Flamingo Fien lust geen roze, prentenboek over kleur en smaak

Mijn jongste dochter heeft als favoriet dier een flamingo en haar favoriete kleur is roze. Mijn oudste dochter is helemaal gek van de kleur blauw en lekker eten. Al van kleins af aan leren kinderen zich uit te spreken over wat hun “favoriet” is. En wat niet. Filterloos delen onze jonge medemensjes hun mening zonder deze mooier in te pakken. Flamingo Fien lust geen roze is qua cover al een match made in heaven in ons huis. Een flamingo in blauwe en roze, met als hoofdthema proeven en kleuren. We zijn benieuwd waarom Fien niet van roze houdt!

Flamingo Fien lust geen roze prentenboek op rijm kleuren smaken clavis marlien crooijmans proeven eten jezelf zijn boek voorkant cover kader

Flamingo Fien lust geen roze samenvatting

Alle flamingo’s die Fien kent zijn roze. Dat is omdat ze elke dag roze garnalen eten. Fien wil ook wel zo’n mooie kleur krijgen, maar er is één klein probleempje … Fien lust helemaal geen garnalen. Dus gaat ze op zoek naar andere dingen die haar veren een mooi roze kleurtje geven. Zou dat werken?

Flamingo Fien lust geen roze is een herkenbaar verhaal over een kleine flamingo die kleuren en nieuwe smaken ontdekt. Voor kieskeurige eters vanaf 4 jaar. En dit kleurrijke prentenboek is op rijm geschreven!

Kleuren, smaken en jezelf zijn

Flamingo Fien lust geen roze is al vanaf de cover geliefd, en die liefde blijft ook door het verhaal heen. Wat een heerlijk voorleesboek is dit. En ook nog op rijm. Dat vind ik altijd zo lekker voorlezen, en mijn dochters houden er ook van. Het is niet per se een simpele rijm met korte zinnen, soms worden zinnen opgebroken door de opmaak. Maar na een keer lezen heb je de flow wel goed te pakken. De woordkeuzes zijn verder begrijpelijk voor jonge kinderen. Hier en daar zit een mooi rijk en nieuw woord, maar in het algemeen is het echt voor 4 jarige kids prima op niveau.

De thema’s in Flamingo Fien lust geen roze zijn echt tof. Allereerst gaat het over kleuren. Alle kleuren van de regenboog komen voorbij en zijn gekoppeld aan eten. Dat is meteen een mooi bruggetje naar voeding en smaken. Kinderen moeten vaak 10 keer iets proeven willen ze de smaak lekker gaan vinden. En het ene kind eet makkelijker dan een ander kind. Maar proeven hoort er voor iedereen bij. De een met de nodige achterdocht en afkeer, de ander met veel smaak en plezier. En dan is er nog het thema jezelf zijn en jezelf ontdekken. Want door proeven leer jij je eigen smaak en voorkeuren. En ook kleuren leren je iets over jezelf. Al die mooie thema’s zitten heerlijk verweven in een leuk en vrolijk verhaal op rijm.

Flamingo Fien lust geen roze prentenboek op rijm kleuren smaken clavis marlien crooijmans proeven eten jezelf zijn boek voorkant cover kader

Illustraties

De illustraties in Flamingo Fien lust geen roze zijn net zo leuk als het verhaal. Het kleurenpalet van roze en blauw voert de boventoon. Dit wordt aangevuld met andere kleuren, maar die vallen wel in het zelfde rustige palet. Ik, en ook mijn dochters, vinden het een fijne uitstraling hebben. Daarbij zijn de illustraties natuurtrouw en dan wat liever, ronder en zachter gemaakt. Er zit humor in en veel leuke details hier en daar om te ontdekken zoals de krab.

Flamingo Fien lust geen roze is echt een fijn en warm boek met een positief verhaal en een fijne boodschap. Diverse thema’s worden leuk rijmend verteld en ik denk dat dit heel herkenbaar is voor veel kinderen. Één nadeel… mijn oudste dochter en ik krijgen onwijs veel trek in garnalen en die lekkere Hollandsche zijn momenteel niet te betalen! En mijn jongste wil weer een garnaal proeven door dit verhaal. Wat ons betreft een aanrader dus.

Ook doorzettingsvermogen pik ik op als thema. Zowel voor Fien, doorzetten in haar ontdekking. En doorzettingsvermogen voor al die ouders die blijven volhouden met smaken aanbieden :). Hou vol! Maak er geen strijd van, maar blijf proeven.

boek prentenboek op rijm kleuren smaken clavis marlien crooijmans proeven eten jezelf zijn boek voorkant cover kader

Bijpassende boekentips

Dit keer boekentips die aansluiten bij het thema vogels! Dit thema heb ik nog niet echt besproken in mijn recensie van Flamingo Fien lust geen roze. Zoek je een ander thema? Dan kan je gewoon daarop zoeken binnen onze website.

Specificaties Flamingo Fien lust geen roze

Auteur & illustraties: Marlien Crooijmans | Uitgever: Clavis | Maart 2024 | 32 pagina’s | 9789044853483 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.