Hotze de Roos prijs – een overzicht van de genomineerden

Ken jij Hotze de Roos waar deze prijs naar is vernoemd? Heel eerlijk gezegd moest ik even graven in mijn geheugen. Schandalig eigenlijk voor een boekenblogger, want Hotze de Roos is natuurlijk de auteur van de Kameleon! In 1948 debuteerde hij met het eerste boek over de tweeling Sietse en Hielke, daarna volgden er nog velen. Ik vind het altijd geweldig om kennis te maken met boeken die als debuut geschreven zijn. Het ontdekken van nieuwe auteurs is een feest als je veel kinderboeken leest. Ik stel je in deze blog graag de genomineerden voor en vertel ook iets meer over de prijs.

Hotze de Roos prijs hoofdfoto

Hotze de Roos prijs

De Hotze de Roos prijs wordt door de gemeente Zaanstad uitgereikt. Ik was hierdoor wat in verwarring, omdat ik daardoor dacht dat het een lokale prijs zou zijn. Dit is niet het geval. Wel wordt door de kinderen van Zaanse scholen besloten welke auteur de prijs krijgt uitgereikt. De winnaar ontvangt 4500 euro. Op de website is meer te lezen over deze prijs.

Al vanaf 2006 wordt de Hotze de Roos prijs uitgereikt. Al vele bekende namen kregen de prijs eerder uitgereikt. Hieronder een overzicht:

 • 2006 – 100% Nina – Niki Smit
 • 2007 – Dreadlocks en lippenstift – Maren Stoffels
 • 2008 – Villa Fien – Janneke Schotveld
 • 2009 – Is liefde besmettelijk – Manon Sikkel
 • 2010 – Jade, bijna 11 – Ellen Stoop
 • 2011 – Op naar Olympos – Hein van Dolen
 • 2012 – Wolfje – Claudia Jong
 • 2013 – De verschrikkelijke badmeester – Jozua Douglas
 • 2014 – Een vampier van niks – Daienne Merkies
 • 2015 – Yakanuko Een gevaarlijke opdracht – Curt Fortin & Nick van Leent
 • 2016 – Sinterklaas voor grote kinderen – Chariva
 • 2017 – Verdronken geheimen – Hajo Visscher
 • 2018 – Dikke Vik en vieze Lies worden vrienden – Sunna Borghuis
 • 2019 – Dromen van succes – Barbara Barend & Marlies van Cleeff
 • 2020 – What the h@ck! – Maria Genova
 • 2021 – Lees dit boek niet! – Bart Meijer & Michiel Eijsbout
 • 2022 – Dwars & Co – Rico Hop

De genomineerden van de Hotze de Roos prijs

In 2023 zal er weer een debutant de Hotze de Roos prijs in ontvangst mogen nemen. De genomineerden zijn nu bekend gemaakt, zodat alle kinderen van de basisscholen in Zaanstad kunnen gaan lezen. Aan het begin van 2023 worden de finalisten bekend gemaakt en in juni 2023 de winnaar.

Avonturen in Boekenatlas

Boekenatlas

Avonturen in Boekenatlas is de eerste genomineerde voor de Hotze de Roos prijs 2023. Dit debuut is geschreven door Saskia den Brand. De illustraties zijn gemaakt door Kim de Jong. Het boek is in eigen beheer uitgegeven.

Ga je mee op avontuur naar Boekenatlas? De plek op aarde waar het meest wordt gelezen. In deze verhalenbundel ontmoet je bijzondere boeken, zoals Alfabet en het magische boek Zandina. Maak kennis met meneer Balpen. Hij schreef al honderden boeken. Of ontmoet mevrouw Mia die voorleest aan dieren in de jungle. Ga op avontuur met de verliefde meneer Tempel die op zoek is naar mevrouw Sneeuwpop en ga samen met Wies op jacht naar de boekendief uit Eipad.

Een boek dat kinderen helpt bij leesproblemen. Ook worden kinderen enthousiast gemaakt om zelf te gaan schrijven.

De speurders van morgen – De overval

De overval

De Speurders van morgen is een serie, geschreven door Jeroen van Berckum. De overval is het eerste boek in deze serie. De illustraties zijn gemaakt door Marianne van der Walle. Het boek is uitgegeven door Clavis.

Wat zou jij doen als je wist dat er morgen een bankoverval zou plaatsvinden? Zou je dan je eigen leven op het spel zetten om dat van een ander te redden? Jonas moet zich die vraag snel gaan stellen, want zijn opa heeft een tijdcapsule gebouwd en leeft nu één dag verder in de toekomst. De berichtjes die Jonas van hem ontvangt, zijn niet mals… Dit is het razend spannende eerste deel van De speurders van morgen.

