Leiderschap De ongemakkelijke waarheid – een interactief boek

Na een paar weken zomervakantie ga ik weer aan de slag. Voor mij hoort het lezen van vakliteratuur onlosmakelijk bij het werken als schoolleider. Leiderschap – De ongemakkelijke waarheid lag op mijn leesstapel en daar begin ik dan ook meteen aan. Ik heb weer zin om mij te verdiepen in mijn eigen leiderschap en te leren van andere leidinggevenden. Dat is precies wat dit boek doet, dus dat sluit goed aan. Leidinggeven is voor mij een leven lang leren, dus vakliteratuur lees ik heel graag!

Leiderschap De ongemakkelijke waarheid

Leiderschap – De ongemakkelijke waarheid

Over Leiderschap – De ongemakkelijke waarheid staat op de achterflap:

Leiderschap is zo oud als er levende wezens zijn op deze planeet. Over leiderschap zijn al heel wat theorieën bedacht en geschreven. De ene al meer gestaafd door onderzoek dan de andere. Het is een populair onderwerp in tal van bedrijfsgerichte opleidingen, binnen en buiten academische muren. De redenen daarvoor liggen voor de hand. Natuurlijke, goede leiders zijn eerder uitzondering dan regel en aan slecht leiderschap kleeft vaak een aanzienlijke financiële en menselijke kost.

In Leiderschap – De ongemakkelijke waarheid kijkt Gerrit Sarens op een andere manier naar leiderschap dan we gewoon zijn. Hij werpt een ongefilterde en ongezouten blik achter de schermen van de bedrijven waar hij met zijn mentoringbedrijf Ambits leiders heeft begeleid en aan het werk gezien.

De trajecten getuigen van een harde en confronterende realiteit die leiders ongemakkelijk doet schuiven op hun stoel en zelfs rebelleren. Sarens ontwaarde vijf valkuilen waarin leiders onbewust trappen bij het aansturen van een organisatie of het bedrijf en het coachen van een team. Hij kaart de oorzaken aan achter die leiderspijnen en gaat daarbij tot op het bot. Dankzij zijn inzichten kunnen leiders (h)erkennen waarom hun leiderschap niet loopt zoals verwacht. Daarnaast helpen ze wie leiders moet aanstellen bij het vermijden van foute keuzes.

Indeling van het boek

Leiderschap – De ongemakkelijke waarheid is opgebouwd uit vijf hoofdstukken.

In hoofdstuk 1 wordt ingegaan op waarom het belangrijk is om te werken aan leiderschapsvaardigheden. Hier worden eerste signalen besproken waarop je zelf en de bestuurlijke laag van een organisatie kunnen zien dat er iets schort aan het leiderschap. Het gaat hierbij vooral om het bewustzijn.

Vervolgens worden in het volgende hoofdstuk van Leiderschap – De ongemakkelijke waarheid vijf valkuilen genoemd waar veel leidinggevenden in trappen. Ook de bijbehorende symptomen zijn uitgewerkt per valkuil. In het derde hoofdstuk beschrijft Sarens wat de impact is van slecht leiderschap. Financieel en op menselijk niveau.

In hoofdstuk 4 duikt Sarens onder de waterlijn. Het gaat hierbij om de oorzaken van slecht leiderschap. Dit gaat over het recente en het verre verleden van de persoon. Vervolgens wordt in hoofdstuk 5 gekeken naar hoe je kunt vermijden dat de verkeerde mensen op leiderschapsposities terechtkomen.

Leiderschap – De ongemakkelijke waarheid bevat waarschuwingen

Meerdere keren lees ik in Leiderschap – De ongemakkelijke waarheid dat op een botte, schurende manier ingegaan wordt op leiderschap. Heel eerlijk gezegd vind ik dat nog wel meevallen. Ik ben gewend om heel diep te reflecteren, heb verscheidene trajecten bij coaches en ook therapeuten doorlopen en kom uit Nederland. Ik kan mij voorstellen dat die drie dingen helpen bij het minder heftig ervaren van het boek. Dat laatste benoem ik een beetje vanuit de grap, maar wellicht zijn we in Nederland meer gewend aan een rechttoe rechtaan manier van confronteren. Ik heb mij in ieder geval niet ongemakkelijk gevoeld bij dit boek.

