Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes, een verzameling van 7 verhalen

Wie is de held in dit sprookjesboek? Met een titel als “Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes”, is dat wel duidelijk! Zeven bekende en minder bekende sprookjes worden opnieuw verteld door Julia Bruce. Elk verhaal wordt door een ander geïllustreerd en de vertaling is in handen van Imme Dros. Ik heb zin in dit sprookjesboek! Er was eens…

Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes

Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes

Traditiegetrouw zijn de mannen of jongens degenen die de schurk te slim af zijn. Maar passen karaktereigenschappen als verstand, moed en kracht niet ook bij vrouwen? Mogen zij niet ook eens de held van het verhaal zijn? In dit avontuurlijke sprookjesboek, met kleurenillustraties, vind je bekende en minder bekende sprookjes van over de hele wereld. Met één ding gemeen: girl power saves the world! De verhalen van Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes: Grietje en Hans van de Gebroeders Grimm, Tamasha en de trol uit Zanzibar, Tokoyo en de zeeslang uit Japan, Chandra en de olifanten uit India, Zeemeisje en de gouden sleutel uit China, en De sneeuwkoningin van Andersen.

‘Ik ben niet bang voor stormen, want ze leren mij hoe ik mijn schip moet besturen.’

~ Louisa May Alcott

Verwachtingen

Ik weet niet precies waar het is misgegaan.. Maar ik had andere verwachtingen voordat ik aan dit boek begon. Ik dacht dat bekende (en minder bekende) sprookjes opnieuw verteld zouden worden met daarin de rol van een vrouw/meisje prominenter aanwezig. Ik zag de titel “Grietje en Hans” (wisseling van volgorde van namen) en dat versterkte dit gevoel. Totdat ik wat meer ging nadenken.. Grietje is immers al de held van het sprookje, waarom en vooral hoe is dit opnieuw verteld in Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes?

Maar dit boek is dus een verzamelwerk van al bestaande sprookjes waarin de hoofdrol is weggelegd voor stoere meiden. Ze zijn wel opnieuw verteld en de rol van het meisje is nog iets meer benadrukt. Maar er zijn geen grote plottwists of nieuwe wendingen voor zover mijn sprookjeskennis gaat. Het voorwoord begint over hulpeloze prinsessen met strikjes. Die zijn er ook. Maar toch heb ik juist als kind nooit echt zo sterk ervaren dat mannen altijd de held waren. Meestal was er plek voor meerdere helden, mannelijk en vrouwelijk. Ik las immers ook de “echte” sprookjes waar dat veel meer in gebeurd.

Stoere meisjes en lieve jongens

Ik ben absoluut voorstander van het doorbreken van bepaalde rollenpatronen. Meisjes kunnen ook stoer zijn, net zo goed dat jongens ook eens niet stoer hoeven te zijn. Maar bovenal vind ik het interessant als er een evenwicht en afwisseling is en ‘mensen’ zijn zoals ze zijn. Een meisje hoeft namelijk niet stoer te zijn. Als ze van strikjes houdt en hulp aanvaard van een koene ridder(of ridster) is dit ook prima! In Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes is geen plek voor strikjes, wel voor 7 wereldse verhalen.

Daardoor kan ik niet helemaal mee komen met het voorwoord van Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes. Ik vind prinsessen namelijk minder wanhopig dan beschreven wordt. Zeker als je naar het originele sprookje kijkt in plaats van de (oude) Disney varianten. Daarin zitten vaak zoveel laagjes voor meerdere personages, mannen en vrouwen. Want een Belle is ontzettend slim en verweerd zich kranig tegen het Beest. Ariël ruilt haar staart in en loopt vervolgens op scheermesjes zonder stem omdat ze dit zelf wil, voor de liefde. Dat vind ik best stoer ook.

Sprookjes

Toch is de verzameling verhalen in Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes leuk. Ik ken de meeste sprookjes wel. Tokoyo en de zeeslang en Zeemeisje en de gouden sleutel zijn nieuw voor mij. Leuk altijd om kennis te maken met nieuwe sprookjes. Er zijn zoveel sprookjes namelijk! Zeker sinds ze vanuit diverse andere culturen steeds bekender worden. Ik ken de sprookjes voornamelijk van Grimm en Andersen.

De sprookjes zijn simpel geschreven en toegankelijk daardoor voor een jonger en groter publiek. Elk verhaal heeft een andere illustrator en dat vind ik tof. Het boek zelf is prachtig vormgegeven. Van kaft tot binnenwerk. Een mooi leeslint maak het helemaal af. Er staan 7 verhalen in Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes en het is perfect voorleesmateriaal.

quote

Voorlezen

Ik ben dan ook de Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes gaan voorlezen aan mijn dochter van 7. Ze vond het prachtige sprookjes. Boven alles is het een mooi vormgegeven boek met een leuke insteek aan verzamelingen van verhalen. Het past goed in deze tijd en past goed bij de doelgroep.

Zelf ben ik iets minder enthousiast, maar dat is mijn smaak en zegt niks over het boek. Ik hou namelijk van de echte rauwe sprookjes. Ik vind deze vertellingen te simpel gemaakt waardoor het verhaal vaak raar loopt. Soms worden bepaalde zaken wel kort benoemd maar mis ik nog een stuk. Ook is het voor mij te tam. Een sprookje mag spannend en duister zijn. Althans dat is mijn smaak in sprookjes. Daarbij had ik natuurlijk andere verwachtingen, bekende sprookjes met een twist. Maar ook dat heb ik niet gekregen.

Voor mij persoonlijk is dit niet een favoriete sprookjesbundel. Maar ik denk voor velen zeker wel! Het is toegankelijk, leest lekker en iedereen is gek op stoere rolmodellen!

Andere toffe sprookjesbundels

Specificaties Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes

Auteur: Julia Bruce | Vertaald door Imme Dros | Illustraties: Olga Baumert & Molley May & Kerry Hyndman & Hannah Tolson & Hannah Peck & Holly Hatam | Uitgever: Volt | Augustus 2019 | 9789021417875 | 104 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.