Een soort vonk – Voor iedereen vanaf 10 jaar

Een soort van vonk is een jeugdroman waarin we een inkijkje krijgen in het hoofd van Addie en het mooie is dat het een winactie is.

een soort vonk

Een soort vonk: het hoofd van Addie

In een Soort Vonk wordt Addie toch gezien als een beetje een raar meisje. Door één van haar zussen bijvoorbeeld. Maar ook door haar klasgenoten. Zelf begrijpt Addie dat wel dat ze zich anders gedraagt dan andere kinderen, maar dat is toch geen probleem. Als dan ook nog eens een juf voor de klas komt die geen begrip heeft voor Addie krijgt Addie het lastig. Zeker omdat haar enige vriendinnetje ineens niets meer van haar wil weten. Ze gaat liever met een ander meisje om. Addie heeft, nee, Addie ís autistisch. Ze weigert het te zien als iets dat ze heeft omdat dat suggereert dat ze een ziekte of aandoening heeft.

Het heeft namelijk ook mooie kanten. Zo kan Addie zich goed concentreren op iets wat ze superinteressant vindt. Ook die vooroordelen dat ze zich niet in een ander in kan leven kloppen niet. In Een soort vonk lezen we dat Addie ontzettend meeleeft met vrouwen die eeuwen geleden beschuldigd werden van hekserij. Daar wil Addie het fijne van weten.

Schoolbibliotheek

Ze gaat naar de schoolbibliotheek, waar de boeken over haaien zijn en de zachtaardige bibliothecaris. Die boeken over haaien moeten maar even wachten. Addie wil namelijk echt alles weten over heksen. Over vrouwen die buitenbeentjes waren. Net als zij. Net als één van haar twee zussen. Waar de ene zus haar niet begrijpt, is haar andere zus net als Addie autistisch. Zij geeft Addie tips en trucs en sleept haar als het ware door haar schooltijd heen. Gelukkig hoeft Addie het in de klas niet helemaal alleen te doen. Een nieuw meisje en Addie hebben vriendschap gesloten. Een vriendschap die Addie nodig heeft als in haar hoofd een soort vonk ontstaat als ze in korte tijd een confronterend klasse uitje maakt, ruzie krijgt met een klasgenoot en van die ruzie de schuld krijgt van haar juf.

McNicoll legt een naadloze verbinding

Elle McNicoll, de schrijver Een soort vonk, is zelf autistisch. Ze heeft besloten om zelf een boek, een roman te schrijven over dit onderwerp omdat ze dat soort literatuur miste. Daarmee bedoelt ze dat neurodiverse schrijvers niet schrijven over hun eigen ervaringen. Die literatuur miste ze. Doordat Een soort vonk een bijna naadloze verbinding legt tussen de heksenjacht van eeuwen geleden en de manier waarop nu tegen mensen die autistisch zijn ontstaat er een bijzondere wisselwerking. Dit is geen historisch boek, al zijn de passages over over hoe we omgaan met de geschiedenis interessant. Wat ik erg interessant vond waren de inkijkjes in het hoofd van Addie. Het geeft inzicht over hoe autisme eruit kán zien.

Meer Weten?

Hoewel de Schotse Elle McNicoll terecht zegt dat er niet veel neurodiverse schrijvers zijn die over hun eigen ervaringen schrijven in boeken, zijn er wel genoeg mensen die gelukkig bereid zijn om tips en trucs te geven over wat er omgaat in het hoofd van iemand met autisme. Eén van die mensen is ‘onze’ Mandy. Mijn medeblogger houdt een interessant vlog bij op youtube en deelt tips op instagram over hoe zij omgaat met ‘haar’ autisme. Net als Een soort vonk is ook Mandy’s instagrampagina een aanrader voor iedereen die wil weten hoe je om kunt gaan met autisme.

Een soort vonk geeft een verrassend inkijkje in het hoofd van Addie die geen autisme heeft, maar autistisch is. Het debuut van Elle McNicoll dat al voor kinderen vanaf 10 jaar te lezen is.

Specificaties Een soort vonk

Schrijver: Elle McNicoll | Uitgever: Lemniscaat | Vertaler: Margaretha van Andel | Jaar van Uitgave: 2020 | 9789047712664 | Kijk hier voor meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Je kunt Een soort Vonk winnen bij StoerLeesVoer

Omdat Een soort vonk het lezen waard is en wij vinden dat zoveel mogelijk mensen dit boek zouden moeten kunnen lezen hebben wij een winactie. Wat moet je daarvoor doen?

  • Laat dan hieronder in een reactie achter waarom jij denkt dat je kind, je kleinkind, kinderen bij jou op school of het kind van je beste vriendin dit boek móét hebben.
  • Volg StoerLeesVoer op Instagram en/of Facebook.
  • Laat een ‘Like’ achter of volg ons.

Wat je niet moet doen, maar we wel erg leuk vinden:

  • Reacties, likes en deelacties op Facebook en Instagram tellen mee als een extra kans maar zijn alleen geldig wanneer je ook onder dit blog reageert. Voor het delen in je ‘Stories’ op Instagram is het handig dat je @stoerleesvoer tagt zodat we je deelactie niet missen.
  • Volg StoerLeesVoer op Pinterest.

Winnaar is bekend gemaakt via Social media

een soort vonk
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

7 reacties

  1. Ik zou deze graag winnen voor de boekenkast in mijn groep 6. Dit klinkt als een boek dat een verrijking voor de kast is, waar kinderen echt wat van kunnen opsteken vooral met een klasgenoot met autisme

  2. Ik zou het boek graag winnen voor mijzelf ter inspiratie. Mijn droom is het uitgeven van een boek waarin het oké is om “anders” te zijn en kinderen de boodschap mee te geven niet gelijk te oordelen. Dat “anders” zijn cool is. Mijn eigen kinderen zijn 1 en 4 en ik hoop hen net zo op te voeden. Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Nou zijn ze nog te jong voor dit boek maar ik hoop het ze ooit voor te lezen!
    Bovendien werk ik in de gehandicaptenzorg dus ik neem de woorden uit dit boek vast met me mee.

  3. Wat een mooi boek om toe te voegen aan de schoolbieb als mijn oudste de school verlaat om naar de middelbare te gaan. Het zal haar oud-schoolgenootjes zeker helpen meer begrip voor elkaar te krijgen.

  4. Ik zou dit boek graag winnen voor op school. Voor onze autistische leerlingen als herkenning en erkenning, maar ook voor niet- autistische leerlingen om hun klasgenoten weer iets beter te begrijpen.

  5. Ik gun het mijn dochter van 10 met ASS zo ontzettend om (h)erkenning te vinden, te weten dat ze OK is zoals ze is, dat ze niet alleen is. Ze houdt van lezen, dus dit lijkt mij hét boek voor haar.

  6. Fantastisch dit is een schitterend boek en vol herkenning en niet voor 1 kind maar het boek gaat rouleren voor iedereen die het maar wilt lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.