Opa Goochel, een goochelaar die vergeetachtig wordt

Weer eens een ander onderwerp dan magische dieren of spannende thrillers. Opa Goochel gaat over Roemer, een jongen waarvan de opa vergeetachtig wordt. Maar als goochelaar is het natuurlijk niet zo handig als je dingen gaat vergeten. Roemer hoopt dat opa zijn goochelgeheimen wil doorgeven aan hem. Gaat dat nog lukken?

Opa Goochel kaft met Roem en foto's van opa

Wereldberoemd goochelaar

Roemer heeft één grote droom. Hij wil een wereldberoemde goochelaar worden. Net zoals zijn opa dat was. Roem heeft al veel trucs geleerd, maar de grote trucs houdt opa nog geheim. Daarvoor moet hij minstens twaalf jaar zijn, zegt opa.
Als opa steeds vergeetachtiger wordt, krijgt Roem haast. Ontdekt hij op tijd opa’s goochelgeheimen?

Goochelen

Vaak gaat Roemer uit school naar zijn opa. De moeder van Roem is een alleenstaande moeder en heeft een drukke baan als huisarts. Vaak gaan Roem en Opa Goochel een potje dammen of doet opa een goocheltrucje. De truc met het rolletje pepermunt kan Roem inmiddels zelf ook. Hij is tenslotte al 10 jaar. Het liefst leert Roem de grote trucs die opa ooit deed. Die zitten in een speciale goochelkist. Opa is de grote Magische Midas, hij won 5 jaar geleden zelfs de prijs van beste goochelaar ter wereld! Maar voor de grote goocheltrucs moet Roem 12 jaar zijn zegt opa.

Bladspiegel 2/3 Minstens twaalf

Op school is binnenkort een herfstfeest. De meester heeft mama gebeld om te vragen of de opa van Roem kan komen goochelen. Dat kan niet vindt mama, ook niet als hij het samen met Roem doet. Het is te vermoeiend voor opa Goochel. Roem is het er niet mee eens. Hij vraagt aan opa hoe hij er zelf over denkt. En die snapt niet waar mama zich mee bemoeit. Natuurlijk komt hij goochelen. Dus Roem geeft het door aan de meester.

Tekst pagina 46 De eerste oefening

De ochtend van het herfstfeest komt de taxi opa en Roem ophalen. Het is allemaal erg chaotisch en druk want opa staat nog niet klaar met zijn spullen. Eenmaal op school zet Roem alles klaar. En dan zijn ze aan de beurt. Op het moment dat ze op het podium staan ziet Roem dat opa’s handen zijn vergeten wat ze moeten doen. De meester neemt opa aan de arm mee het podium af. De meester regelt voor later op het feest snel een andere goochelaar. Een nepgoochelaar. Roem gaat echt niet kijken.

Bladspiegel De goochelshow met bladwijzer

Vergeetachtige Opa Goochel

Vanaf dan gaat het Roem steeds meer opvallen. Tien potten pindakaas in opa’s kast. Kleine goocheltrucs, zoals met het rolletje pepermunt, die opa Goochel niet meer weet. Dagen die verwisselt worden. Opa die steeds vaker verliest met dammen en steeds vergeetachtiger wordt. Maar nog steeds wil opa zijn grote trucs niet aan hem uitleggen. Eigenlijk weet hij niet eens meer waar de sleutel van zijn goochelkist is. Ondanks dat alles plannen Roem en opa een tournee door Europa. Roem oefent alvast met kleine trucs en opa zoekt de vertaling van zijn goochelspreuk in de verschillende talen. Gaat het ze lukken?

Yvonne Deinert

Opa Goochel door Yvonne Deinert vond ik een fijn leesbaar boek. De hoofdstukken zijn niet al te lang. Het thema is herkenbaar, althans wel voor mij. Mijn opa begon ook steeds meer te vergeten, al was ikzelf toen al wat ouder. Daarom lijkt mij een boek met dit thema voor de jongere (9-12 jaar) lezer erg fijn.

Yvonne Deinert staat er om bekend in de huid van haar hoofdpersonages te stappen. Hierdoor ontstaan vaak realistische verhalen. Zoals Opa Goochel dat gaat over dementie. Maar ook de young adult boeken Rauw* (over je leven na een heftige gebeurtenis weer op de rails krijgen) en Het midden van nergens* (over op zoek zijn naar jezelf).

Specificaties Opa Goochel

Auteur: Yvonne Deinert | Illustraties: Mayon Middeljans | Uitgeverij: Neckar | 9789493192492 | 2022 | 184 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.