Living with Volcanoes, een indrukwekkend fotoboek over leven bij dit natuurgeweld

Vulkanen, dit natuurfenomeen is zowel prachtig als beangstigend tegelijk. Deze oerreuzen staan er meestal maar wat rustig bij maar diep van binnen borrelt er van alles. En als deze binnenvetter dan eens van zich laat horen dan is dat een fascinerend imminent schouwspel. Fotograaf Cris Toala Olivares raakte ook gefascineerd door deze oerreuzen en hun interactie met natuur, omgeving en de mensen die er wonen. Hij ging op reis en legde op beeld vast wat hij zag in Living with Volcanoes.

hoofd Living with Volcanoes

Living with Volcanoes

Cris Toala Olivares was in 2014 getuige van het oergeweld tijdens de uitbarsting van de Tungurahua vulkaan in Ecuador. De bevolking die al generaties lang op de vruchtbare flanken van deze vulkaan hadden geleefd werden gedwongen om te vertrekken. Iets wat ze met grote tegenzin deden, ondanks het grote gevaar van de vulkaan. Cris Toala Olivares besloot toen om dieper te duiken in de verschillende soorten relaties die er zijn tussen mensen van over heel de wereld en vulkanen. Hij heeft in ‘Living with Volcanoes ‘ 13 vulkanen bezocht. Daarvan heeft hij prachtige foto’s gemaakt waarbij interviews staan met de lokale bevolking. Reis onder andere mee naar IJsland, Indonesië, Guatemala en Italië voor een reis naar deze oerreuzen en hun leefwereld.

Cris Toala Olivares

De in Amsterdam gevestigde Nederlands-Ecuadoriaanse documentair fotograaf Cris Toala Olivares (1982) reist de wereld over. Dit doet hij voor zowel zijn eigen verhalen als het wereldnieuws volgend. Zijn visie en perspectief hebben hem talloze prijzen opgeleverd, zoals een Magnum Photography Award. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker, o.a. bij TED Talks. Inmiddels werkt hij voor grote media als Reuters, National Geographic en Der Spiegel. Voor zijn eerste boek fotografeerde hij de Amsterdamse kanalen. Dat boek werd zeer goed ontvangen! Living with Volcanoes is zijn tweede boek.

cris toala olivares

Indrukwekkend

Naast het onderwerp is het boek zelf al indrukwekkend alleen door het formaat. Het is groot, dik en een eruptie siert de cover. Ik ben zelf niet bewust bekend met Cris Toala Olivares. Waarschijnlijk heb ik vast wel iets van zijn fotografie voorbij zien komen maar zijn naam heb ik nooit bewust opgeslagen. Living with Volcanoes heb ik dan ook voornamelijk om het onderwerp gekozen. Vulkanen fascineren mij op diverse levels. En ook mijn dochters. Het is een oergeweld waar wij als mensen aan zijn overgeleverd. De ziel hiervan vangen in voornamelijk beeld is dan ook iets wat wij in huis prachtig vinden.

Het boek is in het Engels maar het draait voornamelijk om de foto’s. Er staat een introductie en elk van zijn 13 vulkanen komen met een eigen introductie. De “interviews” met de lokale bevolking zijn verwerkt als verhaal in die introductie per vulkaan. Daarna volgen diverse soorten foto’s. Sommigen zijn inderdaad indrukwekkend, anderen spreken mij minder aan. Maar dat is niet meer dan logisch denk ik. Living with Volcanoes bevat zoveel beeldmateriaal dat er voor ieder wel wat bij zit.

Beelden en verhalen

Ik vind het jammer dat veel foto’s op een dubbele pagina zijn gedrukt en dat de vouw niet mooi valt. Het haalt de kern weg uit een foto. Liever dan wat kleiner maar wel een volledig beeld, of een uitvouwpagina waarbij het midden minder storend aanwezig is. Maar dat ligt meer bij de vormgeving en niet bij Cris zelf. Living with Volcanoes is een feestje om doorheen te bladeren. Voor mij draait het voornamelijk om de beelden, maar toch is het de moeite waard om de minimale teksten ook te lezen. Dat geeft het wel een aangename verdieping. Ik mis nog wel een inhoudsopgave zodat ik in een duidelijk overzicht zie naar welke 13 vulkanen hij is gaan reizen. En om daardoor de mogelijkheid te hebben om sneller naar die bepaalde plekken in het boek te bladeren.

Achterin is wel fijn een index per foto met korte omschrijving. Als ik dit boek namelijk met mijn kinderen bekijk krijg ik veel vragen en ik kan ze nou eenmaal niet allemaal beantwoorden omdat ik niet zelf die reizen heb gemaakt. Ze willen weten waar ze naar kijken, wat ik snap. Een beeld verteld een verhaal, en deze beelden zijn zo specifiek dat ze meer feitelijke informatie willen over wat ze zien. En ik wil dat overigens ook weten. Waarom is er voor een bepaald beeld gekozen en wat wil Cris ons hiermee vertellen. Een beeld kan duizend dingen vertellen, maar toch wil ik soms meer gericht weten.

Reizen in Living with Volcanoes

Living with Volcanoes is een heerlijke reis naar diverse vulkanen toe. IJsland is wel mijn favoriete bestemming uit het boek. Deze foto’s weten het meeste tot mij te spreken. Het boek is indrukwekkend en absoluut een salontafelpareltje. Het thema is wel echt ‘Leven met vulkanen’. Je ziet dus ook veel fotografie van de bevolking en omgeving. Dat geeft dit boek een verfrissende kijk in het thema vulkanen.

Cris komt op interessante plekken en vanuit dat oogpunt is de fotografie in Living with Volcanoes heerlijk om in mee te reizen. Ik heb niet met alle foto’s een klik of dat ze me direct weten te boeien. Misschien komt dat door de onderbreking in het midden van grote afbeeldingen, of door het wat fletsere gekozen kleurpalet van de inkt. Maar geef de foto’s ook zeker wat meer tijd dan de gebruikelijke paar seconden die wij als mens tegenwoordig maar geven aan beelden. Cris zijn foto’s hebben vaak gewoon wat meer aandacht nodig. En als je dit geeft ontpopt zich zijn verhaal opeens en ontdek je diverse bijzondere en mooie elementen in zijn beelden!

Living with Volcanoes is een indrukwekkend boek met een prachtig verhaal vanuit een verfrissende invalshoek. Bekijk deze oeroude reuzen en duik in de verhalen die leven aan de voet van deze vulkanen. Een imposante reis om te maken.

Specificaties Living with Volcanoes

Auteur & fotografie: Cris Toala Olivares | Uitgeverij: Terra | Juli 2022 | 320 pagina’s | 9789089898975 | In het Engels | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.