The happy brain: wil je gelukkig zijn? lees dan dit boek!

The happy brain is een vrolijk boek van neurowetenschapper Dean Burnett (uit Wales). Naast neurowetenschapper is hij ook stand-upcomedian, en dat levert een grappig boek op naar geluk. In The happy brain kijkt Burnett naar de werking van het brein, om antwoord te geven op de vragen: Wat is geluk en hoe ontstaat het? Hij kijkt daarbij naar thema’s als thuis zijn, werk en liefde: levert dat daadwerkelijk geluk op en hoe werkt dat dan in je brein? Interessante inzichten van een wetenschapper die met humor lastige neurologische processen begrijpelijk maakt.

the happy brain

Thuis in je happy brain

In zijn zoektocht naar een onderwerp voor zijn tweede boek, stuit Burnett op het onderwerp geluk. Daar is natuurlijk al veel over geschreven, maar in The happy brain hij wil het fundamenteel aanpakken. Hoe werkt geluk nu precies in je brein? En als je dat weet: kun je dan ook een soort gegarandeerde manier voor geluk ontwikkelen. Een soort ‘one size fits all’ of een geluksformule. De one size fits all haalt hij gelijk onderuit: geluk is subjectief: je weet alleen wat werkt voor jezelf, wanneer je je gelukkig voelt.

Via de chemische werking in je brein vol neurotransmitters, hormonen en darmbacteriën, gaat hij op zoek naar de waarde van een huis hebben. Of je ergens thuis voelen, wat niet hetzelfde is als een huis hebben. Een betrouwbare, stressvrije plek, kan inderdaad bijdragen aan ons geluk. Of andersom een gevoel van ongeluk. Hij benoemt daarin ook nog hoeveel ruimte je nodig hebt om te lezen, daar zit blijkbaar een soort wetmatigheid in. Terwijl je in letterlijke zin best in een kleinere ruimte kan leven. Interessant!

Nog meer geluk

Een ander onderwerp in The happy brain waar Burnett zijn neurologische blik op werpt in The happy brain is werk. Gezien alle burn-outs, en bore-outs trouwens, is werk wel een bron van (on)geluk. Dat is ook vanuit de hersens te verklaren. Burnett verklaart dat het brein er niet van houdt energie te steken in iets zonder dat er een duidelijk voordeel is. En als je brein besluit dat je ergens niet van houdt, krijg je gelijk negatieve gevoelens als je datgene toch moet doen. Of diegene toch steeds tegenkomt. Die ene collega bijvoorbeeld.

Dit hoofdstuk eindigt trouwens met een interessante ontdekking. Juist de nadruk op dat werk geweldig moet zijn, dat je je daarin gelukkig zou moeten voelen, levert ongeluk op. Geluk is complex en een niet mega fantastische baan (je passie of roeping) zoals nu wel regelmatig in zelfhulpboeken staat bijvoorbeeld, staat dat geluksgevoel soms ook in de weg. Burnett denkt dat een leven/werk balans vooral van belang is. Dus niet alles geweldig, maar in balans.

Liefde en anderen

Het boek staat vol feitjes, inzichten en ook onderwerpen waar je even wat langer over moet nadenken om te zien wat het voor jezelf betekent. Zonder dat het echt een zelfhulpboek is. Burnett gaat in The happy brain ook nog in op de liefde en hoe je je verhoudt tot anderen. En bijvoorbeeld over het belang van lachen. En hij eindigt met het ouder worden, welk effect dat heeft op je brein en daarmee ook op je gevoel van geluk.

Het nawoord vond ik ook weer mooi. Over allerlei onderwerpen waar je ook nog op onderzoek kan gaan. Sport, seksualiteit, het verschil tussen verschillende landen. Maar hij eindigt met dat, waarschijnlijk ongeacht het onderwerp, er geen geheim recept zal zijn voor geluk. Geluk is complex doordat allerlei factoren meespelen, die weer veranderlijk zijn. Maar zijn conclusie is ook dat als hij 1 factor moet kiezen die de mate van geluk erg bepaald, dan zijn dat ‘andere’ mensen, de mensen om ons heen. Met wie je je huis deelt, of je werk bijvoorbeeld. Sociale wezens zijn we dus in hart en brein.

Specificaties The Happy Brain

Auteur: Dean Burnett | Uitgever: Rainbow | Vertaald door Cornelis van Ginneken | December 2021 | 9789041714374 | 364 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.