Ode aan de verwondering van de reeks Karakters

Ode aan de verwondering is, zoals de ondertitel al aangeeft, een mooi boekje in zakformaat. Onderdeel van de serie Karakters van Uitgeverij Lannoo. Zoek je nog iets voor een cadeau? Dan is dit iets wat veel mensen aan zal spreken. Het zijn korte teksten die gaan over verwondering. Kinderen zijn vaak verwonderd. Ergens op weg naar volwassenheid verliezen we meestal die onbevangenheid. En dat is jammer. Kortom, dit boekje zwengelt de wens tot verwondering weer aan. Een handzaam boekje, bijvoorbeeld voor in de trein of te lezen als je ergens moet wachten.

ode aan de verwondering dubbel

Verwondering is vooral nieuwsgierig blijven

Het klopt wat Caroline Pauwels in Ode aan de verwondering stelt. Ergens in de loop der tijd ben ik namelijk gaan haasten en doelgericht te werk gegaan. Totdat de kinderen erbij kwamen. Ieder bloemetje, iedere steen moest bekeken worden. O, mama kijk daar! En ook al kon ik deze manier van tijd verdrijven niet altijd waarderen. Ik heb geleerd om weer om mij heen te kijken. Op de Kunstakademie werd ik er al voor gewaarschuwd. Elles, als jij zo doelgericht te werk gaat, mis je de dingen die je krijgt aangereikt. Het duurde jaren voordat ik dat advies eindelijk ging opvolgen. En er ging een wereld voor mij open. Soms ligt wat je zoekt voor je neus.

Een ode brengen aan verwondering is te leren

In Ode aan de Verwondering houdt Caroline Pauwels een pleidooi om vooral nieuwsgierig te blijven. Dat is ook wat mij drijft om vooral te luisteren naar andere mensen. Nieuwsgierig te blijven naar wat ze te vertellen hebben. En niet te denken dat ik het allemaal al weet of voor hen een analyse ga maken. Ode aan de Verwondering is een dun boekje waarbij in 13 teksten deze ode wordt verwoord. Het meest aansprekend zijn voor mij de teksten over Rothko, want uiteraard gaat het ook over kunst. En weet jij het verschil tussen Chronos en Kairos? Beide woorden betekenen tijd. Het ene woord geeft meer een duiding van de klok en Kairos is meer gericht op het juiste moment. En je blijven verwonderen kan je leren. De teksten worden ondersteund door illustraties van Gerda Dendooven.

Caroline Pauwels

Caroline Pauwels is hoogleraar communicatiewetenschappen en rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ze schreef dit boekje voor de reeks Karakters als gastcurator van Theater een Zee en Studium Generale. Theater aan Zee is een theater- en muziekfestival in Oostende (B). Het boekje Ode aan de Verwondering werd dit jaar opnieuw uitgebracht in hardcover. Dit jaar kreeg ze van de Vlaamse Regering een Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap.

Specificaties Ode aan de verwondering

Uitgever: Lannoo | Auteur: Caroline Pauwels | illustraties : Gerda Dendooven | 9789401463874 | 2019 | 83 pagina’s| Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of hier.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.