Met de beste bedoelingen, een eerste deel uit De oversteek trilogie

Houd je van historische romans over immigranten in Amerika en Canada aan het begin van de twintigste eeuw, dan ben je aan het goede adres bij auteur Susan Anne Mason. Haar trilogie over de Ierse familie O’Leary baseerde ze op haar eigen roots. Ik heb de roman ‘Met de beste bedoelingen’ het eerste deel van het drieluik ‘De oversteek’ mogen lezen, waarin Canada centraal staat. 

Met de beste bedoelingen

Met de beste bedoelingen

Na de Eerste Wereldoorlog zoekt Grace Abernathy haar zusje Rose op met als doel haar te overtuigen terug te keren naar Engeland, zodat hun moeder Rose en haar zoontje eindelijk in de armen kan sluiten. Het loopt allemaal anders; Grace arriveert in Toronto en ontdekt dat haar zus is overleden. Haar zoontje Christian is ondergebracht bij de chique en invloedrijke familie van haar overleden man Frank Easton. Het is een niet te verkroppen obstakel voor Grace. De familie Easton heeft Rose destijds niet geaccepteerd, omdat ze niet uit dezelfde klasse kwam. Nadat haar man Frank overleed op het slagveld gedurende de Eerste Wereldoorlog heeft ze op geen enkele steun van deze bemiddelde familie kunnen rekenen. Niet echt met de beste bedoelingen dus.

Grace houdt de familie Easton in de gaten en komt erachter dat er een kindermeisje wordt gezocht voor haar neefje. Ze besluit te verzwijgen wie ze is en wordt aangenomen als het kindermeisje. Uiteraard met de beste bedoelingen, want ze wil zelf ondervinden of de familie goed zorgt voor haar eigen vlees en bloed! Tot haar frustratie blijkt ze meer sympathie voor de familie te hebben, dan ze van te voren had gedacht. Vooral voor de zoon des huizes Andrew Easton. Hoe redt ze zich hier uit? En wat is de beste keuze om te maken? Wordt haar leugentje om bestwil vergeven?

Met de beste bedoelingen

Romantiek besprenkeld met geloof, hoop en liefde

Ik vind ‘Met de beste bedoelingen’ een ouderwets goede historische roman. Het is makkelijk om vanaf het eerste moment mee te leven met hoofdpersoon Grace Abernathy. Als je het in de context van een eeuw geleden plaatst, moet ze echt voor onmogelijke keuzes hebben gestaan. Verliefd worden op iemand van een andere stand was in 1919 helaas not done. Je moest van goede huize komen om daar tegenin te gaan. Het is mooi om te zien dat de karakters zo zijn uitgewerkt dat de goede én slechte eigenschappen aan bod komen. Je krijgt een genuanceerd beeld en niet dit zijn “de goedzakken” en dit zijn de “slechteriken”. Dat maakt dat je van het boek en de karakters gaat houden.

Ik moest bij de sfeerbeschrijvingen denken aan de setting van de Titanic; de romantiek, het drama en een hiërarchie met randen en standen en ongeschreven regels. Zet de tissuebox maar klaar! Susan Anne Mason stopt je een hartverwarmend romantisch boekenbad met een feelgood randje dat we allemaal in deze tijd kunnen gebruiken. Zij staat bekend als auteur van boeken waarin het geloof een rol speelt. Of je nu gelovig bent of niet, als je van lekker romantisch lezen houdt, zou ik het boek ‘Met de beste bedoelingen’ zeker aanraden. 

achterkant

Met de beste bedoelingen kan nog romantischer

Het enige minpuntje dat ik zou willen benoemen is, dat ik zelf een einde heb bedacht wat nog romantischer is. 😊 Ik vind dat er dus meer uit het slot van het boek gehaald kan worden. De vorm die is gekozen vond ik ook prettig. De hoofdstukken zijn gemiddeld 10 pagina’s en beginnen met passages van de brieven die Rose aan Grace schreef vanuit Toronto. Een mooie manier om flashbacks in het verhaal te verwerken. En het oog wil ook wat; ik vind de versiering op de eerste pagina van het hoofdstuk die overeenkomt met de versiering op de cover, passen bij het boek. De foto op de achterflap vind ik beter passen bij het boek, dan de voorzijde. 

Nog meer Susan Anne Mason!

Ik heb geluk, want deel 2 “Boven alle verwachtingen” en deel 3 “Tel je zegeningen” liggen al op mij te wachten. Natuurlijk ben ik benieuwd hoe de delen in elkaar overlopen en welke delen van Canada we nog gaan ontdekken. Ik houd jullie op de hoogte!

collage trilogie

Specificaties Met de beste bedoelingen

Auteur: Susan Anne Mason | Uitgever: KokBoekencentrum | Vertaald door Daniëlle van Westen | 368 pagina’s | Mei 2019 | 9789043531078 | Deel 1 De Oversteek trilogie | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.