Mama heeft een beer in haar hoofd – een bijzonder prentenboek

Wat als een ouder kampt met psychische problemen? Voor kinderen is dit heel moeilijk te begrijpen. Een mooie manier om kinderen uitleg te geven over wat er gebeurt, is door middel van dit integere boek. Mama heeft een beer in haar hoofd is een prentenboek van Nele Reynders. Speciaal geschreven voor kinderen van een ouder die een intensief behandeltraject moet ondergaan. Door middel van de metafoor van de beer en de kangoeroe krijgen kinderen een begrijpelijke uitleg over dit moeilijke onderwerp, wat aansluit bij hun belevingswereld.

mama heeft een beer in haar hoofd

Mama Kangoeroe en kleine Kangoeroe

Mama kangoeroe hoort allemaal nare dingen van de beer in haar hoofd. Over iets niet goed kunnen of niet mooi zijn. En dat is heel verdrietig, want mama kangoeroe kan daardoor niet de mama zijn die ze wil zijn. En dit blijkt heel moeilijk om uit te leggen aan kleine kangoeroe. Het vraagt veel moed om hulp te vragen, maar gelukkig heeft mama kangoeroe een goede manier gevonden. De wijze uil weet raad!

De moeilijke gedachten van een moeder die in het boek worden beschreven, zijn heftig en indringend. Het geeft de impact aan van het psychisch lijden van een ouder. De boosheid, het verdriet en onzekerheid zijn zo overheersend dat intensieve hulp nodig is. Dat een moeder daardoor zelfs tijdelijk afscheid moet nemen van haar kind, is heel ingrijpend. Maar waarom dat nodig is, wordt op een lieve en integere manier beschreven in Mama heeft een beer in haar hoofd.

Het praatbos als metafoor

Een prachtige metafoor voor hulp is het praatbos. Daar waar je als ouder heen gaat om de goede woorden te vinden. Een grommende beer laat zich niet zomaar wegjagen. Gelukkig kunnen de dieren in het praatbos helpen om lieve en goede woorden te vinden. Maar wat is het afscheid tussen mama en kind moeilijk, en daar is hulp bij nodig van papa. Hij heeft natuurlijk ook een hele belangrijke rol. Hij leert je dat je blij mag zijn, of boos, of verdrietig. En vooral dat spelen heel belangrijk is. Want kind zijn, zonder zorgen, dat is wat kinderen het allermeest nodig hebben.

Mama heeft een beer in haar hoofd spelen

In Mama heeft een beer in haar hoofd wordt het symbool van de vlinder heel mooi verwerkt. Een symbool van geluk en lichtheid in het leven, als tegenhanger van de enorme zwaarte die er soms ook kan zijn. De illustraties zijn verzorgd door Sofie Schollaert, en passen erg mooi in het verhaal. De boze beer in mama haar hoofd verdwijnt steeds meer naar de achtergrond!

Mama heeft een beer in haar hoofd – een ervaringsverhaal

Uit het dankwoord van de schrijfster blijkt dat het boek vanuit eigen ervaring geschreven is. Een verhaal over weer je kracht vinden en ergens sterker uitkomen. Wat een mooi resultaat van zo’n moeilijk traject, dat er een boek is om ouders en kinderen in vergelijkbare situaties te ondersteunen. Het boek geeft een stuk inzicht in de strijd die ouders met zware psychische problemen voeren, en de vele heftige emoties die daarbij komen kijken.

Dit is een prentenboek wat niet zozeer geschikt is voor alle kinderen, maar het kan zeker heel helpend en troostend zijn voor kinderen in een vergelijkbare situatie. Het wegjagen van de beer in mama haar hoofd is een gezamenlijk doel van iedereen om een ouder heen die psychisch lijdt. En het wordt iedereen enorm gegund dat dit tot een positief einde komt!

mama heeft een beer in haar hoofd

Specificaties Mama heeft een beer in haar hoofd

Auteur: Nele Reynders | Illustraties Sofie Schollaert | Levendig Uitgever | 9789491740862 |  januari 2021 | 32 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Op zoek naar meer tips om te lezen? Klik hier voor een mooie review van het prentenboek Pandora, over hoop en herstel. Een verhaal over afscheid en verdriet vind je in het boek Hoe de kleine roze olifant eens heel verdrietig was, en kun je hier vinden.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

mama heeft een beer in haar hoofd
footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.