Emma gaat naar school, een liefdevol prentenboek over jezelf zijn

Een eerste schooldag. Het ene kindje staat te springen, waar een ander het heel erg spannend vindt. Maar voor iedereen is het een erg grote stap. Ook voor de opvoeders, want ja het echte loslaten gaat nu steeds meer komen. Het vertrouwen op je kind, het vormen van een eigen persoonlijkheid en alles meer wat er nog bij komt kijken. Emma gaat naar school is een prachtig warm prentenboek. Geschreven en geïllustreerd vanuit het liefdevolle hart van een vader. Het gaat over deze spannende eerste dag, een hulde aan fantasie én over jezelf mogen zijn.

hoofd Emma gaat naar school

Emma gaat naar school

Een vrolijk boek over altijd en overal jezelf durven zijn. Ook op je eerste schooldag! Voor kleine beestjes én grote kinderen vanaf 3 jaar. Het is een spannende dag vandaag. Emma gaat naar school, voor de eerste keer. Maar ze is er klaar voor. Want haar verenpakje heeft sterke vleugels. Kijk maar eens hoe Emma kan vliegen! Misschien ben jij diep vanbinnen wel een tijger. Of een aapje! En misschien kun jij wel vliegen als een flamingo. Of springen als een poes. Beestenboel helpt je om te ontdekken hoe uniek je bent en hoe fijn het is om gewoon jezelf te zijn. Iedereen is anders… maar wie ben jij?

Emma gaat aan tafel zitten.
Haar ontbijtje staat al klaar.
Maar plots zit haar buik vol kriebels.

Liefdevol vaderhart

Federico Van Lunter is de auteur en illustrator van Emma gaat naar school. En leuk om te weten is dat hij dit voor zijn dochter heeft geschreven. Het komt dus uit een warm en liefdevol vaderhart en dat straalt ook echt vanaf elke bladzijde. Je leest dat dit een gebeurtenis is wat hij ervaren heeft. Zo zie je bijvoorbeeld dat Emma klaar is voor haar eerste schooldag mèt nieuwe jurk. Dat zijn van die kleine details die me laten glimlachen. Ook mijn oudste dochter had een speciale grote meiden nieuwe outfit voor haar eerste schooldag.

Al bij het opstaan van Emma begroet ze vrolijk de vogeltjes in de boom naast haar raampje. Dit terwijl ze in haar flamingo pyjama staat, met in haar handen een flamingo knuffel. Ook Emma gaat haar nestje verlaten en vindt het opeens toch wel erg spannend. Ze vraagt of ze haar verenpakje aan mag. Mama vind dit prima zolang Emma wel gewoon zichzelf is. Het stuk fantasie wordt zo liefdevol verwerkt in dit verhaal. Zowel in woord als in beeld! Dat is in Emma gaat naar school ook de kracht van Federico, het hele verhaal is in woord en beeld vanuit zijn warme vaderhart ontstaan.

Jezelf zijn

Naast het thema de eerste schooldag en fantasie, is ook het thema jezelf zijn belangrijk in Emma gaat naar school. Zeker op school moeten wij dit als ouders loslaten en aanzien. Word je kind geaccepteerd? Kan het zichzelf zijn? Maar kan het zich ook deels aanpassen zodat het mee kan komen in de maatschappij? Mijn oudste dochter is een dromer en heel erg zichzelf. Voor haar was het bijvoorbeeld ook belangrijk dat ze zich juist leert aan te passen zodat ze wel meekomt met wat gevraagd wordt van de maatschappij. Tegelijkertijd wil ik als ouder dat ze wel zichzelf kan blijven en zich gelukkig voelt. Gelukkig verloopt dit voor allemaal goed! Ze wordt geaccepteerd en heeft een hele fijne klas.

Ook voor Emma (en haar mama) is dit spannend. Ze kiest natuurlijk een opvallend verenpakje uit om haar vleugels uit te slaan. Daarin voelt ze zich fijn, maar ja wat zullen de andere kinderen daarvan vinden? Nou ik kan alvast verklappen dat het een vrolijke beestenboel wordt! Wat een leuk en warm verloop van het verhaal. Voor kinderen herkenbaar, voor volwassen vol mooie laagjes. En ik wil ook even de diversiteit benadrukken waarvoor Federico gekozen heeft. Heel fijn om dat te zien in het klasje.

‘Fijne dag, lief vogeltje,’ roept ze naar buiten.
‘Ook jij mag gewoon jezelf zijn!’

diversiteit

Tip: Emma gaat naar school

Mijn jongste dochter gaat begin volgend jaar voor het eerst naar de basisschool. Ze is er nu al klaar voor en vindt het heerlijk om naar de peuterspeelzaal te gaan. Toen ik Emma gaat naar school aan beide dochters liet zien waren ze allebei op andere manieren enthousiast. Omdat Federico schrijft en illustreert, is er gebruik gemaakt van elke mm op een pagina. Het valt mijn oudste dochter dan ook meteen op dat het kleine roze vogeltje elke keer ergens verstopt zit. Voor haar is het meteen ook een soort van zoekboek geworden.

Mijn jongste dochter doet meteen de dierendingen na. Ze gaat op de bank springen, fladdert en roept: Ik ben een gooogel (de v wordt als een g uitgesproken). Leuk detail vind ik ook de keuken van Emma met een hartje getekend op het planbord. Sowieso zijn er veel hartjes te vinden, wat mijn dochters ook opvalt. Dus wederom gaan ze op nieuwe zoekmissie want het boek moet keer op keer gelezen worden. Elke keer ontdekken ze wel iets nieuws. En ik ook. Emma gaat naar school is een prachtig warm en liefdevol prentenboek vol mooie thema’s. Wat ons betreft een tip!

Wel één klein nadeel.. Mijn dochters willen ook een verenpakje zoals Emma en een zelfde schooltas met hartjes. Federico heeft het iets te leuk getekend misschien ;).

Andere boekentips met thema naar school

Specificaties Emma gaat naar school

Auteur en illustraties: Federico Van Lunter | Uitgever: Clavis | Juli 2021 | 32 pagina’s | 9789044843828 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.