De familietrofee, een debuutroman van Björn Joos

Hoe is jouw online identiteit? Ben je wel eens in de verleiding gekomen om jezelf beter en mooier te maken online? Misschien zelfs helemaal anders? Of ben jij meer een persoon wat heel eerlijk alles deelt zoals het is? Het kan en gebeurd allemaal. We zijn ook maar mensen die niet meer alleen maar struggelen met de dagelijkse beslommeringen, nee ook online staan we regelmatig voor keuzes en ethische en morele beslissingen. De familietrofee is de debuutroman van Björn Joos. Het is een tragikomisch verhaal over online identiteiten, de digitale verleidingen en het moment dat grenzen zoek zijn.

De familietrofee Björn Joos uitgeverij manteau voorkant cover boek met kader roman

De familietrofee samenvatting

Een tragikomisch verhaal over online identiteiten, de verleidingen van een dubbelleven en de chaos die ontstaat wanneer de grens tussen online en realiteit vervaagt. Zolang David zich kan herinneren, hebben anderen beslissingen in zijn plaats genomen. Nu zijn carrière muurvast zit en zijn huwelijk met nachtverpleegster Melanie onder druk staat, zoekt hij steeds vaker verstrooiing in Mundis. Dit is een hyperrealistische videogame. Daar profileert hij zich als de man die hij altijd had willen zijn. Hij wordt verliefd op Lauren, een alleenstaande moeder, en gaat in zee met Charles, een flamboyante ondernemer. Naarmate David in Mundis opbloeit, neemt hij ook in realiteit de touwtjes in handen. Met verregaande gevolgen.

Auteur Björn Joos werkte jarenlang op internationaal niveau in de videogame industrie. vervolgens was hij medeoprichter van Prophets, een van de meest onderscheiden digitale communicatiebureaus. Daarnaast volgde hij steeds zijn passie voor theater en literatuur. De familietrofee is zijn debuutroman.

Literaire roman

Uitgeverij Manteau weet mij de laatste tijd aangenaam te verrassen met hun boeken. Zo ook dit debuut van Björn Joos. Wat een lekkere toegankelijke schrijfwijze heeft hij. Met daarnaast vele elementen uit het leven gegrepen die ik herken. Dat in combinatie met authentieke karakters en een boeiend verhaal, dan heb je De familietrofee in een notendop! Wat ik zo onwijs fijn vindt aan goede literaire romans, is de eigenheid en ontwikkeling van karakters. Een eigenheid die roert of schuurt, maar nooit onberoerd laat. En ook niet cliché of voorspelbaar is. Ieder mens is een variant van (ab)normaal en dat wordt in zulke boeken vaak heerlijk gevangen.

Het hoofdkarakter van De familietrofee, David, schuurt lekker. Hij is hartstikke neurotisch, leeft een verstikkend leven en staat op het punt om een weg in te slaan die ver in een grijs gebied ligt. In het begin heb ik met hem te doen, alles wordt maar door anderen bepaald in zijn leven. Misschien dat hij daarom een vorm van controle probeert te krijgen door zijn neurotische uitspattingen waar hij geen strobreed van afwijkt.

Dan volgt een periode van irritatie (Melanie I feel you met de gaatjes in het rolluik) om vervolgens een zorgelijk gevoel te krijgen. Want hoezeer ik hem ook zijn vrijheid en uitspatting gun… you know shit is about to hit the fan. Als je namelijk opeens proeft van een bepaald soort vrijheid, dan vormt er een onverzadigbare honger. Die eerst aftastend en dan gulzig gevoed moet worden. Om vervolgens vaak als toetje keihard op je bek te gaan. En dat moment voel ik al van mijlenver aankomen in De familietrofee.

titelblad bjorn joos uitgeverij manteau debuut roman boek hoofdstuk

Online identiteit

In mijn huis volgen we de nieuwste ontwikkelingen op VR-gebied. Dit omdat we het boeiend vinden maar ook omdat mijn partner dit voor zijn werk doet. In De familietrofee is een grote rol weggelegd voor de VR-wereld van Mundis. De eerste keer dat ik een VR-bril op kreeg konden mijn hersens alles maar moeilijk verwerken. Een ritje in een achtbaan kon ik niet aan, en die zombie-horrorgame was een heel slecht idee. Nee ik voelde me thuis in een bepaalde game met lightsabers en op de maat blokken kapot slaan. Echt chatten heb ik daar niet gedaan. Maar uiteraard wel gewoon online. Ik ben nog van generatie opgroeien zonder mobiel en social media en heb het begin van ICQ & Hyves meegemaakt. Daarnaast heb ik bij een datingbureau gewerkt en was ik een tijd vrijgezel toen de echte opmars kwam van de digitale wereld.

