Kop op Herman! Een prachtboek van Yvonne Jagtenberg

Een lief, maar een beetje sip hangbuikzwijn staart je aan vanaf de kaft van ‘Kop op, Herman!’ Waarom kijkt hij zo sip? Wat is er aan de hand? Daar was ik meteen wel heel nieuwsgierig naar…

kop op herman

Niet zo verdrietig: ‘Kop op, Herman!’

Herman het hangbuikzwijn voelt zich niet zo fijn vandaag. Hoe dat komt weet hij niet. Hij is niet ziek, maar zijn eten smaakt niet zoals normaal en ook zijn bad trekt hem vandaag niet. Iets voelt gewoon anders vandaag, maar wat dat is, weet hij niet. De andere dieren proberen hem op te vrolijken. ‘Kop op, Herman!’ zeggen ze. Maar hoe hard Herman het ook probeert, het lukt hem vandaag gewoon niet. Uiteindelijk blijkt dat er een flinke huilbui in de weg zit. En dat lucht op!

Herman is hartveroverend

Wat is Kop op Herman geweldig! Zoals hij je aanstaart vanaf de kaft van het boek… dat was meteen het moment dat ik verkocht was en wist dat ik dit boek héél graag wilde lezen. Hoewel Herman een hangbuikzwijn is, is hij enorm menselijk. Zijn karakter spat van de bladzijdes af. In dit boek is Herman zwaar op de hand. Hij zit niet lekker in zijn vel, maar kan de vinger er niet op leggen wat er precies aan de hand is.

En dat is voor volwassenen, maar ook voor kinderen, denk ik heel herkenbaar. Iedereen heeft waarschijnlijk weleens een dag dat hij niet zo lekker in zijn vel zit. Je hebt dan even geen zin in de dingen die je normaal wel graag doet, en zou het liefst een potje willen huilen. Dat gevoel brengt Herman in ‘Kop op, Herman!’ heel goed over. Je zou hem het liefst een dikke knuffel willen geven….

kop op herman

Een prachtboek van Yvonne Jagtenberg

De tekeningen van Herman en het onderwerp van het boek maken het boek echt tot een prachtboek. Dit is een thema waar je niet zo vaak over leest in prentenboeken, maar heel mooi weergegeven. Niet te zwaar, niet belerend, maar gewoon: zoals het kan voelen als er een flinke huilbui in de weg zit.
Yvonne Jagtenberg heeft dit op een subtiele manier weten vast te leggen in ‘Kop op, Herman’. Eerder is het boek ‘Hup Herman!’ verschenen, waarmee ze in 2020 het Gouden Penseel heeft gewonnen. Fijn om te zien dat Herman nu dus een tweede boek heeft gekregen. En van mij mag dit lieve hangbuikzwijn nog in veel meer boeken terug komen!

kop op herman

Specificaties Kop op, Herman!

Auteur: Yvonne Jagtenberg | Uitgever: Gottmer│ 9789025774707│maart 2021│32 pagina’s│meer informatie bij je lokale boekhandel vind je hier

kop op herman
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly, getrouwd en moeder van twee dochters van 6 en 8 jaar. Ik werk 3 dagen per week als kleuterjuf. Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Natuurlijk ben ik als juf gek op kinderboeken. Als gezin doen we het liefst zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar: spelletjes, knutselen, uitstapjes en weekendjes weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.