Huizen met een verhaal – wegdromen bij fantasievolle architectuur

Nu de Kinderboekenweek bijna gaat beginnen, vliegen de boeken die goed bij het thema van dit jaar horen je om de oren. Ik wil in deze review graag een echte aanrader met je delen: ‘Huizen met een verhaal’. Wil je wegdromen bij allerlei verschillende huizen, deze van binnen bekijken en de plattegronden bestuderen? Dan is dit een aanrader voor jou!

huizen met een verhaal

Even binnenkijken in huizen met een verhaal

Zou je weleens willen weten hoe het is om in een vuurtoren of oude windmolen te wonen? Weet jij waar je bij de inrichting op moet letten om een draak te kunnen houden? Ga mee op wereldreis om binnen te kijken in meer dan dertig huizen en kennis te maken met de bijzondere bewoners. Een jonge uitvinder, een trol, zonderlinge kluizenaars, geesten, de zeven dwergjes, een samoerai, een keurige heks
De Japanse maker van het boek leidt je ook rond in zijn eigen werkkamer. En doet bovendien uit de doeken hoe hij te werk is gegaan aan de hand van schetsen en aantekeningen.

Een ontzettend bijzonder boek

Wat is dit een bijzonder boek zeg! Dat is echt het eerste wat me te binnen schiet als ik een omschrijving moet geven van dit boek. Het is geen informatieboek, geen verhaal, geen fictie, maar ook geen non-fictie. Het is alles, en ook weer niet. Het boek is volledig ontstaan uit de hersenspinsels van de schrijver. Hij heeft 30 fictieve figuren in gedachten genomen. Sommige van deze figuren zouden echt kunnen bestaan, anderen komen uit sprookjes.

Maar ze zijn allemaal uit zijn fantasie ontsproten. Denk bijvoorbeeld aan een heks, een door poppen gefascineerde dame of een klokkenmaker. Daarbij heeft hij bedacht: in wat voor een huis wonen ze? Hoe ziet zo’n huis eruit en waarom? En waar bewaren deze mensen hun spullen, heeft dit huis nog bijzonderheden en wat is eigenlijk het verhaal van deze inwoner? Doordat dit zo levensecht beschreven is, ga je aan jezelf twijfelen: zou dit nu misschien toch niet een echt bestaand persoon zijn? Hieronder zie je een overzicht van de 30 huizen die je in het boek kunt vinden.

Overzicht verschillende soorten huizen

Van alles wat

Dit boek is echt een verzameling met van alles en nog wat. De 30 huizen en hun bewoners worden uitgebreid beschreven, maar ook kun je bij elk huis een plattegrond vinden. Dit is super interessant om te bestuderen. Zie je dat de plattegrond overeenkomt met de tekeningen? Dit is heel leuk en leerzaam om met kinderen te bespreken. Verder zijn er nog een paar speciale bladzijdes te vinden in het boek ‘Huizen met een verhaal’. Een uitleg over verschillende soorten daken van huizen, een bladzijde waarin de geschiedenis van het toilet wordt beschreven en een stripverhaal.

Nog veel meer in ‘huizen met een verhaal’

Ook kun je een kijkje nemen in het atelier van de schrijver en zie je achterin een heel stuk met daarin de lijntekeningen, met de ruwe schetsen van de huizen die je in het boek vindt, met daarbij meer uitleg over de personages, hun werkzaamheden en de plaats waar dit huis zich zou kunnen bevinden. Hierdoor lijkt het nog echter (en ga je op het eind toch nog even twijfelen) en gaat het nog meer leven. Dit boek is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar, die wil wegdromen bij tot de verbeelding sprekende architectuur. Maar dit boek gaat zeker mee naar mijn kleuterklas deze Kinderboekenweek, omdat ik zeker weet dat zij zich ook heerlijk kunnen vergapen aan de mooie illustraties in dit boek!

Specificaties ‘Huizen met een verhaal’

Auteur en illustraties: Yoshida Seiji | Vertaling: Tomoko Kaji en Heidi van Hiel | Uitgeverij: Clavis | 9789044851625 | 31 augustus 2023 | 136 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.