Obi en Tito Tapir – een supergrappig boek over vriendschap

Heb jij al eens een vriendschap met een tapir overwogen? Obi en Tito Tapir gaat hier over, dus mocht je interesse hebben in eens wat anders… gauw lezen! Ook als je geen vrienden wilt worden met zo’n grappig dier is het trouwens goed om dit boek te lezen. Het is namelijk een grappig, vrolijk, fantasievol en ook spannend boek. Voor kinderen vanaf een jaar of 8, maar om voor te lezen ook wel voor iets jongere kinderen. En stiekem ook voor de meelezende volwassene een prima boek om eens een extra hoofdstukje uit voor te lezen als je kind daarom vraagt.

Obi en Tito Tapir

Obi en Tito Tapir

Obi, de hoofdpersoon uit Obi en Tito Tapir, woont in een heel bijzondere straat. Deze heet Het Einde. Hij woont hier samen met zijn ouders in een huis met een tuin vol rozenstruiken. De grote trots van zijn vader. In Het Einde woont ook zijn opa, in een gek kasteel genaamd Kasteel Kaneel. Niet zo raar trouwens, dat dat kasteel zo heet, want opa houdt namelijk nogal van kaneel. Er is een beek en een meer dichtbij Het Einde en nog een ander bijzonder huis: Villa Pavlova. Op een dag komen er nieuwe bewoners in Villa Pavlova te wonen. Obi houdt het goed in de gaten, maar ziet eigenlijk alleen maar 3 kisten voor de deur staan. Wie zouden er toch gaan wonen?

Obi ontdekt dat een familie tapirs hun intrek neemt in Villa Pavlova. Oeps, dat is niet zulk goed nieuws, want zijn vader haat dieren. Ze kunnen zijn prachtige rozen kapot maken en dat wil hij echt niet. Obi en zijn opa besluiten dat het een geheim moet blijven. Je raadt het al, dat wordt natuurlijk lastig. Zeker als Obi en Tito Tapir elkaar ontmoeten en er een vriendschap ontstaat.

Geweldige tekeningen

In Obi en Tito Tapir staan een heleboel leuke tekeningen. En als ik zeg ‘een heleboel’, dan bedoel ik ook echt een heleboel. Op elke bladzijde staan meerdere kleine illustraties. Mijn dochter herkende direct de stijl uit Regels van Floor. Dat klopt, want Georgien Overwater is ook in dit boek de illustrator. Van haar lazen we bij Stoerleesvoer eerder:

Het boek start met een overzicht van Het Einde. Ideaal, want zo heb je direct een beeld bij deze bijzondere straat. In dezelfde stijl zijn ook alle andere illustraties getekend. In zwart, regelmatig ook met kleine tekstjes. Hier zitten grapjes in die aanvullend zijn op de tekst. Zeker de moeite waard om die ook goed te lezen dus.

Obi en Tito Tapir is origineel

Mathilda Masters, de auteur, heeft iets heel goeds gedaan bij Obi en Tito Tapir. Het boek is namelijk vrij standaard van verhaalopbouw, maar toch erg origineel. De basis van een goed verhaal is aanwezig. Sterke personages, een probleem, meerdere oplossingen en dan een oplossing waarbij iedereen samenwerkt tot het einde. Dit werkt zo goed als altijd en spreekt kinderen ook erg aan. Daarbij heeft zij wel heel specifieke elementen toegevoegd, die het tot een origineel verhaal maken.

Zo is Obi een jongetje waar veel kinderen mee zich kunnen identificeren, maar maakt hij toch zulke bijzondere dingen mee dat het eigenlijk niet kan. Ook niet per se wereldschokkend origineel, maar wel in combinatie met de keuze voor tapirs. Want hoe kom je erop om deze dieren te gebruiken? Ze spreken tot de verbeelding, absoluut, maar ik heb nog niet eerder een kinderboek gevonden met dit dier in de hoofdrol. Gooi daar nog wat heerlijke poepgrappen, of nee… eigenlijk kakgrappen, tegenaan en je hebt de perfecte combinatie gevonden.

Obi en Tito Tapir zal kinderen om meerdere redenen erg aanspreken. De cover is grappig en toegankelijk, het lettertype modern en speels en de bladspiegel is zeer afwisselend. Het boek bevat best veel tekst, maar zal door de bladspiegel ook gepakt worden door kinderen die van graphic novels houden. Heel fijn, want dan lezen ze ‘stiekem’ best heel wat goedlopende teksten.

Obi en Tito Tapir

Mathilda Masters

Mathilda Masters is de auteur van Obi en Tito Tapir. Zij is ontdekkingsreiziger. Ze heeft haar beroep gemaakt van het ontdekken van nieuwe continenten en landen. Dat is niet gemakkelijk, want de meeste landen zijn al ontdekt. Als Mathilda niet ontdekkingsreist, schrijft ze over haar avonturen. En als die avonturen niet avontuurlijk genoeg zijn, verzint ze er gewoon wat bij. Wil je meer over haar weten? Kijk dan eens op haar website. Erg leuk vormgegeven, met veel informatie over haarzelf en haar boeken.

Mathilda schrijft fictie, zoals De serie De keukenprins van Mocano, en non-fictie. Je kent ze vast wel, de 321-superslimme dingen serie. Bij Stoerleesvoer lazen we al:

Specificaties Obi en Tito Tapir

Auteur: Mathilda Masters | Illustrator: Georgien Overwater | Uitgever: Lannoo | maart 2023 | 320 pagina’s | 9789401487115 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.