Isolatie – een spannend Renske Nijland deel

Op de cover van Isolatie prijkt een vrouw omgeven door piepschuim bolletjes. Dit ziet er nog best ontspannen uit. Maar in het spannende verhaal is hier weinig sprake van. Het is een beklemmend boek met ook een maatschappelijk tintje. Een boek over misstanden in de arbeidsmigratie, een vreselijk ongeluk in de piepschuimfabriek en de gevolgen van schade door arbeidsomstandigheden. Ik vertel je graag meer over deze goede thriller!

Isolatie

Isolatie

Arboprofessional Renske Nijland is getuige van een ernstig bedrijfsongeval in een piepschuimfabriek. Vlak voordat het slachtoffer wordt afgevoerd, fluistert hij een woord in haar oor. Een Pools woord. Als Renske een onderzoek start, blijkt de man spoorloos verdwenen en wordt ze tegengewerkt door de directeur. De onverwachte terugkeer van haar moeder en de vondst van een lijk in het vredige Ellecom werpen een heel ander licht op het incident. Kan Renske meer doden voorkomen? Is ze op tijd?

Isolatie is het tweede deel uit de Renske Nijland – thrillerreeks. Het eerste deel, Onder Invloed*, is uitgeroepen tot de Beste Nederlandse Vrouwenthriller van 2019.

Goed te lezen als standalone

Voordat ik aan Isolatie begon wist ik niet dat het een onderdeel van een serie was. Ook tijdens de start van het lezen had ik dit nog niet door. Best wel gek, want het staat namelijk op de cover. Gedurende het hele verhaal heb ik er geen last van gehad dat ik het eerste deel niet heb gelezen. Met uitstek een boek dat in serie en als standalone gelezen kan worden dus!

In Isolatie spelen er twee verhaallijnen die in eerste instantie ver uit elkaar lijken te liggen. Wel is de context, de piepschuimfabriek, gelijk. Dit doet vanzelfsprekend vermoeden dat de verhaallijnen ergens bij elkaar gaan komen. Dit is natuurlijk het geval. Toch heb ik geen moment kunnen voorspellen hoe dit verhaal zou aflopen. Niet alleen de ‘dader’ kon ik niet aanwijzen, maar ook de afloop voor alle personages was moeilijk te voorspellen. Dit vind ik heerlijk.

Isolatie is bij uitstek een boek wat lekker in een vakantie of weekend gelezen kan worden. Niet om heel diep over na te denken qua verhaallijnen, wel om helemaal in weg te duiken. Ik had het dan ook binnen een mum van tijd uit.

Proloog

Originele invalshoek

Het leuke aan Isolatie vind ik de invalshoek van de arboprofessional. Al talloze boeken las ik vanuit de recherche of andere politieafdelingen. Ook bedrijfsrecherche, zoals in de serie van Kauffmann en Kauffmann, maar nog nooit vanuit de arbodienst. Dit boek laat overduidelijk zien wat het nut is van de arbodienst. Zowel bedrijfsongevallen als fabrieksgerelateerde ziektes komen aan bod.

Naast een heerlijke ‘wegduikthriller’ heeft Isolatie mij ook aan het denken gezet. Op de school waar ik werk zijn meerdere Poolse gezinnen. Zij zijn meestal om werkgerelateerde redenen naar Nederland gekomen. In eerste instantie vaak zonder hun kinderen, later gelukkig wel met het gehele gezin. Ik wist natuurlijk wel van de misstanden, ik lees nieuwsberichten. Maar in dit boek worden ze flink in je gezicht gesmeten. In het nawoord geeft de auteur Tamara Onos zelfs aan dat er een milde versie van deze omstandigheden is gebruikt.

Isolatie

Tamara Onos

Tamara Onos is de auteur van Isolatie. Zij schreef vanzelfsprekend ook het eerste deel van de Renske Nijland-serie, Onder invloed. De invalshoek van arbodeskundige is niet willekeurig gekozen, Tamara is namelijk hoger veiligheidskundige en arbeidshygiënist. Naast haar eigen bedrijf op dit vlak schrijft zij boeken en verhalen. Deze verhalen zijn uitgegeven in meerdere bundels, die gezamenlijk met anderen zijn geschreven. Ook schreef Tamara het populair wetenschappelijke boek Hoe zit dat nou?*

Specificaties Isolatie

Auteur: Tamara Onos | Uitgever: Letterrijn | juli 2022 | 240 pagina’s | 9789493192355 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.