Het lied van de spreeuw – een fantastisch prentenboek

Wat een kunstwerk….ik ben er echt stil van. Het lied van de spreeuw is een prachtig vormgegeven boek. Ik had nog niet kennisgemaakt met dit prentenboek van Octavie Wolters, tot ik over de Jan Wolkers prijs 2022 schreef. Het boek staat immers op de shortlist. Bij deze ben ik lid van de fanclub, ik hoop dan ook van harte dat dit boek mag gaan winnen!

Het lied van de spreeuw

Het lied van de spreeuw

De spreeuw vliegt over het land en wil zingen over al het moois dat hij ziet. Hij vraagt de vogels die hij kent om raad: wat moet ik in elk geval niet vergeten te vertellen?

Een boek over de schoonheid van het alledaagse. Als je maar goed kijkt…

Schrijver en beeldend kunstenaar Octavie Wolters maakte voor dit boek prachtige linosneden, die samen een verhaal vertellen om stil van te worden. Het is haar eerste boek voor kinderen.

Eerste blad Het lied van de spreeuw

Linosneden

Octavie Wolters heeft linosneden gebruikt als druktechniek voor Het lied van de spreeuw. Dit maakt dat elke bladzijde een kunstwerk op zich is, wat ik zo aan mijn muur zou hangen. De illustraties zijn zwart, met uitzondering van de snavel en poten van de spreeuw. Deze zijn namelijk geel. De spiegelingen die ze in woord en beeld verwerkt heeft zijn zeer passend en maken dat je lang blijft kijken. De druktechniek zorgt voor een robuuste uitstraling van de illustraties, toch is er sprake van een gedetailleerd beeld.

Een making of van Het lied van de spreeuw staat hier onder, het is immers een bijzondere techniek om naar te kijken:

Het lied van de spreeuw ontroert

Tijdens het lezen van Het lied van de spreeuw merkte ik dat het verhaal mij raakt. De woordkeuze, de zorgvuldige rijke taal en poëtische manier van schrijven zijn prachtig. Dit in combinatie met de inhoud van het verhaal zorgen dan ook voor ontroering bij mij. Bij het lezen van de laatste bladzijde merkte ik dat ik een zucht slaakte, want het is zo ontzettend mooi.

Als je goed luistert, dan hoor je het.
Als je goed kijkt, dan zie je het.

Het lied van de spreeuw
Het lied van de spreeuw

Zilveren Griffel

Octavie Wolters heeft met Het lied van de spreeuw een Zilveren Griffel gewonnen. Het is dat ze zeer grote concurrentie had van Terra Ultima, maar het was wat mij betreft absoluut een kanshebber voor de Gouden Griffel. Daarnaast is Het lied van de spreeuw genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2022 en voor de World Illustration Award 2022.

‘Vergeet niet te zingen
over de bomen,’ zei de specht.
‘Over hoe ze precies tussen
de hemel en de aarde in staan
en hoe ze de lucht dragen.
Als je goed kijkt, zie je het.’

Het lied van de spreeuw
Het lied van de spreeuw

Specificaties Het lied van de spreeuw

Auteur: Octavie Wolters | Uitgever: Ploegsma | oktober 2021 | 9789021681924 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.