Prins en Ridder – een modern sprookje

Sprookjes zijn van alle tijden, en heerlijk om bij weg te dromen. Maar vaak gaan sprookjes over prinsessen die hun prins op het witte paard vinden. Prins en Ridder is totaal anders dan de traditionele sprookjes. Want niet elke prins wil met een prinses trouwen. En ook dat is heel waardevol om al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken.

Prins en Ridder

Prins en prinses, of toch Prins en Ridder?

Er was eens, in een koninkrijk hier ver vandaan, een jonge prins, die binnenkort de troon zal overnemen. Maar het koninkrijk is te groot om in zijn eentje te regeren, dus nemen zijn ouders hem mee op pad, op zoek naar een geschikte bruid. Ze reizen samen stad en land af, maar de prinsessen die ze ontmoeten, zijn niet echt wat de prins zoekt.
Wanneer het koninkrijk plots wordt bedreigd door een draak, haast de prins zich terug om de strijd aan te gaan met de draak. Hij wordt daarbij onverwacht geholpen door een ridder in een glimmend harnas. De nobele prins en dappere ridder werken samen om het vreselijke monster te verslaan – en vinden daarbij bij toeval ware liefde.

Een modern sprookje

Wat een tof boek is dit zeg! Ik ben echt heel enthousiast over ‘Prins en Ridder’. Het boek start als een traditioneel sprookje met een knappe prins, die op zoek gaat naar een prinses. Maar dan komt de plottwist, deze knappe prins valt helemaal niet op meisjes! En hoe goed is het om dit in een prentenboek bespreekbaar te maken. Want zolang kinderen alleen het traditionele beeld van sprookjes voor ogen hebben, namelijk een prins met een prinses, zullen ze dit nog steeds als een keurslijf zien. En het is ook heel goed om kinderen te leren dat je mag houden van wie je houdt! Je kunt niet sturen op wie je verliefd wordt, en liefde mag er altijd zijn, ik welke vorm dan ook.

Een boek voor in elke boekenkast

Ik vind echt dat ‘Prins en Ridder’ een boek is dat in elke boekenkast op bibliotheken en scholen thuis hoort. Dit boek stelt belangrijke sociale thema’s zoals gelijkheid, homoseksualiteit en inclusiviteit op een speelse manier aan de kaak. Zonder belerend te zijn, zonder dingen op te dringen. Het boek laat juist zien hoe gewoon deze liefde tussen twee mannen is. Niet anders dan de liefde tussen een prins en een prinses. En er wordt ook niet omheen gedraaid, je ziet de twee mannen ook echt met elkaar knuffelen en elkaars hand vasthouden. Het verhaal zelf is super leuk en origineel en de tekeningen zijn fantastisch, net alsof ze zo uit een sprookjesfilm komen. Dit geweldige boek Prins en Ridder ga ik zeker voorlezen in mijn kleuterklas, en ik hoop nog vele juffen én ouders met mij!

Specificaties ‘Prins en Ridder’

Auteur: Daniel Haack | Illustraties: Stevie Lewis | Vertaling: Denise Bos | Uitgeverij: Flamingo | 9789045326863 | 11 maart 2022 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.