Dodo is de derde genomineerde van de Hotze de Roos prijs

Dodo

Dodo is geschreven door Mohana van den Kroonenberg. Ook dit debuut, uitgegeven door De Vier Windstreken, komt in aanmerking voor de Hotze de Roos prijs.

Na een lekker lange slentervakantie aan zee vreest Dorian dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Tijdens het voorstelrondje op de eerste brugklasdag komt hij niet verder dan de i van ik. Als hij vervolgens zijn naam wil zeggen wordt het Do-do. Daarna trekt hij zich, oog in oog met een opgezette dodo in een museum, terug in zichzelf en herschrijft hij zijn leven zoals hij zou willen dat het was.

In Dodo vertelt Dorian zijn verhaal; over dromen en geheimen, over stotteren en struikelen. Over taart eten in je klerenkast en Liefde met een grote L. Dodo is een verhaal over vriendschap en de kracht van fantasie, over geloven in elkaar en in jezelf en dat iedereen is zoals hij is, ook jij.

Enzo en de strijd tegen de Oni

Hotze de Roos prijs Enzo

Dit boek wordt momenteel gelezen door Kimberley, binnenkort verschijnt van Enzo en de strijd tegen de Oni een recensie online. Deze vierde genomineerde van de Hotze de Roos prijs is geschreven door Thomas van Luyn, de illustraties zijn gemaakt door Sophie Pluim. Het boek is uitgegeven door Volt.

Enzo vindt een vreemd Ding in zijn rugzak… Het is klein en van metaal, en hoe het daar komt weet hij niet. Wat Enzo ook niet weet, is dat het Ding een bizarre kracht bezit. Wanneer hij daar achter komt is het te laat. Want dan zit hij al op een dak aan de andere kant van de stad. En dan moet hij ook nog eens tegen onzichtbare monsters vechten. Intussen wil Enzo heel graag niet in elkaar geslagen worden door Yo en Watnou. Gelukkig zijn zij doodsbang voor Kira, Enzo’s beste vriendin. Zou Ken, de nerd die beroemde veldslagen naspeelt, hem kunnen helpen met het Ding en zijn vreemde kracht? En waarom ziet niemand in de klas dat meester Harro knettergek en levensgevaarlijk is? Enzo en de strijd tegen de Oni is een verhaal vol magie, spanning en humor.

Fabulant – de duistere koningin

Fabulant Hotze de Roos prijs

Marloes Kemming debuteerde met Fabulant – De duistere koningin. Dit boek is uitgegeven door Moon.

Isa heeft de stomste zomervakantie ooit. Haar vader en stiefmoeder zijn op huwelijksreis en hebben haar gedumpt bij de saaie oom Arnold. Ze verveelt zich kapot. Maar dan komt ze erachter dat oom Arnold een groot geheim heeft. In zijn tuin bevindt zich de poort naar Fabulant, een magische wereld vol wonderlijke wezens, spannende plekken en… groot gevaar.

Wanneer Isa per ongeluk door de poort valt, begint een avontuurlijke reis. Ze zoekt een nieuwe weg naar huis via raadselachtige werelden, op de hielen gezeten door het kwaad. Gelukkig krijgt ze hulp van Nobel, een zwarte panter die van vorm kan veranderen, en van de magiër Monsi. Maar dan komt Isa voor een zware keuze te staan: redt ze zichzelf of vecht ze voor de vrijheid van haar vrienden? En kan een doodgewoon meisje het wel winnen van het kwaad?

Flits en het hanenhotel is ook genomineerd voor de Hotze de Roos prijs

Flits en het hanenhotel

Een hele andere cover zien we bij Flits en het hanenhotel. Dit boek is geschreven door Lotje van der Bie, de illustraties zijn gemaakt door Roos Pulskens. De uitgeverij die Flits en het hanenhotel uitgeeft is Volt.

Flits, een razendsnelle uitvinder, verzint voor elk probleem waar hij tegenaan loopt een geniale oplossing. Dat is maar goed ook, want als hij mevrouw Boenders als buurvrouw krijgt, ontstaan er heel wat problemen. Mevrouw Boenders houdt namelijk niet van kakelende dieren. Ze houdt ook niet van aangespoelde spullen uit de rivier, dat noemt ze rommel. En laat daar nou net de tuin van Flits mee vol staan omdat zijn vader er kunstwerken van maakt… Genoeg uitdagingen én genoeg goede oplossingen. Maar Flits heeft altijd haast en ziet ook weleens iets over het hoofd. Daarom loopt de uitwerking van zijn ideeën niet altijd op rolletjes. Zou het Flits lukken om zijn zeventien haantjes te houden?

