84 Charing Cross Road; een aandoenlijke vriendschap in brieven

Het boek 84 Charing Cross Road kwam per toeval op mijn pad, omdat het boek door de hoofdpersoon en docent Engels in het boek Wabi-sabi van auteur Francesc Miralles wordt genoemd. Een boek over literatuur en boekwinkels trok natuurlijk meteen mijn aandacht. Dus hop op mijn wishlist! Het was een verrassing toen ik juist dit boek als recensie-exemplaar kreeg opgestuurd van Uitgeverij Rainbow. Reden voor een vreugdedansje en een review!

84 charing cross road

84 Charing Cross Road

In de late jaren ’50 van de twintigste eeuw leest Helene Hanff een advertentie waarin staat dat de Londense boekhandel Marks & Co gespecialiseerd is in boeken die niet meer in druk zijn. Alles wat zij zou willen hebben is in New York absoluut niet te krijgen. Ze schrijft een brief, nietsvermoedend dat deze eerste paar regels het begin zijn van een jarenlange correspondentie. Dit waargebeurde verhaal heeft de harten van duizenden lezers gestolen.

Helene Hanff (1916-1997) was een Amerikaanse schrijfster van tv-series, artikelen en verscheidene boeken. Charing Cross Road 84 is haar bekendste werk. Het werd verfilmd en bewerkt tot toneelstukken en een hoorspel.

Als je toevallig langs 84 Charing Cross Road komt, kus het van me! Ik ben het zoveel verschuldigd.

Helene Hanff

Ontwapenend 84 Charing Cross Road leest als een trein

Ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst een brievencorrespondentie in romanvorm heb gelezen. Laat staan dat ie leest als een trein! Deze vorm werkt heel goed door het contrast tussen Helene Hanff in New York en de Londense boekhandel Marks & Co. De stereotypering is vermakelijk; de uitgesproken, vrijpostige en ietwat ongeduldige New Yorkse dame en de stiff upper lip van Frank Doel.

Naarmate de tijd verstrijkt groeien Helene en Frank over de Atlantische Oceaan heen naar elkaar toe. De brieven worden dus steeds persoonlijker. De periode waarin het boek start (1949) is in Londen veel voedsel alleen beschikbaar via een voedselbon. Helene stuurt daarom royale voedselpakketten op voor alle medewerkers van de Londense boekhandel. De medewerkers van Marks & Co, de familie en de buurvrouw van Frank corresponderen met Helene. Zij zijn een stuk nieuwsgieriger en open dan Frank. Met als gevolg dat Helene nog meer te weten komt hoe het nou echt gaat in Londen. De brieven eindigen steevast met dé vraag wanneer Helene op bezoek komt. Ondanks de trouwe correspondentie overlijdt Frank Doel, voordat Frank en Helene elkaar hebben ontmoet.

Maximale hartverwarmende feelgood

In deze donkere Covid-dagen voor Kerst is 84 Charing Cross Road een hartverwarmend boek. Hoe mooi is het als je iets voor elkaar kunt betekenen ook al ontmoet je elkaar (bijna) nooit. Voor mij voelt het als de bookstagram-familie op Instagram. Het is zo fijn om de liefde voor boeken met anderen te delen. Helene Hanff heeft dit gevoel heel mooi weten te vangen in een beknopt boek van 134 pagina’s. Ik denk dat daarom dit boek, ondanks dat het in de jaren ’50 en ’60 afspeelt, een tijdloos gevoel geeft van boekliefhebbers onder elkaar. Je merkt aan alles dat het een echte correspondentie is geweest. Niet met het doel om het ooit te publiceren. Dat maakt het voor mij een oprecht authentiek en dus waardevol boek.

Er is veel aandacht besteed aan 84 Charing Cross Road. Het heeft een handzaam A5-formaat en een hardcover. Een perfect cadeau voor jezelf, een andere boekliefhebber en/of Engeland fan. Mijn conclusie; hartverwarmende feelgood to-the-max en een echte aanrader en klassieker om in je boekenkast te hebben staan.

Muziek in verfilming van 84 Charing Cross Road

In 1987 is 84 Charing Cross Road verfilmd met in de hoofdrollen Anne Bancroft, Anthony Hopkins en Judi Dench.
Er is ook een mooie soundtrack gemaakt die een melancholisch gevoel geeft.

Dit is de trailer van de film. Helaas heb ik niet kunnen vinden waar je de film in z’n geheel kunt bekijken.

Extra informatie

Specificaties 84 Charing Cross Road

Auteur: Helene Hanff | Uitgever: Rainbow | Vertaald door Barbara van Kooten | 9789041711793 | oktober 2021 | 134 pagina’s | meer informatie bij de boekhandel of Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd 84 charing cross road
Footer5

Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.