Courtney’s erfenis, een nieuw pareltje van Wilbur Smith

Een wel heel bijzondere gastreview dit keer! Ron van Lochem (63), de vader van onze Joyce heeft dit boek Courtney’s Erfenis gelezen en een recensie geschreven. Zijn eerste!

Ooit in aanraking gekomen met de boeken van Wilbur Smith via de Courtney Trilogie, was geen boek van Wilbur meer veilig. Alles moest gelezen worden. Zo ook weer Courtney’s erfenis.

Courtney's erfenis voorkant

Zo vader, zo dochter

Al vroeg merkte ik dat mijn dochter, Joyce Rodenburgh-van Lochem, dol was op lezen. Geen boek was veilig voor haar. En hoe ouder ze werd, hoe vaker we boeken samen konden delen. Sinds ze voor deze website blogt krijg ik ook mooie boeken in mijn handen. Ze weet waar ik van hou en laat zij daar nou ook van houden. Een mooie passie die we samen kunnen delen. Toen ze vroeg of ik een boek wilde reviewen heb ik daar eerst even over na moeten denken. Maar hier is hij dan. Mijn allereerste review en dan ook nog een boek van één van mijn favoriete schrijvers, Wilbur Smith. Courtney’s erfenis is weer een pareltje en ik leg jullie graag uit waarom.

Courtney’s erfenis

De oorlog is over en Hitler is dood, maar dat betekent niet dat zijn gedachtegoed is uitgestorven. Saffron Courtney en haar geliefde echtgenoot Gerhard hebben de vreselijke oorlog overleefd, maar Gerhards broer en nazi-aanhanger Konrad is nog op vrije voeten en hij is vastbesloten de macht te grijpen. Een levensgevaarlijk kat-en-muisspel begint, met niet alleen verstrekkende gevolgen voor Saffron en Gerhard, maar voor het hele land. In Kenia voelt het laatste stukje van het ooit zo grote koloniale rijk dat er een opstand nadert. Als de situatie gewelddadig wordt en het huis van de Courtneys wordt bedreigd, belandt Leon Courtney tussen twee machtige partijen in, terwijl het gevecht voor de vrijheid van het land begint.

Courtney’s erfenis laat je niet meer los.

In het eerste hoofdstuk word je direct in de spanning van het verhaal getrokken. Je wilt verder, nieuwsgierig naar waar het toe leid. Zonder verwarrend te worden heb je het verhaal in Europa waar op een gegeven moment ook de connectie met Afrika aangehaald wordt. En je hebt het verhaal in Kenia, waar Leon Courtney, de vader van Saffron, een grootgrondbezitter is die zijn werknemers, en originele bewoners van het land, op een respectvolle manier behandeld.

Inzicht in historische gebeurtenissen

De verhalen in Courtney’s Erfenis geven je een goed inzicht op de historische gebeurtenissen die in de jaren 50 begon. De jacht op de gevluchte nazi’s door de joden, in dit boek geholpen door Saffron Courtney en echtgenoot Gerhard die de gevluchte broer van Gerhard volgen naar Zuid-Afrika. En het afwerpen van de koloniale onderdrukking in Afrika, in dit geval Kenia waar de Mau Mau-opstand begon tegen het Britse Bewind.

Een kritische noot van Smith

Tegelijkertijd lees je een kritische noot in Courtney’s Erfenis naar de manier waarop sommigen zowel de onderdrukking probeerden te behouden en anderen deze probeerden af te werpen. De beschrijvingen zorgen ervoor dat je in het verhaal blijft, je wilt het boek niet opzij leggen. Wederom een subliem staaltje schrijverskunst van Wilbur Smith.

“Wilbur Smith is de allerbeste historische romanschrijver”.

Stephen King

Courtney’s erfenis is een mooi vervolg

Doordat ik al veel boeken van Wilbur Smith heb gelezen weet ik dus alles over de Courtney’s en hun familiebanden. Dit deel is een mooie aanvulling op de andere boeken. Echter zonder deze voorkennis is dit boek ook prima te lezen.

Specificaties Courtney’s erfenis

Auteur: Wilbur Smith | Uitgever: Xander uitgevers | april 2021 | 463 pagina’s | 9789401613972 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Courtney's erfenis achterkant
Footer5
Joyce
Delen is enorm lief

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

8 reacties

  1. Wat leuk om te lezen. Ik vind oorlogsboeken vaak niet makkelijk lezen maar ik begrijp dat dat bij dit boek niet van pas is.

  2. Ik heb zeker wel eens iets van Wilbur Smith gelezen, al weet ik zo even niet meer welk boek. Dit boek klinkt in ieder geval spannend. En leuk om te lezen dat jullie ook boeken doorgeven onderling. Dat doe ik ook met mijn ouders en ook mijn zoon leest steeds vaker boeken die wij uit hebben.

  3. Wat onwijs mooi, gaaf en ontroerend dat jullie de liefde voor boeken (en schrijven) met elkaar delen. En wat een heerlijke review om te lezen! Ik heb er van genoten. ❤️

  4. Mooi vlot en zeer overzichtelijk geschreven net zoals het hoort. Ook de intro is een leuke toets!
    En goed gezien om de review van Stephen King erbij te zetten. Springt mooi in het oog!

  5. Wat tof dat de vader deze recensie heeft geschreven! Ik ben zelf niet echt van de oorlogs verhalen, al speelt dit zich natuurlijk na de oorlog af.

  6. Wat een mooie en enthousiaste review van je vader! Wilbur Smith ken ik zeker (van vroeger toen ik nog in mijn vrije tijd veel las). Inmiddels is het lezen gereduceerd tot max een half uur voor het slapen gaan en lees ik frequent in het Engels (zo houd ik het in ieder geval nog bij) maar ook voor de e-reader vind ik boeken van hem vast in het Engels. Spannend verhaal trouwens als ik dat zo lees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.