Ik kan het zelf – over een eigenwijs eekhoorntje

Als je een prentenboek ziet met de titel: “Ik kan het zelf”, dan word je daar natuurlijk hebberig van als je mij bent. Al sinds ik me kan herinneren word ik geplaagd door tante’s en mijn moeder met de term: Ikke doen. Want als klein meisje die amper kon praten waren dat zo’n beetje mijn eerste woorden. En als je op een school werkt waar een van de kerndoelen is “help mij het zelf te doen“, sja dan wil je meer weten over dit eigenwijze eekhoorntje!

Ik kan het zelf

Jip is een heel eigenwijs eekhoorntje. Het is tijd om eten te verzamelen voor de winter. En dat gaat Jip helemaal in haar eentje doen. Want ze kan het zelf! Maar het is heel veel werk. Kan Jip het wel echt in haar eentje doen?

Laat ik beginnen met de illustraties uit dit mooie prentenboek. De kaft heeft prachtige gouden accenten. Zodra je het boek openslaat zie je een plattegrond van een bos. Ik vind het jammer dat deze oranje/rood is gemaakt en niet met groen/bruin zoals je zou verwachten van een bos. Als je goed kijkt kun je al ontdekken welke dieren er in dit boek gaan voorkomen.
De overige illustraties zijn mooi in kleur met potloden en aquarelverf gemaakt. Leuk om te zien dat een van de hermelijnen een bril draagt. Zo is er ook diversiteit in de dierenwereld.

Nootjes verzamelen

Net zoals zoveel mensen verkouden worden in de wintermaanden is dat ook het geval bij de oma van Jip. Maar er moeten wel honderden noten, eikels en dennenappels gehaald worden die ze in de herfst verstopt hebben. Maar Jip is er van overtuigd: “Ik kan het zelf!”

Dus met de plattegrond met de verstopplekken en de grote mand gaat ze op pad om alles te verzamelen. (een mooie prent om te praten over voorzetsels!)
Onderweg komt Jip allemaal dieren tegen die haar zouden kunnen helpen, maar ze wil het zelf doen. Dus de hermelijnen, specht, eland en das hoeven niet te helpen.. of toch wel?

Ik kan het zelf noten verzamelen

Activiteiten bij Ik kan het zelf

Natuurlijk kun je bij “Ik kan het zelf” ook weer leuke activiteiten doen. Maak een mooie sensory bak met nepsneeuw of witgekleurde rijst waar je overgebleven hazelnoten, eikels, dennenappels en kastanjes in verstopt om op te graven. Maak zoekkaarten met getallen zodat de kinderen kunnen tellen of ze alles hebben gevonden.

Als je de achterkant van het boek voorleest en kijkt naar de prent op de kaft kun je al een mooi gesprek voeren met de kinderen. Want wat is veel werk? En is het erg om om hulp te vragen of moet je het ook alleen kunnen? Je zou zelfs verschillende ‘klusjes’ kunnen afdrukken en aan de hand van kaartjes kunnen categoriseren of een interactieve les aan geven.

Een lief voorleesverhaal, vol moed doorzettingsvermogen, eigenwijsheid en vriendschap.

Van dezelfde auteur hebben we eerder al samen spelen gerecenseerd.

Ik kan het zelf

Specificaties Ik kan het zelf

Auteur: Nicola Kinnear | Vertaling Ellen Hosmar | Uitgeverij Veltman | 9789048321179 | 01 oktober 2023 | 32 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol*

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.