Koos zoekt een huis, een koala op avontuur

Ontbossing en uitsterven van dieren: dat is toch helemaal geen onderwerp voor jonge kinderen? In Koos zoekt een huis wordt dit onderwerp op een leuke en speelse manier bespreekbaar gemaakt voor jonge kinderen. Met de lieve, kleine koala Koos!

koos zoekt een huis

Koos zoekt een huis: op avontuur voor een groene aarde!

Koos de koala woont heerlijk in zijn eigen vertrouwde boom. Op een ochtend krijgen Koos en zijn vrienden de schrik van hun leven: grote gele monsters hakken al hun bomen om!
Nadat de rook is opgetrokken, besluit Koos dapper op zoek te gaan naar een nieuwe plek om te wonen. Voor hem én al zijn vriendjes. Uiteindelijk komt hij uit in de grote stad. Maar lukt het hem wel om ergens een huis te vinden?  
Koos zoekt een huis heeft een schrijfstijl die goed aansluit op het niveau van jonge kinderen. Daarnaast zijn de tekeningen echt prachtig!

Milieubewustzijn voor jonge kinderen

Koos de koala is een superlief, vrolijk en grappig beestje. Vanaf de eerste pagina wint hij meteen je hart. Mijn dochter vond hem meteen erg leuk!
Hij is echt een mascotte voor het gedachtegoed van dit boek. Kinderen en hun ouders ontdekken in Koos zoekt een huis waarom en hoe we voor onze aarde moeten zorgen. Milieuthema’s worden klein en toegankelijk gemaakt. Het doel is om kinderen te doen beseffen dat ze zelf al een hele hoop kunnen doen om de aarde groen door te geven aan volgende generaties.
Ik vind Koos zoekt een huis heel goed geslaagd in dit idee. Je maakt een moeilijk onderwerp door een leuk verhaal bespreekbaar voor jonge kinderen. Ik ga dit boek zeker ook eens in de klas gebruiken!

koos zoekt een huis

Een eigen YouTube-kanaal en meer….

‘Koos zoekt een huis’ is het begin van een boekenreeks. En het blijft niet alleen bij een boek, want Koos heeft ook een eigen website, social media kanalen en zelfs een eigen YouTube kanaal. Op dit kanaal heeft hij zijn eigen serie: ‘Koos & Moos!’
Samen met zijn vriend Moos gaat hij elke keer op avontuur. Ze leren steeds nieuwe dingen en zingen leuke liedjes. Zo maak je dit onderwerp vooral heel erg leuk!

Knutseltip met Koos de Koala

Creatief bezig zijn is mijn ding (Chantal) en heb ik samen met Kelly deze review voor jullie gemaakt. Kelly heeft hierboven al beschreven wat haar ervaringen zijn met Koos zoekt een huis en ik kan me er alleen maar helemaal bij aansluiten. Wat een prachtig boek!

Aan mij de taak om een leuke knutseltip met jullie te delen. In Koos zoekt een huis gaat het om het thema ontbossing en dieren die hun natuurlijk leefomgeving kwijtraken. Dit treft niet alleen de wat grotere dieren, maar zeker ook de kleine dieren. Met deze knutseltip wil ik jullie meenemen in de leefwereld van de kleinere dieren. Een nieuwe boom maken voor Koos de koala is niet zo simpel helaas maar wil je wel echt helpen om de ontbossing tegen te gaan? Kijk dan eens op de website van Koos wat je kunt doen!

Dan is hier de knutseltip die past bij Koos zoekt een huis: maak een insectenhotel! Ja je leest het goed; ook insecten hebben behoefte aan een hotel. Eigenlijk hebben insecten gewoon behoefte aan bomen waar zij in kunnen nestelen en hun huisje kunnen maken, maar helaas verdwijnen die bomen dus steeds meer.
Met de kinderen op mijn BSO groep (kinderen van 8 jaar en ouder) ben ik aan de slag gegaan met het maken van insectenhotels.

knutsel een huis

Wat heb je nodig voor het maken van een insectenhotel?

Dat is het mooie van deze knutseltip wat past bij Koos zoekt een huis; je hoeft helemaal geen materialen te kopen. Alles wat je nodig hebt vind je in de natuur en in je huis!
Ga eerst maar eens lekker naar buiten met een plastic zak en start met verzamelen; eikeltjes, blaadjes, takjes, stukjes mos en ga zo maar door. Kijk wat de natuur je brengt! Daarna ga je in huis op zoek naar een schoenendoos en wc rolletjes. Het bouwen van je insectenhotel kan beginnen.

Vul de schoenendoos met zoveel mogelijk wc rolletjes. Doordat je de doos helemaal vult hiermee, blijven de rolletjes zitten wanneer je de doos op zijn kant gaat zetten aan het einde. Vul de wc rolletjes met natuurlijk materiaal; dus alles wat je hebt gevonden tijdens je jacht buitenshuis. Ik heb ervoor gekozen om een oude juten zak die niet meer gebruikt werd, kapot te knippen en als vulling in een aantal van de wc rolletjes te stoppen. Ook lollystokjes komen voor in mijn insectenhotel, net zoals kurken en hooi. Dat vinden de insecten heerlijk om in te gaan verstoppen!

Ben je klaar met het vullen van de wc rolletjes? Dan is je insectenhotel klaar om buiten neer te zetten. Nu maar hopen dat de insecten het een mooi en fijn hotel vinden; jij hebt in ieder geval bijgedragen aan het stimuleren van de natuur door dieren voorop te stellen en hen een eigen plekje te geven. Goed gedaan; de natuur is je dankbaar! Niet alleen Koos zoekt een huis, maar andere dieren en insecten ook.

Specificaties Koos zoekt een huis

Auteurs: Liselot Jansen & Yondi Schmidt | Illustraties: Sarina Reilingh │ Uitgever: Meis & Maas / BillyBones │ 9789030507697 │ oktober 2020 │ 32 pagina’s │ meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

koos zoekt een huis
footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.