Wonderpaard, een paard om vriendschap te sluiten

In onze schoolbibliotheek wordt vaak gevraagd naar boeken met en over paarden. Wonderpaard, uit de serie tijgerlezen, lijkt mij een leuke aanwinst voor de beginnende lezer. Felies, ofwel Fee, heeft een klein paard in huis. Ze heeft een leuke klas op een leuke school. Maar wat Fee niet heeft is een vriendin. Een grappig verhaal over vriendschap sluiten.

Wonderpaard SLV kader voorkant Fee met mini paard en voetbal

Wonderpaard

Fee heeft een plan.
Ze neemt stiekem haar paard mee naar school!
Dat kan best,
want Mienie is heel klein.
Maar een paard in de klas…
Is dat wel een goed idee?

Fee heeft een plan

Fee heeft thuis een paard. In huis. Het is geen gewoon paard. Mienie is een mini-paard. Maar mama wil niet dat ze daarover praat. Want mensen vinden het raar of geloven je niet. Op school heeft Fee het best naar haar zin. Een leuke klas waarin iedereen haar aardig vindt. Ze heeft alleen nog geen echte beste vriendin. Daarom heeft Fee een plan bedacht met haar wonderpaard.

Deze ochtend staat Fee vroeg op. Ze maakt Mienie wakker en neemt haar mee naar school alsof ze een hond is. Dat heeft vast niemand door. Ze verstopt Mienie in de klas en wacht tot alle klasgenoten binnen zijn. Als de juf nog op de gang is haalt ze Mienie tevoorschijn. Zo maak je natuurlijk wel vrienden. Een paard in de klas, dat gebeurt niet elke dag zeg maar. Als juf Noor de klas binnenkomt schrikt ze en gilt. Mienie schrikt hiervan en draaft weg. Een paard in de klas, is dat wel een goed idee?

bladspiegel 1/3 fee maakt minipaard wakker die nog in zijn mandje ligt

Vrolijke illustraties

Het is al even geleden dat Claudia Jong de Hotze de Roosprijs won voor haar debuut Wolfje. Inmiddels zijn er al mooie boeken van haar hand uitgebracht zoals Max maakt een vriend dat ook over vriendschap gaat. Maar dan met een heel andere insteek dan in Wonderpaard.

De illustraties in Wonderpaard zijn gemaakt door Ruth de Jaeger. De herkenbare stijl die ik eerder zag in Ik win nooit iets voegt ook hier weer kleur toe aan het verhaal. Het maakt in mijn ogen dat een jonge lezer met deze vrolijke illustraties beter begrijpt wat hij/zij/hen leest. Het plezier, de verbazing en zelfs de frustratie spatten van het papier.

bladspiegel 2/3 fee telt alle kinderen uit haar klas die het schoolplein om komen diversiteit

Vriendschap sluiten

Een herkenbaar thema voor elk kind op de basisschool. Zeker voor de leeftijd tussen 6 en 8 jaar, waarvoor dit boek zeer geschikt is. De één heeft er wat meer moeite mee dan de ander. Waar de één een bestie heeft, omringd de ander zich met een dozijn vrienden. Het sluiten van vriendschap op zich is soms ook al lastig. Met Wonderpaard kun je hier samen over praten als je wilt. Gelukkig heeft Fee een wonderpaard en een leuke klas, dus daar moet vast een mogelijke vriendschap tussen zitten.

bladspiegel 3/3 vrolijke kinderen in de klas met minipaard in het midden

Tijgerlezen

Een fijn leesbaar boek door de jonge lezer. Maar kan ook zeker al eerder worden voorgelezen. Wonderpaard is een nieuwe aanwinst in de serie Tijgerlezen. In 2016 bedacht Querido om alle criteria, waaraan boeken onder AVI niveau’s aan moeten voldoen, overboord te gooien. De boeken in deze serie zijn niet ingedeeld volgens technische leesniveau’s. Een kind kiest zelf een boek waar het aan toe is. In de bibliotheek krijgen deze boeken echter alsnog een technisch leesniveau maar laat je daar niet door (af-)leiden. Alle boeken uit de serie Tijgerlezen hebben namelijk 1 ding gemeen; ze zijn spannend of grappig en hebben altijd veel illustraties in kleur. Ze zijn geschikt om zelf te lezen en om voor te lezen. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden maar die herken je aan de hoeveelheid tekst en de gebruikte woorden waarbij ze dus niet aan AVI niveau’s gebonden zijn.

Andere recensies van Claudia Jong

Specificatie Wonderpaard

Auteur: Claudia Jong | Illustraties: Ruth de Jaeger | Uitgeverij: Querido | 9789045129082 | juni 2023 | 59 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.