De donderwolk van grote beer – een kinderboek over depressie

Wat fijn dat De donderwolk van grote beer geschreven is! Het is namelijk een laagdrempelig boek voor kinderen met een depressieve volwassene in de omgeving. Het is bijvoorbeeld goed in te zetten als één van de ouders kampt met een depressie. Zelf heb ik ook een depressie gehad, terwijl ik moeder was. De combinatie van het schuldgevoel richting je kinderen, het moeilijk onder woorden kunnen brengen van het depressieve gevoel en de onmacht die je bij je kind ziet maakt het enorm ingewikkeld. Dit boek kan daar een handje bij helpen.

De donderwolk van grote beer

De donderwolk van grote beer

Tot grote schrik van zijn huisgenoten blijkt grote beer een donderwolk te hebben. Wat moeten zijn vriendjes doen om hem te helpen?

In De donderwolk van grote beer maken we kennis met grote beer, kleine beer en Kroelie. Samen wonen ze in één huis. Op een dag wordt grote beer wakker met een donderwolk boven zijn hoofd. Zelfs appeltaart lijkt hem niet op te vrolijken. Kleine beer en Kroelie bellen de dokter. Dokter Regenboog zegt dat grote beer ziek is en door dokters beter gemaakt moet worden. Dit kunnen kleine beer en Kroelie niet doen.

Als even later Kroelie ook een wolkje ziet schrikt hij enorm. Hij zal toch niet ook ziek zijn? Gelukkig zegt dokter Regenboog dat dit geen donderwolk is, maar een regenwolk. Die ontstaat als je te lang niet kan praten over je gevoel of eigenlijk heel verdrietig bent en moet huilen. Als Kroelie getroost wordt door een andere volwassene, mevrouw Pinguïn, voelt hij zich namelijk al snel weer geen beter. Geen donderwolk dus!

Indeling van het boek

De donderwolk van grote beer is een handzaam boekje met 48 pagina’s. De illustraties in het boek zijn gemaakt door Esther van der Ham. Ze doen wat kinderlijk aan. Mijn dochter van 8 zei meteen dat het daarom zo leuk is. Ze wilde het direct gaan lezen. Er is gebruik gemaakt van veel kleur en daarmee wordt het zware onderwerp direct in een lichtere sfeer gezet, net als de inhoud van het boek ook blijkt te zijn.

Roos Hanemaaijer schreef het verhaal over grote beer. Zij, en ook Esther, zijn beide ervaringsdeskundige op het gebied van depressie en moederschap. Zelf gebruikte Roos de metafoor van de donderwolk om woorden te geven aan haar gevoelens. Dit verwerkte zij later in het boek.

Na het verhaal van De donderwolk van grote beer is er ook veel ruimte gemaakt voor de toelichting bij dit verhaal, voor volwassenen. Dit vind ik een heel sterk onderdeel van het boek. In deze toelichting staat namelijk uitgelegd waarom bepaalde keuzes rondom de depressie van grote beer zijn gemaakt in het verhaal. Daarnaast worden op een heel duidelijke, laagdrempelige wijze concrete tips gegeven aan ouders om hun kinderen te begeleiden in deze heftige tijd.

Depressie

De donderwolk van grote beer gaat over de rol van het kind

Uit mijn eigen depressie weet ik nog goed dat mijn kinderen mij wilden ontzien. Aan alle kanten zag ik hun struggles met het omgaan met mijn somberheid en het ontbreken van plezier. In De donderwolk van grote beer wordt het kind ontschuldigd. Het moeilijkste onderdeel van de depressie wat mij betreft. Kinderen kunnen er niets aan doen dat hun ouder depressief raakt en daarnaast kunnen zij het ook niet oplossen. Daar zijn artsen voor.

In de toelichting staat bijvoorbeeld als tip gegeven dat je het kind erkend in zijn gevoel, en ook hoe je dat doet. Daarnaast tips als het geven van korte opdrachten ter afleiding en dat kinderen nooit de rol van troostende partij mag hebben. Ook niet om broertjes en zusjes te troosten of de andere ouder. In het verhaal wordt Mevrouw Pinguïn ingevlogen om die rol over te nemen van de kinderen, heel sterk deze metafoor.

Een andere tip is het geven van uitleg. Maar dit wel in beperkte mate. Dit wordt direct toegepast in het verhaal. Verwacht in De donderwolk van grote beer dan ook geen uitgebreide uitleg over depressie. Dit is nadrukkelijk niet de bedoeling van de auteur en illustrator. Het perspectief van het kind en de rol van het kind staan centraal, niet de ziekte zelf. Dit vind ik sterk, omdat het de mogelijkheid geeft verschillende gradaties van depressie zelf in te vullen als ouder. Een ding sprak mij minder aan. Grote beer wordt direct opgenomen nadat Dokter Regenboog is langs geweest. Dit is natuurlijk lang niet in alle gevallen zo en kan wellicht juist een negatief perspectief geven voor het kind.

Roos Hanemaaijer

Stichting KernKracht

Roos Hanemaaijer en Esther van der Ham schenken één euro per verkocht exemplaar van De donderwolk van grote beer aan een goed doel. Dit doel is Stichting KernKracht. KernKracht is een belangenorganisatie ter bevordering van psychische, sociale en maatschappelijke gezondheid. Hieruit blijk ook weer dat de auteur en illustrator het boek vanuit een maatschappelijk perspectief hebben gemaakt. Ze willen graag iets bijdragen aan meer herkenbaarheid voor ouders in deze situatie en kinderen een steuntje in hun rug geven.

Specificaties De donderwolk van grote beer

Auteur: Roos Hanemeijer | Illustrator: Esther van der Ham | Uitgever: Droomvallei | mei 2023 | 48 pagina’s | 9789493314061 | hardcover | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.