Pinguïnpakketje – een warm verhaal op de Noordpool

Pinguïnpakketje is een poolavontuur waar je warm van wordt Wie wil er nou geen pinguïn als huisdier? IJsbeer ziet het idee wel zitten, dus als hij in de krant een kortingsbon voor een pinguïn ziet, bestelt hij er meteen een. Pinguïn is alles wat IJsbeer hoopt: lief, gezellig, hij kan met hem spelen… maar Pinguïn lijkt niet zo blij en op een gegeven moment raakt IJsbeer hem kwijt. Als hij Pinguïn terugvindt, ontdekt IJsbeer wat er mis is. Hij weet wat hem te doen staat, maar dat betekent dat ze een reis moeten maken. Een heel erg lange reis.

Pinguïnpakketje

Wat heb ik geglimlacht de eerste pagina’s toen ik Pinguïnpakketje las. Een pinguin in een doos waar op staat, deze kant boven. Een ijsbeer die wacht op een bezorger die het pakketje gewoon voor de deur zet. Die frustratie kennen we allemaal wel van het wachten op pakketjes die of verkeerd geleverd worden, of je bent thuis en de postbezorger belt niet eens aan.

Gelukkig is ijsbeer heel blij met zijn nieuwe huisdier. IJsbeer snapt er niets van dat de pinguïn niet geniet van het walvissen kijken. En de kleine pinguïn wil ook niet meer knuffelen en dat wordt alleen maar erger. Een lange reis van de bovenkant van de wereld naar de onderkant wordt ondernomen. En een ware vriendschap is ontstaan.

Realiteit in prentenboek vorm

Mijn complimenten voor Victoria Cassanell die de realiteit zo mooi verwoord in Pinguïnpakketje. Het nemen van een huisdier, die misschien wel helemaal niet bij jou wil zijn. In de coronatijd hebben zoveel mensen een huisdier genomen omdat ze eenzaam waren en toch thuis aan het werk. Zoveel huisdieren die gewend zijn aan een baasje om hen heen en nu opeens alleen worden gelaten.
Ik had half verwacht dat het probleem in het verhaal het smelten van het ijs zou zijn, maar dat wordt helemaal niet besproken.

De illustraties zijn schilderachtig en dromerig in Pinguïnpakketje. Het noorderlicht, de dieren en hun emoties zijn mooi neergezet en kinderen zullen dit een mooi boek vinden om zelf door te bladeren.

Pinguïnpakketje

Lesideeën

Zoals jullie gewend zijn vind ik het vaak leuk om lesideeën te bedenken bij de prentenboeken die ik lees. Mijn hoofd barst altijd van de creatieve ideeën. Zo staan in dit prentenboek thema’s als familie, huisdieren, vriendschap, penvrienden, post, letters en dieren van de Noordpool en Zuidpool centraal.
Bespreek in de klas welke huisdieren de kinderen hebben. Hoe weten ze of de dieren het naar hun zin hebben bij hun thuis? Een mooi filosofisch gesprek!

Waar wonen de pinguins, ijsberen en walvissen? Horen ze op de Noordpool of op de Zuidpool?
Maak met spatramen of waterverf een eigen schilderachtig noorderlicht zoals in Pinguïnpakketje.
Maak met de kinderen een brievenbus voor de klas. Elk kind een eigen wc-rolletje versieren met hun naam erop en dan in slierten met brievenbussen onder elkaar ophangen bij of in de klas. Doe dit ook met andere kleuterklassen, zo kunnen de kinderen onderling ‘brieven’ naar elkaar schrijven en tekeningen voor elkaar maken. Natuurlijk hoort er ook een brievenbus voor de juf / meester bij!

Specificaties Pinguïnpakketje

Auteur: Victoria Cassanell | Vertaling: Johanna Rijnbergen | Uitgeverij Lemniscaat | september 2022 | 9789047713999  | 28 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.