Wel heeft het mij aan het denken gezet, dus het is niet zo dat er niets is gebeurd bij mij. Sommige dingen weet je wel, of ben je je soms van bewust, maar worden nog weer even aangescherpt bij het lezen erop. Dit is precies wat er bij mij ontstaat als ik Leiderschap – De ongemakkelijke waarheid lees. Zo weet ik van mijzelf dat ik mij enorm kan verliezen in de waan van de dag. Dat hier een heel hoofdstuk met nuttige tips aan gewijd is vind ik dan ook erg fijn. Ook de delen over ego, eerlijk kijken naar jezelf over waar je je ‘applaus’ vandaan haalt, het verschil tussen expert en manager, vind ik absoluut interessant en heb ik dieper gespiegeld aan mijzelf.

Leiderschap De ongemakkelijke waarheid

Doeboek

Gerrit Sarens noemt Leiderschap – De ongemakkelijke waarheid een doeboek. Dat is het absoluut. Na elk hoofdstuk heb je de mogelijkheid om een reflectie in te vullen en hier specifieke acties aan te koppelen. Mooi is dat je dit zelfs digitaal kunt doen op de website van Sarens, waarbij hij ook reactie zal geven na de deadline die je je voor jezelf stelt. Of dit met een commerciële insteek is, om je wellicht als coachee te binden, weet ik oprecht niet. Ik heb dit niet uitgeprobeerd. Wel zie ik op de website van Sarens dat het invullen van het actieplan zeer gemakkelijk gaat.

Naast de reflectievragen en het actieplan zijn er tussentijds testjes om jezelf scherp te stellen. Even krijg ik een hoog ‘Tina-testjes’ kriebelgevoel, met name door de puntentelling en de daarbij behorende uitleg. Toch is het heel goed om de testjes te maken en jezelf een spiegel voor te houden. Dit is absoluut wat dit boek doet. Hierbij is integriteit en eerlijkheid naar jezelf heel erg belangrijk. Mijn ervaring met dit boek is nu dat de uitleg passend is bij wat je invult en dat het zeker spiegelt.

Prettig leesbaar

Zelf heb ik wat moeite met het hoofdstuk over je eigen verleden in combinatie met het aannemen van leiders. Ik ben mij absoluut bewust van de impact van je jeugd en eerdere leiders op je werk als leidinggevende. Toch vind ik het wat ver gaan om hier naar te vragen in een sollicitatiegesprek. Sarens nuanceert dit zelf ook al iets door aan te geven dat je goed moet nadenken hoe je dit doet en op welke wijze je aanvliegt. Ik begrijp zijn standpunt en deel ik zijn mening over de risico inventarisatie die je daarin doet, toch vind ik het niet op zijn plek in het aannameproces. Wel kan het een onderwerp zijn, met nadruk op kan, tijdens loopbaanbegeleiding of coaching.

Leiderschap – De ongemakkelijke waarheid is een prettig leesbaar boek. Dit komt door de inhoud, die goed gedoseerd en ingedeeld is, maar ook door de vormgeving. De quotes tussendoor spreken mij meestal aan en het kleurgebruik is eenduidig en zorgt daarmee ook voor structuur. De voorbeelden die genoemd worden zijn uit verschillende bedrijfstakken, dit maakt het goed bruikbaar voor alle sectoren.

Wil je meer lezen over leiderschap? Kijk dan ook eens hier:

Specificaties Leiderschap – De ongemakkelijke waarheid

Auteur: Gerrit Sarens | Uitgever: Pelckmans | mei 2023 | 200 pagina’s | 9789463373623 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.