Ook ik heb mijn nodige ervaring dus gehad. Beide kanten op. Ik ben wel iemand die trouw een profiel maakt, maar wel een goede foto kiest. Maar soms was ik nieuwsgierig naar hoe je anders kan zijn op internet. Ik kwam online mensen tegen met dezelfde keuzes en afwegingen. Zo had je een leuke klik met iemand, die bleek een fake foto te hebben. En hoe hard je ook wil geloven dat uiterlijk er niet toe doet als je een klik hebt. Het is toch een “ding”, want je bent immers gehecht geraakt aan een bepaald beeld van iemand. Om die reden ben ik de trouwe weg ingeslagen en heb zelfs mijn huidige partner daardoor ontmoet online waarmee ik alweer vele jaren samen ben. David kiest voor de middenweg in De familietrofee, en dat is niet zonder reden.

Muziek uit het boek: Singin’ in the Rain – Gene Kelly

Grenzen vervagen

David is namelijk in het bezit van de familietrofee… dat is een zeer grote en opvallende neus. En toen hij de keuze kreeg bij het aanmaken van zijn avatar of hij die afwijkende waarden wilde aanpassen… ging hij ervoor. Zeker als je zo uhm met je neus op de feiten wordt gedrukt. Dat is wat de online wereld doet. Selfies en analyses vliegen je om de oren en vaak begint het aanmaken van een profiel in een opwelling. Zo ook bij David. Zijn relatie zit in een sleur, ze kunnen geen kinderen krijgen en daarbij zijn ze naar een dorp verhuist bij haar ouders in de buurt. Een dorp waar hij zich niet thuis voelt. En dan werkt hij ook nog bij zijn schoonvader met de belofte van overname van de zaak, maar wie heeft die belofte eigenlijk gedaan?

Zijn online leven is altijd al een vlucht geweest uit het neurotische echte leven. En door de intensiteit van de VR-wereld duikt hij steeds dieper in zijn online identiteit. Hij wordt verliefd, wijkt af van al zijn gewoontes en gaat grenzen over waarvan hij niet dacht die ooit nog te zullen overschrijden. Wij mogen dit als lezer volgen. Heerlijk wat mij betreft. Naast David lees je soms mee vanuit het oogpunt van zijn vrouw Melanie, maar ook van zijn online vrouw Lauren. Dan is er nog een rol weggelegd voor zijn schoonfamilie, een nieuwe zakenpartner Steve en de beste vriendin van Melanie, Francesca. Ik vind dat er een aangename afwisseling zit tussen de karakters, die diversiteit en gelaagdheid aan het verhaal van De familietrofee geven.

Muziek uit het boek: Bach Matthew Passion Chorale Settings – O Haupt voll Blut und Wunden

Debuutroman

De familietrofee is een debuut van Björn Joos, en ik ben zeer benieuwd naar meer! Zijn kennis van de videogameindustrie is zeer sprekend en een leuke toevoeging aan dit verhaal. Het is een hedendaagse roman met diverse realistische on- en offline struggles. Een kinderwens die niet vervuld kan worden, keuzes maken waar je niet achter staat, jezelf verliezen en jezelf weer vinden. De titel komt op diverse manieren terug. Uiteraard refereert het naar David zijn erfgoed vanuit zijn familie, zijn bijzondere neus. Maar ook zijn schoonfamilie en de band daarmee komt uitgebreid aan bod. Verwachtingen die niet voldaan kunnen worden, de status van die trofee niet kunnen bereiken. En misschien ook niet meer willen bereiken.

Het verhaal leest snel en is toegankelijk. Er zit een aangename karakterontwikkeling in die ook zorgt voor spanning in het verhaal. Het einde vind ik echt grandioos, zeker in contrast met het begin. Het is wat ik eerder zei… allemaal komen we op een punt dat we onszelf verliezen in het leven en de wegen die we dan bewandelen. De sprong die daarna volgt is voor mij wat groot, alhoewel ik ook niet per se zit te wachten op nog 100 pagina’s ellende. Maar misschien nog een creatief stukje schrijven waarin de hoofdkarakters een uitstapje maken naar een andere digitale plek en kort terugblikken? Het is geen gemis en ik waardeer de sprong en deze geeft alle antwoorden. Maar dat is het enige kritische stukje waar ik tegenaan liep.

De familietrofee is een toffe debuutroman met een prachtige cover die echt heel goed passend is, en ik hou zeker toekomstig werk in de gaten!

titelblad bjorn joos uitgeverij manteau debuut roman boek de familietrofee

Boekentips passend bij de familietrofee

Specificaties De familietrofee

Auteur: Björn Joos | Uitgever: Manteau | Februari 2024 | 9789022340745 | 304 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Manteau of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.