Beer heeft moeite met tijd: Wacht op Mij!

Het prentenboek Wacht op Mij gaat over Beer die moeite heeft met tijd. Over te laat komen en hoe je dat in de problemen kan brengen. Niet voor niets is de ondertitel ‘Een voorleesverhaal over (geen) tijd’. Ideaal voor je kind of in de klas bij het leren klokkijken of plannen.

Wacht op Mij

‘Wacht op mij!’, roept Beer

Beer staat centraal in Wacht op Mij! en hij komt altijd te laat. Het begint ’s morgens als hij niet zijn bed uit wil komen. Die wekker geldt voor anderen. Daarmee maakt hij het zichzelf moeilijk want hij is te laat voor het ontbijt. Wanneer hij naar de bushalte gaat ziet hij de bus voor zijn neus wegrijden. ‘Wacht op mij!’ roept Beer als hij beseft dat hij niet op tijd is. Het helpt niet. Hij komt te laat op school. Daar krijgt hij straf. Het gaat van kwaad tot erger. Beer heeft te weinig tijd om te eten en we zien hem bij een bakkerij staan.

leren klokkijken in de klas

Wanneer hij om acht uur ’s avonds nog niet thuis is maakt zijn familie zich zorgen. Ze komen erachter dat hij in de cel is beland. ‘De buit zit in zijn buik’. Beer heeft een broodje gegeten van de bakker en daar niet voor betaald. Hij had zo’n honger! Dat krijg je ervan als je ieder keer te laat bent, dan heb je geen tijd om te eten.

Wacht op Mij
Wacht op Mij

Tijd voor actie

Beer moet het belang van tijd inzien.Want zo komt hij in de problemen. Zijn familie leert hem waarom het handig is dat je op tijd opstaat en hoe je je dag indeelt. Wanneer je eet en dat als je bus om 8.15 uur vertrekt je dan op tijd bij de bushalte moet staan. Wanneer je je moet haasten en wanneer je rustig aan mag doen. Dat als je je soms haast het je dingen op kan leveren. Beer krijgt tijd voor hobbies of een mooie wandeling of gezellige afspraakjes. En dat is precies wat Beer doet. Leren, met vallen en opstaan.

leren klokkijken boek

Wacht op mij!: met Beer leren klokkijken

Jolivet Fromental is de schrijver en illustrator van van dit prentenboek Wacht op mij! over Beer die tijd maar lastig vindt. Sylvia vandenHeede is verantwoordelijk voor de vertaling. Het is geschikt voor thuis, maar ook voor in de klas. Het is namelijk van een groot formaat en daardoor goed zichtbaar voor idereen in de kring. Er staat minitieus uitgelegd hoe dat nou zit met minuten, seconden, uren en dagen. Dat een kwartier vijftien minuten is en een halfuur dertig. Zo kun je uitrekenen hoe lang je doet over een activiteit.

Wacht op Mij

Nog los van de kloktijden die je met de kinderen dus kunt oefenen, staat er ook in Wacht op Mij waarom het handig is dat je dat kunt. Dat maakt het zo breed inzetbaar op school. Fromental zet zelfs een voorbeeld van een planning of een agenda in. Juist door te werken met tekeningen en plaatjes in geel, turquoise en oranje wordt zichtbaar hoe een tijd eruit ziet en wat je op een bepaald tijdstip doet. Natuurlijk zet ze dat sterk aan, met Beer die in de politiecel terechtkomt als Beer een broodje eet waar hij niet voor betaald heeft, maar dat komt helemaal goed. Dus ook de kleintjes hoeven zich geen zorgen te maken.

Wacht op mij! is een aanrader voor kinderen die net als beer leren klokkijken en plannen. Het is handig te gebruiken in de klas en thuis en zowel in de onderbouw als de middenbouw te gebruiken.

Specificaties Wacht op mij! een voorleesverhaal over (geen) tijd

Wacht op Mij

Schrijver: Jolivet Fromental | Illustrator: Jolivet Fromental | Vertaling Sylvia Vandenheede | Uitgever: Lannoo | februari 2020 | 48 pagina’s | 9789401464857 | Kijk hier voor meer informatie

footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.