Gamebook – Schaduwkraai

Gameboek Schaduwkraai

Dit bijzondere boek, dat leest als een game, is al eens besproken op Stoerleesvoer door Lianne. Zij vond Schaduwkraai een tof leesavontuur. Dit debuut is geschreven door Marcel Groenewegen, de illustraties zijn van Maarten Donders. Het boek is uitgegeven door Witte Leeuw.

Een spannend fantasy-verhaal dat leest als een game! Kies wat voor held je wil zijn en bepaal zelf het verhaal. Ulvenria wordt bedreigd door de kwade heer Raznor. Hij heeft met zijn leger van gnarken een stad in het noorden aangevallen en bedreigt nu ook de rest van het land. Het is jouw missie om hem te verslaan.

Het is tijd voor je eerste missie, Schaduwkraai. In dit boek ben jij immers de held. In een wereld vol fantasie kun je vechten met trollen en praten met dwergen. Je lost raadsels op en zoekt naar magische schatten en geheime deuren. Jij bepaalt welke stappen je zet. Na elke alinea sta je voor een nieuwe keuze. Stel: je komt een trol tegen. Wat doe je dan? Vecht je met de trol of probeer je met haar te praten? De keuze is aan jou. Jij bepaalt het verhaal.

Griebel – De geheimen van Schatterdam

Griebel

Griebel is ook genomineerd voor de Hotze de Roos prijs 2023. Dit boek is geschreven door Roel Verheggen en uitgegeven door Clavis. Het is het eerste deel uit een serie.

Noa is bang. Voor Mees, die hem pest op school. Nog banger is hij voor het mannetje dat hem ’s nachts bezoekt: Griebel. Maar dat houdt hij geheim. Met zijn papa kan hij er niet over praten, want die is er niet meer. En aan de nieuwe vriend van mama moet hij nog wennen. Maar dan begint opa ineens over Griebel te vertellen. En zo komt Noa erachter dat ook Griebel een geheim heeft…

Het spannende en grappige eerste deel van De geheimen van Schatterdam, over angsten verbergen en angsten overwinnen.

Wint Hanna Panna en de magische voetbalschoenen de Hotze de Roos prijs?

Hanna Panna

Judith Williams schreef Hanna Panna en de magische voetbalschoenen. Iris Boter maakte de illustraties. Iris Boter is onder andere bekend van de Zoete Zusjes boeken. Hanna Panna is uitgegeven door uitgeverij Condor.

Na een ongeluk op het veld mag Hanna niet meer voetballen van haar ouders. Maar dan ontdekt ze een verborgen schat op haar kamer: een paar voetbalschoenen die weleens magisch zouden kunnen zijn. Als Hanna de kans krijgt om mee te spelen in het schoolvoetbaltoernooi, besluit ze dat stiekem te doen. Ze trekt de schoenen aan en speelt de sterren van de hemel. Zou het schoolteam met Hanna’s hulp in de landelijke schoolvoetbalfinale kunnen komen? En wat nou als haar magische schoenen op een dag verdwenen zijn?

Heino de piraat en de drie wijze wensen

Hotze de Roos prijs

De volgende genomineerde voor de Hotze de Roos prijs 2023 is Heino de piraat en de drie wijze wensen. Dit boek is geschreven door Marcel Duits en geïllustreerd door Sergio Drumond. De uitgeverij van dit boek is Sam Northerlake.

Hij is slim, klein en helemaal geen piraat. De nieuwsgierige Heino belandt onverwacht op een echte piratenboot. Terugvaren kan niet meer. Het is het begin van een spannende reis vol avontuur op zoek naar de schat van Side. De piraten komen er snel achter dat Heino een bijzonder slim ventje is. Hij redt de piraten uit de handen van zeevaarders, kannibalen en junglebewoners. Onderweg ontdekken ze een wereld van raadsels, vallen, pianokamers, glasstranden en vreemde wezens. Om de schat te bemachtigen, mogen de piraten drie wensen doen. Weet Heino de piraten en de schat veilig naar huis te brengen?

Muchteld en de Sanggrant

Muchteld en de Sanggrant

Net als het vorige boek is ook Muchteld en de Sanggrant uitgegeven door Sam Northerlake. Dit boek is geschreven door Carlo Hegt en geïllustreerd door Taylor Stone.

Na een ruzie met haar ouders ontvlucht Muchteld Stekeling het statige Oude Huis. Ze komt terecht in een hachelijk avontuur met een fanfare, een fontein en de brutale mot Motsart. Diep in de nacht keert ze terug in de Keizerlaan en ontmoet de Sanggrant; een vreemde man die in de kelders van het Oude Huis blijkt te wonen en bij hoog en laag beweert géén vampier te zijn. Hij trekt haar mee zijn eeuwenoude leven in.

