Peters keizerin; een woeste historische roman

Als je mijn reviews met enige regelmaat leest, weet je dat ik een ‘sucker’ ben voor historische romans en historische non-fictie. En ik heb binnen dit genre inmiddels heel wat boeken versleten. Peters keizerin is er eentje van de buitencategorie. Ik geloof niet dat ik ooit zo ondersteboven was van een boek over een koningshuis. Wat een woestheid en een buitengewoon knap verteld verhaal. En het feit dat ik ziekig was toen ik Peters keizerin las, heeft ook bijgedragen aan het inlevingsvermogen. Maar daarover later meer!

Peters keizerin

Over Peters keizerin

Voltaire noemde Peters keizerin ‘het Assepoester-verhaal van de achttiende eeuw’. Hoe Marta Skowrońska, een straatarme boerendochter, werd uitgehuwelijkt aan een Zweedse soldaat, door een bende Russische soldaten werd verkracht, werd verkocht als seksslavin en terechtkwam bij het Russische Hof. Daar werd ze snel ontdekt door tsaar Peter de Grote, met wie ze trouwde en twaalf kinderen kreeg. Helaas zouden maar twee dochters volwassen worden. Peters keizerin is het bijzondere verhaal van deze Litouwse vrouw. Een vrouw die haar leven lang niet kon lezen, maar het wel schopte tot keizerin Catharina I van Rusland ondanks een onmogelijk huwelijk en permanente perikelen binnen het Russische Rijk. Auteur Kristina Sabaliauskaitė laat Catharina in deze schitterende historische roman zelf haar levensverhaal vertellen, vanaf haar sterfbed.

Russische woestheid

Laat ik het nog eens zeggen; Peters keizerin is niet voor tere zieltjes! Je wordt meteen het boek ingezogen. Ik was in de war, omdat het boek begint met hoofdstuk 9. Catharina is op haar sterfbed ook verward door de pijn, drank en de laudanum die ze krijgt. Verwacht daarom niet een perfect chronologisch verhaal. Zowel in de flashbacks als de tijd rondom het sterfbed loopt de tijd door elkaar. Kristina Sabaliauskaté weet de momenten prachtig in elkaar te weven met metaforen. Het begrip tijd speelt regelmatig een rol.

Feitelijk tellen alle klokken een afname van de tijd: elke keer dat de wijzer verspringt, leven we korter. Maar daar denken we nooit over na, we gaan ervan uit dat ze de duur tellen van de tijd die we op deze aarde hebben doorgebracht. Dat is niet waar.
De meest nauwgezette klokken zijn zandlopers. Je ziet met eigen ogen hoe de jou toebedeelde tijd afneemt….

– Citaat pagina 94 Peters keizerin –

Alles wordt tot in detail beschreven; de mooie momenten én alle gruwelijkheden. Ik vond het mooi en misselijkmakend tegelijk (dat kwam misschien ook omdat ik ziek was toen ik het las haha). Voordat ik aan Peters Keizerin begon heb ik een boek gelezen over Koningin Victoria als huwelijksmakelaar en haar afkeer van Rusland. Ik vond het wat overdreven, maar na het lezen van Peters keizerin niet meer. De culturele kloof tussen Oost en West was….is immens groot!

De verschillende namen van de karakters en begrippenlijst achterin Peters Keizerin zijn geen overbodige luxe trouwens! Ik werd verrast door het slot in het boek….einde deel 1! Ohh…komt er nog een deel? Ik ga ‘m zeker verslinden. En ik raad iedereen om ook dit eerste deel te lezen en je erin onder te dompelen. Mega aanrader!

Muziek in Peters keizerin

Bij Peters keizerin, een woest boek over Rusland hoort donkere muziek met een Oosters tintje van Apokrifna Realnost. Check vooral nummer 1 (skip het intro en luister vanaf 2.00 minuten) en 4!

Specificaties Peters keizerin

Auteur: Kristina Sabaliauskaité | Uitgever: Prometheus | Vertaald door Anita van der Molen | december 2021 | 9789044647112 | 352 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.