Zelf doen: een boek met mooie korte essays

Zelf doen is een boek vol (korte) verhalen, geschreven door Niña Weijers. Ik heb nog niet eerder een boek van Weijers gelezen, maar ik ben haar al weleens tegengekomen op tv en online. Dus ik ben extra benieuwd naar Zelf doen. Ook de vragen op de achterflap van het boek spreken me aan: hoe kun je je onttrekken aan een vastgeroeste manier van kijken en denken? Hoe verhoudt denken zich tot voelen? En proberen de route door het leven te vinden, dat komt me in ieder geval bekend voor…

Nina Weijers

De essays in Zelf doen

Zelf doen bestaat uit 8 hoofdstukken met ieder zijn eigen essays. Ingewikkeld om te reviewen, want het zijn losse verhalen, niet toewerkend naar 1 onthulling aan het eind. En dat is misschien dan juist wel weer passend. Zelf doen staat vol met kleine en grote dingen waarover Wijers zich verwondert, zich afvraagt hoe het zit. Vaak zit er in de verhalen ook inspiratie uit andere boeken of van schrijvers. Soms is het een associatie, soms meer een verklaring van iets wat er gebeurt. En dat gaat van Nietsche tot Madonna.

zelf doen

(Meisjes) vrouwen (mannen)

Sommige verhalen in Zelf doen gaan wat meer over de ´huis, tuin en keuken zaken´, die lezen lekker en zijn vaak ook herkenbaar. In het hoofdstuk over (meisjes) vrouwen (mannen), ook letterlijk zo geschreven met de haakjes, zoomt Weijers verder in op de onderlinge verhoudingen. De rol en positie van vrouwen. En dan niet alleen ten op zichte van mannen, maar ook vrouwen onder elkaar. Van wc deuren (man: bla, vrouw: blablabla), naar Britney Spears en filosofen/wetenschappers. Dit zijn wat mij betreft de verhalen in Zelf doen om wat op te kauwen, om te laten sudderen.

Herkenning en nadenken

Het verhaal waarbij Weijers in de stoel bij de schoonheidsspecialiste ligt, terwijl er allerlei wereldproblemen spelen, vond ik erg herkenbaar. En ook een soort grappig beeld (maar ik weet niet of het zo bedoeld is). Al liggend in de stoel worden versies van de ´waarheid´ besproken, ingewikkeld. Wat is waar, en hoe praat je met elkaar als die waarheden uit elkaar liggen.

Er zit veel in Zelf doen, voor elke lezer springt er vast iets anders uit. Ik vind het leuk om zo met iemands gedachten ´mee te reizen´. Mijn enige kritiekpunt is wel dat Weijers soms woorden gebruikt waarbij ik eigenlijk moet googlen wat ze betekenen (panopticum bijvoorbeeld), terwijl haar verhalen en schrijfstijl verder wel toegankelijk is.

Specificaties Zelf doen

Auteur: Niña Weijers  | Uitgever: Atlas Contact | Maart 2022 | 9789025459871 | 336 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Nina Weijers
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.