Naar buiten, een prachtig prentenboek over de kracht van buiten

Buiten.. is een plek wat vroeger ons thuis was als mensheid. Toch zochten we al snel beschutting tegen de elementen die de natuur op ons afstuurde. Een dak, muren, vloer als begin. Al snel volgde steeds meer binnenleven en was buiten een plek om voor te kiezen om heen te gaan. Zeker met de lockdowns kortgeleden, als mensheid hebben we nog nooit zoveel binnen gezeten als nu! Maar toch is binnen ook buiten, en dit prachtige prentenboek Naar buiten reikt je een ander perspectief aan.

naar buiten

Naar buiten

Buiten is altijd dichtbij, zelfs wanneer je binnen bent. Buiten wacht elke dag op je. Het is het geduldigste speelkameraadje, de gulste vriend, de creatiefste en wonderbaarlijkste uitvinder. Dit kleurrijke boek laat je zien wat de natuur allemaal kan, hoe ze je kan verrassen en verwarmen en verlichten, en hoe we altijd in verbinding staan met Buiten. Dankzij de prachtige, ontroerende en levendige illustraties roept ‘Naar buiten’ de schoonheid, eenvoud en verwondering op die op je wachten…Naar buiten.

‘Ik ben hier’, zegt Buiten. ‘Ik mis je.’

Perspectief

Wat een pareltje is Naar buiten! Om diverse redenen. Allereerst valt het prachtige natuurlijke kleurenpalet op van illustrator Cindy Derby. En denk nou niet dat dit alleen groen is. Nee hoor alle kleuren die de natuur rijk is komen voorbij. De knallende kleuren van een zonsopgang, het vuurspectakel van de herfst en de rustige diep donkere kleuren van een woud. Plus nog veel meer moois. De illustraties zijn herkenbaar en heerlijk dromerig en fantasievol. Het prikkelt op een aangename manier zonder te overprikkelen. Het geeft ruimte tot dromen en om mee op reis te gaan in het verhaal.

Het verhaal van Naar buiten geeft een soortgelijke beleving. Korte teksten met licht filosofische inslag verrijken je perspectief. De woorden prikkelen zonder te overprikkelen, en ze nemen je mee op reis naar het verhaal van dit boek. Naar buiten is een plek waar wij als mens kunnen ontladen maar ook opladen. Maar toch is binnen niet per se de slechte tegenhanger. Want buiten is eigenlijk ook binnen. Buiten is namelijk overal!

Buiten zingt voor ons
met getjilp
en geritsel
en gerikketik op het dak

Boekenkastpareltje

Naar buiten is in woord en beeld een hele fijne belevenis. Voor mij als volwassene en ook voor mijn beide dochters (3 en 8 jaar). De jongste kijkt vooral naar herkenningspunten. Een vogel, een bloem, kleuren en telt de blaadjes. Mijn oudste dochter snapt helemaal de boodschap uit dit boek en kijkt opeens anders naar onze houten eettafel stoelen. Ook haar katoenen kleren worden met een andere blik bekeken.

Naar buiten is denk ik ook een fijne aanvulling voor op de opvang, bso en in de klas om uit voor te lezen! Het is niet zwaar of lang, verrijkt het perspectief, laat ruimte tot dromen en prikkelt zonder te overprikkelen. Een heel fijn boek!

Specificaties Naar buiten

Auteur: Deborah Underwood | Illustraties: Cindy Derby | Uitgever: Flamingo / BBNC | 9789045326993 | April 2022 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.