Ja & nee gevoelens – Pauline Oud, een boek dat bij de opvoeding hoort!

In Ja & nee gevoelens staan weerbaarheid en zelfvertrouwen centraal. De eerste seksuele voorlichting voor kinderen vanaf 3 jaar met leuke spelletjes en vraagjes. Het boek gaat niet alleen over borsten en piemels, maar ook over wat geheimen zijn en welke afspraken je het beste kunt maken met je kind.

Kriebels in je buik in Ja & nee gevoelens

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben vaak kriebels in hun buik. Wanneer ze hun eigen lichaam leren kennen of zodra ze voor het eerst verliefd worden. Of wanneer ze intimiteit en seksualiteit ontdekken. Dat is heel natuurlijk. Met Ja & nee gevoelens maak je dit bespreekbaar. Heeft het een fijn gevoel? Wanneer zeg je ja en wanneer zeg je nee? Wanneer mag iets wel doen en wanneer mag je iets niet doen? Kun jij zelf ook luisteren als een ander nee zegt? Wat zijn leuke geheimpjes en wat zijn nare geheimpjes? Dit boek leert je dat je zelf de baas bent over jouw lichaam.

Een voorbeeld van Ja & nee gevoelens

Ja & nee gevoelens
ja & nee gevoelens

Laatst haalde in de hal van de flat de post uit de brievenbus. Mijn zoontje van drie jaar stond bij de liften te wachten en ik hoorde de lift open gaan. “Ga je met je mee?” vroeg een meneer. “Nee, ik wacht hier op mijn mama.” Ik draaide me om en de man, die ik van gezicht wel kende gaf me een knipoog en testte mijn zoontje: “Maar je kan toch ook gezellig met mij mee? Ik heb thuis nog mooie kleurplaten liggen. En lekkere ijsjes!” “Nee, ik ga met mijn mama mee.”

“Stop, hou op!”

Dit soort dingen kunnen dagelijks gebeuren. Daarom is het goed om vroeg te beginnen met je kind duidelijk maken waar de grenzen liggen. Ik vind het heel fijn dat mijn zoontje bij de opvang ook leert om aan te geven wanneer hij iets niet prettig vindt. “Stop, hou op!” leren ze daar de kindjes onderling te zeggen. En niet alleen om te zeggen, maar ook om naar te luisteren. In Ja & Nee gevoelens maak je dit soort dingen bespreekbaar met je kind.

Ja & nee gevoelens
ja & nee gevoelens

Geheimen en afspraken

Het verschil tussen fijne geheimen en nare geheimen wordt aan de hand van korte, maar duidelijke verhaaltjes verteld in Ja & nee gevoelens. En aan de hand van voorbeelden met duidelijke tekeningetjes erbij. Een fijn geheim is bijvoorbeeld als jij al weet welk cadeautje je gaat geven en je het heel graag wilt vertellen. En bij een naar geheim wanneer je iets hebt gedaan wat niet mag.

Dankzij Ja & nee gevoelens ben ik afspraken gaan maken met mijn zoontje. Om ervoor te zorgen dat hij ze goed onthoud, pak ik het boek er regelmatig bij. Ik raad het iedereen aan om dit boek minimaal 1x voor te lezen. Want het zijn onderwerpen waar je toch écht wel even aandacht aan moet besteden. Echt een boek wat een toevoeging is aan de opvoeding.

Specificaties Ja & nee gevoelens

Auteur: Pauline Oud | Uitgeverij: Clavis | 9789044837988 | april 2020 | 40 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Ja & nee gevoelens
Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.