Het magische pad, een prachtig jeugdboek van Hartman

Er zijn bepaalde jeugdboeken die voor mij echte pareltjes zijn. Zo kan ik keer op keer genieten van boeken als Coraline, De dief van altijd, Het oneindige verhaal, De meester van de zwarte molen, De gebroeders Leeuwenhart en De zevensprong. Voor de kenners, ja dit zijn best gedateerde boeken. Zonder dat ze overigens stoffig zijn. Maar na het lezen van Het magische pad kan ik al verklappen dat dit boek, dit prachtige verhaal van Mel Hartman, absoluut aan dat rijtje toegevoegd wordt. Eindelijk een recent boek erbij! Reis mee met Abigail en haar hond Guapa en hun magische huis. Een huis dat al je problemen oplost.

Het magische pad mel hartman jeugdboek fantasy magie voorkant cover kader

Waar gaat het Het magische pad over?

Wees welkom in het betoverende huis dat al je problemen oplost. Abigail kan zich niet herinneren hoe ze samen met haar pratende hond in het magische huis terechtgekomen is. Het huis reist rond, bomvol bijzondere spullen die kinderen helpen met hun bekommernissen. Maar dan verschijnt er een vreemde man met een hoge hoed, die als enige in staat is om het huis te zien. Hij wil koste wat het kost binnen geraken. Abigail moet alles op alles zetten om het huis te beschermen.

Het Magische Pad is het derde jeugdboek van succesauteur Mel Hartman (1972), na de reeks Hotel op de Rots* en Hotel in de Wolken*. Het Magische Pad werd reeds voor publicatie aan verschillende landen verkocht voor vertaling. Hartman heeft ook de ya scifi Heen geschreven. Dit was mijn kennismaking met de Vlaamse auteur. Ze debuteerde met De Fantasiejagers* en heeft sindsdien meerdere boeken geschreven. Boeken zoals: De Dodenreeks* en Anders* (een eerste deel in een Manon Maxim reeks). Deze boeken zijn voor een ietwat ouder young adult publiek.

Wat een pareltje

Na het omslaan van de laatste bladzijde van Het magische pad ben ik echt even stil. Ik voel me warm, voldaan en verrijkt. Wat een prachtig, maar zelfs dat woord schiet nog te kort, verhaal. Het is kort, klein maar daardoor zo groots. Dit is precies wat een rijk jeugdboek voor mij moet bezitten. Een basisverhaal, boeiende karakters en een auteur die kan vertellen. En hoe! Ik was al gecharmeerd van Hartman haar Tunnels boek, wat overigens een heel ander genre is. Maar wat ze laat zien in dit boek is echt grandioos. Naast het basisverhaal zitten er zoveel mooie laagjes, thema’s en emoties in voor jou als lezer om te ontdekken. Hartman reikt ons een mooi verhaal aan, en aan jou om het vast te pakken en te gaan beleven op je eigen manier.

De basis van dit verhaal van Het magische pad is fantasievol. We leren Abigail kennen. Ze woont in een magisch huis met haar hond Guapa. Guapa blaft soms alsof hij spreekt. Ook is het een grompot. Maar misschien komt dat wel doordat het een jongetje is met een meisjesnaam. Abigail, haar hond en het huis ontvangen kinderen met een probleem. Dit probleem lossen ze op. Het ritme, regelmaat en met enige afwisselende factor de kinderen en hun problemen, bevalt Abigail goed. Toch komt er een dag dat alles anders gaat worden. Abigail krijgt vragen in haar hoofd, en door die vragen groeit er een bepaald gemis en verlangen. Wie kan haar probleem oplossen?

Het magische pad boek mel hartman jeugdboek fantasy magie

Thema’s

Het magische pad is bovenal een prachtig fantasievol verhaal over magie. Het huis bezit immers magie en zo lossen ze de problemen op van de kinderen. Daarnaast is het spannend want van te voren weet je niet waar Hartman je mee naar toe gaat nemen. Dit verhaal is zo uniek en eigen, er valt niks te voorspellen. Ik denk daar zelfs geen moment over na. Nee, dit is echt een verhaal om je mee te laten nemen door Hartman. Op een bepaald moment komt er een mysterieuze man in het boek, een volwassene die Abigail en haar huis ziet. Dit terwijl volwassenen haar helemaal niet zouden kunnen zien! Vanaf dan wordt het verhaal spannender, want wie is die man en wat wil hij?

Het basisverhaal is al mooi genoeg om voldaan het boek dicht te slaan. Het jongere publiek, de eigenlijke doelgroep, zal het voornamelijk ook zo ervaren. Maar tegelijk geeft Hartman zoveel meer. Het magische pad is ook een verhaal over liefde, vriendschap, familie, verlangen, hoop, eenzaamheid, emoties en gevoelens. Abigail is een heerlijk hoofdkarakter. Een meisje met een goed hart wat nieuwsgierig is.

Ik vergeet steeds dat Hartman een Vlaamse auteur is. Geen enkel moment valt dit mij op in het verhaal. Normaal zitten er andere woorden in de vocabulaire van onze zuiderburen. En zo is ook de opbouw van zinnen vaak iets anders. Meestal zorgt dit voor een mooie verrijking van een verhaal. Maar in het geval van Het magische pad valt mij dit helemaal niet op. En dat was ook zo in haar andere boek Tunnels.

Het magische pad mel hartman jeugdboek fantasy magie

Voor welke leeftijd is Het magische pad?

Alle leeftijden! Maar echt, verrijk jezelf ook eens als volwassene met prachtige jeugdboeken. Het magische pad is wat mij betreft leeftijdloos. Nou moet het genre je natuurlijk ook aanspreken. Al vind ik zelfs de fantasy ondergeschikt aan de emoties en gevoelens uit dit verhaal. Het is zo sterk in de menselijke verlangens verhalend verwoorden in het verhaal. De eenzaamheid, gemis en verrijking. Toch worden die laagjes alleen maar versterkt weer door het magische verhaal en de karakters. Het is gewoon perfect opgebouwd, laagje voor laagje om tot een perfecte spekkoek uit de oven te komen. Hmm en ik ben gek op spekkoek.

Zonder verder af te dwalen naar metaforen met eten, Het magische pad is geschikt voor jonge lezers vanaf 9 jaar ongeveer. Abigail zelf is waarschijnlijk 12 jaar. Het is een prachtig voorleesboek en tegelijk ook een goed zelfleesboek. Er staan enkele prachtige simpele zwart-wit illustraties in. De taal bevat wel rijke woorden en het is niet gericht op alleen zelflezen. Dus voor beginnende lezers is het misschien niet direct geschikt.

Het verhaal bevat geen geweld, geen bloed, geen gruwelijkheden. Het is wel spannend, magisch, mooi en fantasievol. Elke lezer zal Het magische pad op een andere manier bewandelen maar iedereen zal zich welkom voelen in het magische huis van Hartman. Het einde broeit nog na in mijn hoofd, ik kan het op diverse manieren interpreteren. Maar dat is de weg die ik bewandel uit dit boek. Ik ben benieuwd hoe jullie dit boek ervaren. Hartman is een auteur waarvan ik nu al haar boeken graag wil verzamelen.

Leestips passend bij Het magische pad

Specificaties Het magische pad

Auteur: Mel Hartman | Uitgever: Hamley Books | Illustraties: Designs by Lotte | September 2023 | 9789464661811 | 132 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.