Als het Oude Huis in gevaar komt door het verleden van de Sanggrant, moeten ze hun krachten bundelen om het tij te keren. Dan blijken een mug en een Sanggrant heel anders over het leven te denken. Kunnen ze ondanks hun verschillen toch samen de vijand verslaan en het Oude Huis redden?

Gaat Over Gehaktballen er met de Hotze de Roos prijs vandoor?

Hotze de Roos prijs Over gehaktballen

Over Gehaktballen is geschreven door Saskia de Jong. Dit boek is uitgegeven door Lemniscaat.

Oma leest graag en veel. Ze leest Sjuul altijd de stukjes voor die ze mooi vindt. En vaak zijn dat gedichten. Sjuul heeft niks met gedichten – dat is meer iets voor volwassenen, vindt ze. Maar het blijkt wel handig dat oma er zoveel kent als Sjuul in de bibliotheek Luca tegenkomt, die een gedicht zoekt om voor te lezen op de begrafenis van zijn oma. Luca is natuurlijk verdrietig, en tot overmaat van ramp moet haar hond nu ook nog weg… Dus bedenken Sjuul en Luca een plan.

Een vrolijk debuut over vriendschap, een hond… en gedichten!

Pip en Zilver in Americka

Pip en Zilver in Americka

Pip en Zilver in Americka is het debuut van Remco Volkers. Ook dit boek is geïllustreerd door Iris Boter. De genomineerde is uitgegeven door uitgeverij Kluitman.

Als Pip en Zilver horen dat ze naar Americka verhuizen, kunnen ze hun geluk niet op. Helaas blijkt het niet te gaan om het land van de hamburgers en de filmsterren, maar om een heel klein dorpje, waar nogal rare dingen gebeuren. Zo stort er af en toe een verdieping van hun nieuwe huis in, raakt hun moeder verstrikt in het Openbaar Vervoer en duikt er een wildvreemde meneer op in hun tuin. En waarom vraagt iedereen toch steeds of ze al iets gevonden hebben?

Skip en de gestolen boot van fort Kakkers

Skip en de gestolen boot van fort Kakkers

Van uitgeverij Droomvallei is het boek Skip en de gestolen boot van fort Kakkers genomineerd voor de Hotze de Roos prijs 2023. Dit boek is geschreven door Susanne Dirksen. De illustraties zijn van Sophie Hoogenes.

‘Er is iets dat je moet weten, Skip.’

Groep 8, het is voorjaar. Je beste vriend met wie je samen naar de middelbare zou gaan, vertelt je dat hij over een week gaat verhuizen. Wat een ramp! Wat doe je? Je bent een antiheld met een fotografisch geheugen die geen veters kan strikken. En je klasgenoten noemen je raar! Doe je niks of verzin je een plan waardoor je in een bizar spannend avontuur belandt?

Wolvenwolken – De bende van tweeënhalf

Wolvenwolken

Wauw, van uitgeverij Sam Northerlake zijn er zelfs 3 boeken genomineerd voor de Hotze de Roos prijs 2023. Ook Wolvenwolken, geschreven door Ingen Wagenaar, mag zich genomineerde noemen. Dit boek is het eerste boek uit een serie. De illustraties zijn van Luc Houweling.

Wolvenwolken is het eerste avonturenverhaal over Bram, zijn zusje Pippa en Soof de hond.Als de zomervakantie is aangebroken gaat de familie kamperen in Italië. Bram en Pippa verwachten dat ze zich enorm zullen vervelen. Gelukkig mag Soof mee, als ze belooft zich goed te gedragen. Tijdens een wandeling door een Wildpark hebben de kinderen een bijzondere ontmoeting met wolven en ze beleven fantastische avonturen. De wolven beschermen de kinderen, maar de bende van tweeënhalf weet uiteindelijk de wolven te redden van een nog veel groter gevaar: de mens.

En nu? Lezen maar!

Het leuke van de Hotze de Roos prijs vind ik dat ik deze boeken nog niet ken. Dus net als de kinderen van de basisscholen in Zaanstad, ga ik ook flink lezen de komende tijd. Mijn aandacht is getrokken naar de boeken van Sam Northerlake, omdat ik zelf deze uitgeverij nog niet ken. Daarnaast ben ik benieuwd naar Over gehaktballen, vanwege de titel. Ook Dodo past binnen mijn straatje, dit boek zou ik zeker pakken als het in de bibliotheek voor mij staat.

Ik kijk er naar uit om aan het lezen te gaan. Naar welk boek ben jij nieuwsgierig? In juni hoop ik jullie te kunnen vertellen welk boek er met de Hotze de Roos prijs vandoor is gegaan.

Hotze de Roos prijs - een overzicht van de genomineerden
Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.