Een leeuw in de supermarkt – een Tijgerlezen boek

Het zal je maar gebeuren, je loopt met je moeder in de winkel en IEEEEE Een leeuw in de supermarkt! En nog erger: Je moeder gelooft je niet. Dat is precies wat Manu overkomt in dit nieuwste Tijgerlezen-boek. Al vaker heb ik boeken uit deze serie mogen lezen voor StoerLeesVoer. Bijvoorbeeld Skip de konijnendief en Don en Sjon. Dit keer is het boek geschreven en geïllustreerd door Mikel Valverde. Graag vertel ik je meer over Tijgerlezen en over dit nieuwe boek.

Een leeuw in de supermarkt

Een leeuw in de supermarkt

Wat doet een leeuw in de supermarkt? Gewoon, wat iedereen daar doet: eten halen. En hij heeft zin in kinderen! Gelukkig heeft dappere Manu de leeuw gezien. Maar hij ziet er wel heel gevaarlijk uit…

Als Manu met zijn moeder in de supermarkt loopt ziet hij de leeuw lopen. Hij is vermomd, dat is waarschijnlijk de reden dat niemand hem herkend. Toch vindt Manu het gek, want het valt toch op! De leeuw heeft het op kinderen voorzien, zoals op de peuter die even alleen is gelaten in het winkelwagentje. Gelukkig heeft Manu het door en heeft hij een blik doperwten die hij kan gebruiken. Pfoe, net op tijd!

Goed woordgebruik

Het mooie van Een leeuw in de supermarkt is dat het goed leesbaar is voor jonge lezers, maar wel woorden bevat die je in het dagelijks leven niet zo vaak zult tegenkomen. Dat noemen we dan ook ‘rijk taalgebruik’. Ik ben altijd op zoek naar boeken waarbij dit het geval is. In dit boek is de zinsbouw wel wat simpel, daar is ook bewust voor gekozen bij Tijgerlezen boeken. Dit maakt het een echt ‘zelfleesboek’ en het wat minder geschikt is om voor te lezen.

Ik ben vooral gecharmeerd van de synoniemen die worden gebruikt voor het woord ‘leeuw’. Hier kun je heel mooi met kinderen over praten en ze naar laten zoeken, nadat ze het hele verhaal hebben gelezen. Een tip: doe dit nooit vooraf, dan gaan kinderen namelijk niet meer diep genoeg lezen en meer zoeken. Zo wordt in Een leeuw in de supermarkt gesproken over de ‘koning van de savanne’ en ‘roofdier’.

Tijgerlezen

Het plezier van lezen groeit terwijl je leest of voorgelezen wordt. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze willen lezen. Daarom is de serie Tijgerlezen, waar Een leeuw in de supermarkt bij hoort, ontwikkeld voor beginnende lezers. Op de achterkant van de boeken staat een tijger, daar kun je ze dan ook gemakkelijk aan herkennen.

De boeken in de serie voldoen aan de volgende belangrijke criteria:

  • Ze zijn spannend of grappig
  • Ze hebben veel illustraties

De moeilijkheidsgraad van de boeken verschilt. De boeken zijn niet ingedeeld volgens technische leesniveaus, maar kinderen kiezen zelf het boek waar ze aan toe zijn. De boeken zijn geschikt om zelf te lezen.

Tijgerlezen is gelukkig (leren) lezen!

Meer Tijgerlezen boeken zoals Een leeuw in de supermarkt?

Wil jij nog meer boeken lezen die, net als Een leeuw in de supermarkt, horen bij de Tijgerlezen serie? Kijk dan eens hier:

Wij zijn fan van Tijgerleesboeken, kijk maar eens hoeveel recensies we al schreven:

Specificaties Een leeuw in de supermarkt

Auteur en illustrator: Mikel Valverde | Vertaald door: Lies Lavrijsen | Uitgever: Querido | oktober 2023 | 9789045129471 | meer informatie via je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.