Dreiging in de Algarve, feelgoodroman met een randje

Portugal of geen Portugal? Portugal, een soort van blinde vlek in mijn systeem. Geen Portugees eten, geen Portugese muziek of vakanties. Er is zelfs geen Portugees schoteltje bij mij in huis te vinden. Waarom? Ik weet het niet. Toen het boek ‘Dreiging in Algarve’ – van Ellen van Herk dan ook op de recensielijst van StoerLeesVoer voorbijkwam vond ik dat een mooie gelegenheid om eindelijk eens die kant uit te gaan.  En uiteindelijk vond ik een papiertje met een Portugees motiefje!

cover met kader Dreiging in de Algarve – Ellen van Herk feelgood

Wegblijven of confronteren in Dreiging in de Algarve?

Tessa en de familie Esteves (uit Thuis in de Algarve*) zijn eindelijk in rustiger vaarwater beland. Tessa is aardig gewend, maar deel uitmaken van een Portugese familie is niet zo eenvoudig als het lijkt. Op zo’n moment van twijfel staat haar vriendin Karin plotseling op de stoep, op de vlucht voor haar stalkende ex-vriend Frank. De twee vrouwen kunnen elkaars gezelschap goed gebruiken en gaan een week samen de Alentejo in. Dan wordt Frank in de Algarve gesignaleerd op jacht naar Karin. Wat nu, wegblijven of de confrontatie aangaan?

‘’Praten doen we straks wel, of niet, als je dat liever hebt. Je hoeft geen reden te hebben om te komen, je bent altijd welkom, dat weet je toch?’’

quote uit boek feelgoodroman

Van droom naar werkelijkheid

De schrijfster van Dreiging in de Algarve, Ellen van Herk, is in 1967 geboren in Rotterdam. Vanaf haar kinderjaren schrijft ze al schriften vol met verhalen. In 2014 koopt ze samen met haar man een tweede huis in Portugal. Deze plek blijkt een grote inspiratiebron voor haar romans. Tegen haar vijftigste levensjaar ontdekte ze dat ze meer kon dan freelance notulist en taalmaatje voor een statushouder. Een boek schrijven, het uitgeven en verkopen bleek tot haar mogelijkheden, en is altijd haar droom geweest. Ondertussen heeft ze zes boeken op haar naam staan en is ze ervan overtuigd dat ze schrijven haar hele verdere leven kan volhouden. In haar boeken verweeft ze thema’s als huiselijk geweld, alcoholisme, en kindermisbruik. Niet de makkelijkste onderwerpen.

Ze wisselt romantiek af met spanning, seks of een familiegeschiedenis. Ze heeft romans geschreven maar ook romans met een randje. Daarin komen de wat heftigere onderwerpen aan bod. Zo ook bij het boek ‘Dreiging in de Algarve’.

‘’Jullie grijpen pas in als het werkelijk misgaat, maar dan is het voor mij misschien te laat. Toch? Zo gaat het meestal?’’

Dreiging in de Algarve ellen van herk

Miste het randje, naar mijn mening

‘Dreiging in de Algarve’ is een vervolg op het boek ‘Thuis in de Algarve’. Toch is het boek goed los te lezen. Al is het, vind ik zelf, altijd aan te bevelen om delen toch achter elkaar te lezen. Het boek begint met een proloog die anderhalf jaar teruggaat in de tijd. Een heftige gebeurtenis zet je als lezer meteen op scherp. Net als de volgende paar hoofdstukken.

Het leven in Portugal is goed voor het hoofdpersonage Tessa in Dreiging in de Algarve. Toch gaat ze gebukt onder het gemis van haar vriendin Karin. Karin staat vervolgens onverwachts op haar stoep en samen gaan ze ertussen uit. Tot zover vind ik het verhaal onderhoudend en voel ik ook wel wat spanning.

‘’De sirenes in de verte kondigen de komst van de hulpdiensten aan en Lucienne kan alleen maar hopen dat ze op tijd zijn…ze ligt op haar buik op de keukenvloer.’’

Dreiging in de Algarve

Meerdere perspectieven

Het verhaal in Dreiging in de Algarve wordt vanuit meerdere personen verteld. Uiteraard door de hoofdpersonen Tessa, Karin en Daniel maar de bijfiguren, zoals familieleden komen ook aan bod. Dat geeft een goed overzicht van de gebeurtenissen. De personages zelf vind ik wel wat onderbelicht en oppervlakkig. Daardoor voel ik de emoties tijdens het lezen ook niet. Schrijfster Ellen van Herk heeft een duidelijke, enigszins simpele schrijfstijl. Ze heeft bijvoorbeeld zinnen zoals:

‘’Tessa loopt bijna huppelend de trap af’’

Hierdoor leest het boek ‘Dreiging in de Algarve’ wel makkelijk en snel weg. Maar zorgt het er ook voor, naar mijns inziens, dat de heftige onderwerpen niet echt de diepte ingaan. Alles wordt aangehaald en er gebeurt heel veel maar toch mis ik het echte rauwe randje. Zoals ik al eerder schreef de échte emotie, de ‘dreiging’ die zeker bij onderwerpen als huiselijk geweld naar boven komen lees ik wel maar ervaar ik niet. Dat is natuurlijk een geheel persoonlijke ervaring. Het is niet dat Ellen van Herk niet schrijven kan. Dat kan ze zeker wel. Ik voelde het verhaal van ‘Dreiging in de Algarve’ gewoonweg niet. Wellicht is het niet mijn type schrijfster en genre en zullen vele anderen het heel anders beleven.

Jammer. Wederom een poging om het Portugal gevoel los te krijgen mislukt, zal ik dan maar zeggen 😉

Specificaties Dreiging in de Algarve

Auteur: Ellen van Herk | Uitgeverij: Ellessy | Eerste uitgave: januari 2023 | Aantal bladzijde: 285 | Genre: roman, feelgood, spannende roman | Thema: huiselijk geweld, bedreiging, feelgoodroman | ISBN 9789464496499 | ISBN e-book 9789464496505 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.