De Pinguïnsint en andere dierenklazen, een negental verhalen op rijm

Stiekem ben ik alweer aan het aftellen tot het zo ver is…. Sinterklaas komt alweer bijna naar Nederland! En elk jaar kijk ik ook weer enorm uit naar de nieuwe boeken die hierover verschijnen. Dit jaar is ‘De Pinguïnsint en andere dierenklazen’ verschenen. Dit is een bundel, geschreven door Edward van de Vendel met daarin negen verhalen op rijm over verschillende dieren die ook graag Sinterklaas willen zijn.

hoofd De Pinguïnsint

Dieren die voor Sinterklaas spelen: De Pinguïnsint en andere dierenklazen

Waarom zou Sinterklaas een mens moeten zijn? Edward van de Vendel en Saskia Halfmouw bewijzen met hun verrassende parade Sinterklazen dat het ook heel anders kan. Van de ekstersint die het niet kan laten om zijn cadeautjes terug te stelen, de pinguïnsint die de Hollandse winter te warm vindt tot sinterschildpad die meer dan een eeuw doet over de reis vanuit Spanje: deze en nog veel meer grappige dierensinten stelen de show in deze bundel met grappige en humoristische gedichten.

Sinterkuikentje:

Een gans die al honderden kuikentjes kreeg
keek naar haar laatste en schrok en zweeg.
Want zag ze dat nou goed? Had het een baard?
Ja. En het piepte: ‘Waar is mijn paard?’
neushoorn als sinterklaas

Een verrassend Sinterklaasboek

Elk jaar verschijnen er weer een aantal nieuwe Sinterklaasboeken. Je zou denken dat onderhand alle verhalen rondom deze man al lang een keer bedacht zijn, maar niets is minder waar. De Pinguïnsint heeft een enorm originele invalshoek, en dat maakt het echt heel verrassend. Want: wat nu als Sinterklaas inderdaad een dier zou zijn? Welk dier zou dan het meest geschikt zijn? Dit is natuurlijk een heel leuk onderwerp om met kinderen over te fantaseren. En misschien krijgen ze zelf ook nog wel leuke nieuwe dierenklazen bedacht!

Een boek geschikt voor de middenbouw

Bij Sinterklaasboeken denk je al snel dat dit boeken zijn voor hele jonge kinderen. Maar hoewel dit boek De Pinguïnsint er qua tekeningen prachtig en heel erg aantrekkelijk uitziet voor alle leeftijden, is het zeker geen boek dat ik snel zou inzetten bij mijn kleuterklas. Dat komt omdat het gedichtjes eigenlijk kleine verhaaltjes zijn met een twist, en die zijn soms nog best wel ingewikkeld. Sommige gedichten zijn wel wat eenvoudiger, maar een hoop anderen ook weer niet. Mijn dochter van 8 begreep de meeste gedichtjes wel, dus dit boek zou ik eerder inzetten vanaf de middenbouw. En dan nog is het soms lastig. Ik vond zelf ‘De mammoetsint’ het allermooist. Ontzettend mooi en eigenlijk ook heel erg verdrietig. Want kom maar eens tot het besef dat je bent uitgestorven….

‘De Pinguïnsint’ is een boek wat volledig op rijm geschreven is. Leuk is dat er door Edward van de Vendel gekozen is om verschillende vormen van rijm te gebruiken. De prachtige tekeningen van Saskia Halfmouw zorgen ervoor dat dit boek echt een prachtig boek is om doorheen te bladeren. En dat kan zelfs met hele jonge kinderen. Hoe leuk is het om dan ook in de klas bijvoorbeeld je eigen dierenklaas te tekenen?

Specificaties ‘De Pinguïnsint en andere dierenklazen’

Auteur: Edward van de Vendel | Illustraties: Saskia Halfmouw | Uitgeverij: Querido | 9789045128290 | 18 oktober 2022 | 80 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De pinguïnsint en andere dierenklazen
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.