Dát bedoel ik, zei de zalm – een bijzonder filosofisch pareltje

Alles op aarde hangt met elkaar samen. Alles heeft betekenis en waarde. Hierover heeft Joke van Leeuwen een filosofisch jeugdboek geschreven, ter ere van de Maand van de Filosofie in april. Het thema dit jaar is weerloos en waardevol. Dát bedoel ik, zei de zalm past mooi in dit thema. Een kinderboek voor alle leeftijden, om je aan het denken te zetten. Van een pluisje naar een zandkorrel en van de zalm naar de meeuw. Een bijzonder doorgeefverhaal vol ontmoetingen!

Dat bedoel ik zei de zalm

Maand van de filosofie

April is de Maand van de filosofie, een maand waarin allerlei programma’s, festivals en lezingen worden georganiseerd. Ook verschijnt er een kinderboek over filosofie, en dit jaar is dat het boek Dát bedoel ik, zei de zalm, geschreven door Joke van Leeuwen. Zij heeft een uitgebreid oeuvre van romans, gedichten en kinderboeken. Ook is ze tekenaar en performer. Voor haar oeuvre ontving zij de Theo Thijssenprijs, Gouden Ganzenveer en de Constantijn Huygens-prijs. Kijk onderin voor een aantal van onze reviews van haar mooie boeken.

In dit bijzondere doorgeefverhaal schrijft Joke van Leeuwen over allerlei ontmoetingen in de natuur. Bijvoorbeeld over het pluisje in de wind. Over de zalm en de zandkorrel. Er ontstaat steeds een onwaarschijnlijk gesprekje tussen de twee personages. En alles heeft een eigen beleving en zelfs een eigen mening. Zoals het autootje en de straattegel die elkaar toevallig ontmoeten. Steeds een kort hoofdstukje, en het maakt je nieuwsgierig naar de volgende ontmoeting! En dan gaat het vooral over wat belangrijk is, of juist onbelangrijk. De mens komt er in de gesprekjes niet zo goed vanaf, want echt goed zorgen voor de natuur doen we eigenlijk niet. Bijvoorbeeld als de zalm het heeft over respect, en over hoe de mens daar duidelijk een gebrek aan heeft.

Oké, we weten echt wel dat we opgegeten kunnen worden, door wolven en zelfs door beren. En dus ook door die tweebenigen. Maar die kunnen dat toch wel met een beetje respéct doen? Ze zouden tenminste kunnen zeggen: “Dank je wel, zalm, dat ik je op mag eten, dat je je leven voor ons geeft, maar zolang je nog niet wordt opgegeten mag je je zalmenleven leiden zonder pijn en ellende.” Dát bedoel ik. Begrijp je hoe je dán…”

Dát bedoel ik, zei de zalm – over de wereld om ons heen

Een filosofisch boek laat je als lezer nadenken over de wereld om ons heen. En dat is natuurlijk ook een mooie insteek voor kinderen. Eigenlijk hebben kinderen van nature al een beetje een filosofische benadering van de wereld. Ze stellen immers vaak vragen over wat, hoe en waarom dingen zijn zoals ze zijn. En ze kunnen ook vaak verrassende verbanden leggen. Zo gaat het ook in dit boek. En zo leren we over wat eigenlijk belangrijk is in het leven. De zalm probeert dat ook mooi uit te leggen in gesprek met de beker. Bijvoorbeeld waarom mensen zo prestatiegericht zijn.

Als iederéén beter is dan iemand anders, dan is iedereen even góéd. Ja toch, niet dan.

Zo leren we bij iedere ontmoeting weer iets nieuws, in begrijpelijke en tegelijk diepzinnige taal. Bijvoorbeeld dat een zandkorrel ogenschijnlijk niet veel voorstelt omdat ze allemaal hetzelfde zijn. Maar dat elke zandkorrel toch uniek is. Aandachtig kijken naar de wereld om je heen, dat is een mooie en wijze les. Waarom vinden we iets mooi of lelijk? Is eigenlijk niet alles waardevol om ons heen? Zelfs de straattegel en een liniaal.

de denker
De zandkorrel en de denker

In Dát bedoel ik, zei de zalm worden kleine ontmoetingen vertaald naar wijze lessen. Het is een mooi boek om te lezen samen met kinderen, vanaf ongeveer 7 jaar kan dat al. De kleine illustraties, van de hand van Joke van Leeuwen zelf, geven het verhaal een mooie extra laag en vergroten het voorstellingsvermogen van kinderen. Een verrassend boek dus voor alle filosofische jonge denkers die van alles willen weten en graag vragen stellen!

Meer informatie

  • Kijk voor allerlei activiteiten op de website van de Maand van de filosofie.
  • Op de website Naarschoolmetquerido staan vragen over het thema weerloos en waardevol. Leuk om met de klas mee aan de slag te gaan!
  • Bekijk hier ook onze andere reviews van boeken van Joke van Leeuwen:
strand

Specificaties Dát bedoel ik, zei de zalm

Tekst en illustraties: Joke van Leeuwen | Vormgeving: Joke van Leeuwen en Nancy Koot | Uitgeverij: Querido | 9789045128450 | maart 2023 | 104 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

7 reacties

  1. Ik ben heel nieuwsgierig naar dit boek. Ik ben benieuwd hoe ik het in zou kunnen zetten in mijn middenbouwgroep. Thuis ook nog 4 kids die dit boek wel graag willen lezen.

  2. Alleen al om de mooie illustraties wil ik dit boek graag winnen, het is een mooi boek om mijn dochter mee te verrassen.

  3. Joke van Leeuwen en filosofie lijkt me een hele mooie combinatie. Ik ben heel benieuwd naar dit boek en zou het graag inzetten in mijn lessen.

  4. Wat een prachtig boek! Ik zou het heel graag gebruiken voor mijn lessen in groep 5. Ik zie nu al mooie aanknopingspunten voor lessen op sociaal-emotioneel gebied, op taalkundig gebied en “gewoon” bij lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.