met André Kuipers

Astronaut André Kuipers maakte op zijn ruimtereizen talloze foto’s van de aarde. Vanuit dit bijzondere perspectief heeft hij de mooiste plekken van de aarde kunnen bewonderen. Wie kan er dus beter een grote Atlas van de Aarde maken dan André Kuipers? In dit grote kijkboek gaan we op ruimteavontuur met de Kleine Astronauten. Zij tonen ons 16 bijzondere plekken op aarde. Een atlas, fotoboek en encyclopedie in één, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Ga mee op ruimtereis!

Kijk en ontdek onze prachtige planeet als een echte astronaut!

hoofd

Een atlas van onze bijzondere aarde

Een reis om de aarde kun je met een raket maken in 90 minuten. Want met maar liefst 28.000 kilometer per uur kom je heel ver. Wat een bijzondere gewaarwording moet dat zijn om de aarde in zo’n korte tijd in zijn geheel te kunnen bekijken. In deze Atlas van de Aarde kunnen we een klein idee krijgen van hoe dat moet zijn geweest voor André Kuipers en zijn mede-astronauten!

Even een korte inleiding over André Kuipers. Na zijn opleiding geneeskunde werkte hij als arts voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. In 1998 werd hij geselecteerd als astronaut. Hij was de eerste Nederlandse astronaut die twee keer naar de ruimte vloog. Hij woonde en werkte 204 dagen in het internationale ruimtestation ISS. Sindsdien zet hij zich in om met name kinderen te interesseren voor de wetenschap en ruimtevaart. En voor het belang van het beschermen van onze mooie aarde. Die hij natuurlijk als geen ander vanuit het meest kwetsbare perspectief heeft mogen aanschouwen.

Die grote blauw-groene bol in het heelal. Met al die miljarden mensen die hun leven leiden. Magisch moet het zijn om de aarde in zijn geheel te kunnen aanschouwen. En misschien ook wel beangstigend, wetend dat we er niet zo goed voor zorgen als we zouden moeten doen.

Inhoud van het boek

Wat mooi en belangrijk dat deze Atlas van de Aarde er is om kinderen een beetje van dat magische beeld mee te geven. André Kuipers vertelt in zijn voorwoord dat hij uren kon kijken vanuit het ISS naar de aarde. Naar de bergen, bossen, rivieren, zeeën en woestijnen

Vaak wordt mij gevraagd wat ik het leukste vond in de ruime. Het zweven in gewichtloosheid is super leuk, maar het allermooiste is het uitzicht op onze prachtige planeet aarde!

André Kuipers

We gaan op ruimtereis met vier kleine astronauten: André, Valentina, muis en Laika. En ze zijn niet voor niks zo genoemd. Valentina is bijvoorbeeld vernoemd naar Valentina Tereshkova, de eerste vrouw in de ruimte. En Laika de hond was natuurlijk het eerste levende wezen in de ruimte. Zij laten met elkaar een aantal hele bijzondere plekken zien. Bijvoorbeeld de turquoise zee bij de Bahama’s. Maar ook het Amazonewoud en de Alpen. We zien landen zoals Australië en Namibië vanuit de lucht. En zelfs een prachtige foto van Nederland en België in de nacht. Met ontelbaar veel lichtjes.

Door middel van illustraties en korte teksten wordt er veel uitleg gegeven. Over bijvoorbeeld bijzondere dieren en natuurfenomenen. De kwetsbaarheid van de aarde wordt in deze grote atlas ook duidelijk. Zoals de bosbranden in Australië, de oorlogen in het Midden-Oosten. De gevolgen van overbevissing. En het ontstaan van een orkaan zien we ook in beeld.

Zorg voor de aarde

Door al deze beelden is de Atlas van de Aarde een weetjesboek met een belangrijke boodschap. Namelijk hoe belangrijk het is om goed voor de aarde te zorgen. Om plastic afval te verminderen. Om ons bewust te zijn van onze impact op de aarde. En het is dus extra belangrijk om kinderen hierover te informeren, zodat zij hopelijk beter voor de aarde gaan zorgen dan we tot nu toe hebben gedaan.

Heb je ook zo genoten van het prachtige uitzicht? Onze aarde is een unieke planeet die alle mensen, dieren en planten met elkaar delen. Laten we met elkaar goed voor onze mooie aarde zorgen.

Zoals de aarde is, is er maar één.

Atlas van de Aarde

Meer toffe ruimte dingen

  • We zijn bij StoerLeesVoer erg fan van allerlei soorten ruimteboeken. Waaronder nog meer van André Kuipers, zoals 1,2,3 Go! en Hoe word ik astronaut? En bekijk vooral ook de verzamelblog met heel veel meer ruimteboeken!
  • Meer achtergrondinformatie over het boek en de werkzaamheden van André Kuipers vind je op de leuke website Kleine Astronauten. Met bijvoorbeeld spreekbeurttips, filmpjes en educatieve programma’s.
  • Wist je dat er ook theatervoorstellingen zijn gemaakt van en over Andre Kuipers? Zoals Space Academy (8+)
    Een waanzinnige reis naar de ruimte voor de hele familie! Houd de website in de gaten voor speeldata in 2022.

Specificaties Atlas van de Aarde 

Auteur: André en Helen Kuipers | Illustraties: Paco Vink | Vormgeving: Mandy Emmen | Uitgeverij Witte Leeuw | 9789493236097 | oktober 2021 | 48 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.